23 desember 2019 -- 16:49

Er du av de som elsker julemat og synes det er årets mathøydepunkt og ferdig med den saken; flott! Det er dog ikke alle som har det på samme måte, og grunnene kan være mange. Min første oppfordring i dette innlegget er «mind your own business!» Det er alt for mange som gruer seg til matpresset de opplever i julen. Jeg har fått spørsmål om jeg har tips til unnskyldninger så man kan slippe forsyne seg mer enn man er komfortabel med. HVA? Er ikke det grunn nok? Hva er det med folk? Selvsagt skal det være opp til deg hva du velger å spise. Det er det for øvrig ellers i året også.

Men jeg kan ikke sitte her og si hvordan andre skal behandle dere, og at det handler om å respektere menneskene rundt, det kommer vi dessverre ingen vei med. Sprøtt nok. Derfor vil jeg heller komme med noen tips til hvordan dere kan tenke og handle rundt julematen, for å forhåpentligvis finne deres egen balanse i det hele.

1. La måltidene utenom «julemåltidene» være vanlige. Følg din rutine for mat ellers, slik at majoriteten av maten du får i deg er sunn og næringsrik. Om du spiser middag med familien på julaften, brunsj første juledag og er i to familieselskaper, så er det totalt fire måltider. Si at dette er over fire dager, og at du spiser tre hovedmåltider hver dag. Da er det snakk om fire av seksten måltider. Og kanskje blir frokosten så sen enkelte dager at frokost og lunsj går over i hverandre, og det heller er rom for mellommåltid før middag. Si at det da blir en banan, en skyr og et par knekkebrød med proteinrikt pålegg. Skjønner du tegninga? Hvis de sosiale måltidene med julemat er de måltidene der du kanskje spiser litt mer enn normalt, men så går resten av dagene som vanlig, da er det ikke noe jeg ville tenkt mer på. Det er når det sklir ut og blir fire-fem dager med ren fråtsing at du vil måtte ta konsekvenser av det i form av at du mest sannsynlig vil føle deg noe «tung» i kroppen. Og skjer det? På ingen måte noe krise! Det kan man jobbe med å stabilisere igjen. Men for egen selvfølelse og opplevd velvære vil jeg absolutt anbefale å forsøke å opprettholde en slik balanse. Blir det hele romjulen med usunn mat flere ganger om dagen vil det være vanskeligere og litt mer jobb å finne tilbake. Kjenn etter, er du sulten? Er du mett? Har du lyst på mer mat eller er du egentlig ganske fornøyd? Bare du har fasiten.

2. Vær i aktivitet! Du kan fint ta treningsfri dersom treningssenteret er stengt eller du har mye sosialt på agendaen denne uken, men husk også at med økt mengde søvn og økt mengde mat er det perfekt å få utnyttet det til et par treningsøkter med god futt! Og er det ikke rom for det: få inn skrittene dine. For fordøyelsen har hverdagsaktivitet stor betydning, og med den uvante maten er et samarbeidsvillig fordøyelsessystem ekstremt verdifullt. For de med byjul kan det være kjempehyggelig å nyte joggeskoværet som er i store deler av landet, og for de på fjellet eller steder med skiføre: husk solkrem og god tur! (Send meg snap av den magiske vinternaturen!)

3. Helt konkret ved julemåltidene: spist med bevissthet. Nyt maten, ta deg tid til å være tilstede. Husk at du ikke trenger å rulle av stolen etter hvert måltid. Hygg deg med gode mennesker, og la DET være essensen. Hvor mye noen spiser, hvor lite noen spiser, hvor fort noen spiser, hvor mange porsjoner noen spiser, hvor mette noen er… Det er så mange faktorer som er helt unødvendig å kommentere. Summen av det hele er: det er DU som skal leve med DIN kropp. Spis, nyt maten og kos deg, men husk at du ikke trenger å spise enorme mengder eller fråtse ustoppelig for at det skal bli en god jul. 

Denne teksten er nesten direkte kopi av svaret jeg nettopp ga til en jeg følger opp med kosthold og trening. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke opplever et slikt press i min familie, og det er jeg så glad for. At man selv bestemmer hvor mye mat man vil ha, hvor mange ganger man forsyner seg, tempoet man spiser i… Så lenge vi alle koser oss, nyter maten, nyter tiden sammen og har det fint rundt bordet, så er jo essensen av julen i skjønneste orden. Tenker jeg da…

Mange vil kanskje si at man nesten ikke skal snakke om dette, at folk er hysteriske. Det må du gjerne mene, men husk at dette er et kjempesårt og omfattende tema for mange. Støtte og forståelse vil gjøre oss sterkere sammen.

Jeg vil rette en stor tanke og sende en digital klem til alle som er alene i julen. Jeg får tårer i øynene bare jeg skriver dette, og synes det er en ufattelig ubehagelig ting å tenke på. At så mange gruer seg til denne tiden, samtidig som så mange lovpriser denne tiden. Kontrastene er store. Jeg er så utrolig takknemlig for familien min, for tryggheten i livet mitt og for at jeg har det så godt. At jeg har vokst opp i et hjem med kjærlighet, hvor jeg aldri har enset at det har vært alkoholservering i julen, at jeg alltid har følt meg trygg, hørt og ivaretatt. Det er vondt at det ikke er en selvfølge i alle hjem.

Med det ønsker jeg dere alle en god jul og juletid. Håper dere alle får dager fylt med glede og ro!

Av Kamilla | 8 Kommentarer »
 1. ia sier:

  Takk for godt innlegg! Heldigvis så bryr ikke så mange i familien seg om hva de andre spiser, selv om jeg fikk rare blikk da jeg bakte grove lussekatter 😉

  Setter stor pris på innleggene dine, og håper det er greit å komme med tips. Ser det er populært hos andre bloggere/youtubere å legge ut morgenrutinen sin, hadde vært gøy å se din! Følger med på snapchat og ser du er sykt flink til å stå opp tidlig og få inn aktivitet om morgenen, det er jeg veldig dårlig på og skulle gjerne blitt bedre 🙂

  • Kamilla K sier:

   Elsker innspillet! Det kan jeg absolutt legge ut 😀 Har jo en rimelig bevisst og gjennomtenkt morgenrutine, så om den kan inspirere er det gull!

   Godt nyttår!

 2. Lene sier:

  Klikker meg inn i håp om nye innlegg! Liker så godt å lese det du skriver 🙂 Håper det nye året behandler deg bra med mange fine turer, gode løft og rød paprika!

  • Kamilla K sier:

   Denne kommentaren fikk meg til å GLISE 😀 Tusen takk, Lene! Jeg tenker at jeg skal blogge flere ganger i uken, men dagene og ukene har bare rast avgårde. Din kommentar gjør at jeg fikk hakket mer motivasjon til å spre litt hverdagsglede her inne, så da blir det innlegg i løpet av uken 😉 Håper du har en fin start på året og den nye måneden!

   (okei, innlegg i løpet av en av de nærmeste dagene, tiden FLYR fra meg :O )

 3. Camilla sier:

  hver dag jeg ser du poster på insta håper jeg på nytt innlegg snart! du tar jo PR etter PR om dagen, og virker til å være on top of the world for tiden!

  og forresten, jeg ønsker meg blogginnlegg om hvordan du steller med plantene dine! + masse trening og livsstil da, men det er jo en selvfølge! jeg håper du kommer deg i bloggingen igjen snart 😀

  • Kamilla K sier:

   Åh, den kommentaren der <3 Tusen takk, nesten-navnesøster!!! 😀 Livet behandler meg ekstremt bra for tiden, jeg virkelig ELSKER det og er så takknemlig. Føles helt fantastisk!

   Oi, plantestell. Haha jeg føler virkelig ikke jeg er personen til å uttale meg om det, MEN jeg kan jo skrive hva jeg har gjort og gjør, så kanskje det kan gi noen tips 😀 Vi prøver!
   Trening og livsstil skal også bli - kom gjerne med ønsker der og! Og igjen: tusen takk for herlig kommentar!

   • Camilla Teigen sier:

    Hm, om det skal være mer spesifikt innen trening og livvstil:
    hvordan finne balanse innenfor trening og restitusjon? Jeg opplever at jeg blir litt vel ivrig i perioder, noe som resulterer i at jeg må redusere treningsbelastningen og da særlig frekvens for å hente meg inn. Tips? Elsker trening, hater restitusjon, haha?

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.