13 januar 2019 -- 10:11

Jeg er egentlig en skikkelig stor tilhenger av nyttårsforsett. Ikke for andre, spesielt når ikke folk klarer å gjennomføre dem, men for meg selv. Hele min livsstilsendring startet jo i en januar, og etter at jeg knakk koden på hvordan man får til endringer (kontinuitet og tålmodighet) har jeg funnet stor glede i det konseptet. I fjor satte jeg meg heller noen mål for året, og det har jeg gjort i år også.

Det er selvsagt utrolig behagelig og det gir en helt ubeskrivelig mestring å faktisk innse at jeg ikke lenger har behovet for å endre vaner. Spise mer grønnsaker, øke hverdagsaktiviteten, spise det kroppen min trenger fremfor hva hodet mitt har lyst på, stå opp tidligere, jobbe jevnt for å unngå skippertak… Disse forsettene har jeg hatt, gjennomført og gjort til vaner som jeg nå ikke tenker særlig over. Jeg tror det er det mange ønsker når de setter opp slike lister, men gjennomføringsevnen og mangel på tålmodighet hindrer dem fra å komme til det punktet. Å endre vaner tar tid. Det krever at du gjennomfører den nye rutinen gang etter gang etter gang. Du må holde det gående til det er automatikk i det, til det er en selvfølge for deg. I det minste til den gamle rutinen ikke lenger er et alternativ. Og det krever en styrke man absolutt ikke skal kimse av.

Mitt absolutt beste tips er å starte i det små. Skal du endre en vane, ikke start der du ønsker å ende. Start med din nåværende rutine og implementer endringen litt etter litt. Si du har som nyttårsforsett å spise grønnsaker/bær/frukt til alle måltider. Det hadde jeg en gang. Nå går det på autopilot. Si at utgangspunktet ditt er at du spiser to grønnsakstyper til middag. Det er den mengden frukt og grønt du får i deg i løpet av en dag. Dette er ikke uvanlig. Jeg har selv vært der. Hva er den mest realistiske endringen for deg? Er det å innføre to typer grønnsaker til alle måltider, samt innta én porsjon frukt og én porsjon bær som mellommåltid hver dag? Jeg tviler på at det er realistisk å få til fra dag 1. Ikke urealistisk som et mål der fremme, men nå er vi ute etter å «lure» inn endringen uten at det koster så alt for mye fokus. Da starter vi med at lunsjen også skal inneholde grønnsaker. Tomat og gulrot. Lett å spise, krever null tilberedning og passer til det meste. Synes du det er kjedelig med det samme hver dag kan du selvsagt variere, men det er ofte et godt triks å holde seg til det samme, slik at det krever mindre av deg å gjennomføre. Så holder du det gående slik en stund. Deretter begynner du å spise en pære som mellommåltid mellom frokost og lunsj. Kan selvsagt varieres her og. Nå er vi på grønnsaker ved middag, grønnsaker ved lunsj og en frukt. Det begynner å monne. Og sånn fortsetter vi til vi kjenner at nå er vi på et punkt der vi får i oss rikelig med grønnsaker, frukt og bær hver dag – det bidrar til økt metthetsfølelse, det gir oss en god variasjon av vitaminer og mineraler, det utvider spekteret av smaker og konsistenser vi får i oss og det sørger for en god fordøyelse på grunn av fiberinnholdet. Sistnevnte er for øvrig grunn nok til å ikke ta en helomvending fra null til hundre…

Så har vi de gangene der vi ikke husker dette nye opplegget eller ikke klare å gjennomføre det slik vi hadde sett for oss. Om det er å spise mer grønnsaker, kutte tilsatt sukker, trene tre ganger i uken. Javel, så tok du et skritt tilbake. Det betyr ikke at du trenger å fortsette bakover. Nullstill deg, og fortsett fremover, slik du var på vei. Fremgangen din er ikke bortkastet og den forsvinner ikke med mindre du lar den gjøre det. Du har makten til å snu prosessen til din fordel igjen.

Et mål uten en plan er bare et ønske. Det er kjempeflott å sette seg mål, men om du ikke har noe som helst bilde av hvordan gapet mellom start og slutt skal være er det stor sjanse for at du blir stående på startstreken i all evighet, forundret over hvorfor du ikke kommer i mål. Du må selv gå skrittene og du må selv jobbe deg fremover.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.