1 mai 2017 -- 8:00

En jeg kjenner var på kostholdsveiledning her om dagen, og virket litt skuffet over rådene som var kommet frem. Det var en nokså generell veiledning, så da er det begrenset hvor individuell man kan være, og rådene blir deretter. Rådene gikk ut på å drikke mer vann, spise betydelig mer grønnsaker, øke inntaket av fisk osv. Det var bare de standardrådene, ikke noe nytt og revolusjonerende. Jeg skjønner så godt skuffelsen, for før var jeg alltid ute etter en annen utvei enn en sunn livsstil, selv om jeg likevel ønsket resultatet fra en sunn livsstil. I perioder spiste jeg også det som kan klassifiseres som sunn mat, men i usunne mengder. Jeg bare trivdes så godt med enorme matmengder, og hadde lyst til å fortsette med det, til tross for at jeg ikke ønsket å ta konsekvensene av det. Vel, våkn opp. Sånn funker det ikke. Det er logikk, det er matematikk og biologi og det er rett og slett fakta.

De klassiske kostholdsrådene om å spise rikelig med grønnsaker, drikke godt med vann, benytte seg av bær og frukt som snacks, passe på at fettinntaket kommer fra riktige kilder, sørge for et tilstrekkelig proteininntak… I det hele tatt sørge for å spise riktige mengder av næringsrik mat. Det er en grunn til at det er de generelle rådene, og det er en grunn til at de gis gang på gang. Det som også er gjengangeren er at rådene ikke blir fulgt. Det er med stor sannsynlighet ikke rådene det er noe i veien med, men folks evne til å følge dem. Vi har så mye usunn mat i usunne mengder tilgjengelig. Når vi da i tillegg har muligheten til å være minimalt aktive i hverdagen, peker pilen i en lite heldig retning. Det er kjempelett å havne i det løpet, det er jeg fullstendig klar over.

Jeg føler så sterkt med dere som tenker at dere ønsker å leve en sunn livsstil. Jeg ønsket det selv. Jeg ønsket det lenge før jeg tok grep, og faktisk begynte å endre livsstilen min. Jeg hadde selvsagt lyst til at jeg skulle slippe å gjøre en innsats, og da jeg først gjorde en innsats ville jeg helst ha resultater i løpet av timer eller dager. Men sånn funker det ikke. Rett og slett. Det krever at man har kontinuitet i det man gjør, altså må summen av dagene være på den ønskelige siden. Ikke bare én uke, men over tid. Kroppen vil respondere, men du må ha tålmodighet mens du innfører de nye vanene og sørger for at de blir gjennomført.

Det kan være vanskelig, både i en overgangsfase og i perioder underveis. Selv gjorde jeg alt på egenhånd, men til andre anbefaler jeg å i det minste prate med noen, enten det er muntlig eller skriftlig. Bare for å kjenne at man har en som bryr seg, engasjerer seg og som kanskje følger opp. Da blir det lettere å komme over nedturene, og det blir mye morsommere å dele oppturene. Enten det er en veileder som analyserer, programmerer, gir råd og følger opp, eller det er en venn eller et familiemedlem. Kanskje kjenner man noen som ønsker å gjøre noen endringer selv, og man kan støtte hverandre. Uansett vil jeg påpeke at det ikke er nødvendig å gjøre det hele mer komplisert enn nødvendig, nettopp som med disse standardrådene. Gjør det enkelt. Det mentale rundt det er vanskelig nok, man trenger ikke legge til flere faktorer. Små steg i riktig retning, dag etter dag, uke etter uke. Vaner dannes, og mestringsfølelsen melder sin ankomst.

Jeg driver for øvrig og tar kostholdsveilederutdannelsen til Akademiet for personlig trening nå, gjett om jeg koser meg med det. Blir så engasjert! Med fulltidsjobb, løftingen, nå dette, pluss et sosialt liv, kan du si kapasiteten min er noe full for tiden. Søvn blir som alltid prioritert over alle disse tingene, og er trolig en stor del av grunnen til at det hele oppleves som balansert og trivelig, fremfor belastende og stressende. Jeg koser meg, og det er viktig for meg.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.