26 februar 2017 -- 12:20

God søndags formiddag, dere!

Her startet dagen med en gåtur i helt nydelig vintervær. Når solbrillene må frem, da snakker vi! Sol, mild temperatur og litt ekstra rolig i gatene fordi det er vinterferie for mange. Deilig. Etter turen ble jeg sittende og lese om inaktivitet og hvordan det å rett og slett kan være avgjørende for folks helsetilstand. Jeg synes det er så herlig at man kan gjøre noe så enkelt for å få god effekt, og dermed blir jeg også sittende og tenke på hvor leit det er at så mange er inaktive.

Jeg har skrevet et innlegg om hvordan jeg får inn så mye hverdagsaktivitet, det skal jeg publisere til uken. For det er jo dessverre slik at veldig mange synes det er et skikkelig tiltak å være i bevegelse. Jeg tenker det kan ha sammenheng med hvor enkelt og tilgjengelig alt skal være nå. Vi kan få alt levert på døren, eller bli fraktet fra dør til dør når vi skal noe. Å sitte stille hele dagen, for så å trene i 45 minutter, og så sitte stille igjen, det er fortsatt en inaktiv livsstil. Jeg har mye større tro på at den hverdagsaktiviteten jeg er i, er den som gir meg god helse på sikt, enn når jeg står og løfter 170 kg opp fra bakken. Det styrker kroppen min, og det styrker hodet mitt, men jeg tror ikke det er det som dominerer min gode helseprofil. Jeg tror det er hverdagsaktiviteten, det næringsrike kostholdet, de gode søvnrutinene og gleden jeg opplever med mennesker i hverdagen.

Det har blitt vanlig å kjøre til jobb, sitte (og ta heisen) på jobb, kjøre til butikken, kjøre hjem, sitte hjemme. Stakkars kropper.

Denne artikkelen, fra CERG-gruppen på NTNU, synes jeg var kjempefin. Den forklarer godt og forståelig hva inaktivitet er, og hvilke konsekvenser det kan gi. Det er så utrolig leit at det må gå så langt som at folk får livsstilssykdommer før de tar grep. For å sitere: «Dødsfallene fra inaktivitet er spesielt triste fordi de enkelt kunne vært forebygget gjennom regelmessig trening.» Og her er det ikke bare snakk om de som er overvektige, bare så det er sagt.

Og ikke, ikke, ikke tro at jeg sitter her og ser ned på folk som er inaktive. Jeg har vært overvektig og inaktiv selv, så jeg vet at det er lettere sagt enn gjort å vende om på ting. Det er lett å ha bare bli der man er. Men jeg vet også så veldig godt at det er mulig med endring, og jeg kan ikke få understreket nok hvor mye det har vært verdt det for min del. Min aller største utfordring var ikke å komme i gang med trening eller øke aktivitetsnivået, men å kunne se og forstå kostholdet i sammenheng med aktiviteten. Jeg overvurderte aktiviteten og undervurderte matinntaket. Det ble fortsatt den samme ubalansen, bare med nye verdier.

Jeg har brukt dette eksempelet før, men jeg har fått så gode tilbakemeldinger fra folk som har tatt det i bruk, så jeg velger å dele det igjen: om du tar bussen til skolen hver dag, men går av holdeplassen som er 500 meter før den du vanligvis går av på, får du inn litt aktivitet der. Benytt deg av samme holdeplass når du skal hjem. Du har gått 1000 meter mer enn du pleier. Gjør dette alle hverdagene. 5000 meter mer enn du pleier. På dager med litt bedre tid eller litt finere vær, kanskje du velger å gå av enda en holdeplass før. Si 800 meter. 1600 meter ekstra på én dag. Så velger du trappene fremfor heisen. Kanskje du går en 20 minutters tur etter middag. Eller et kvarter. Du trenger ikke sette av flere timer for å få inn en god dose hverdagsaktivitet. Men du må velge å utføre den.

Ved å holde matinntaket likt, og ikke tenke «jeg har jo gått de 500 ekstra meterne i dag, jeg forbrant sikkert 1000 kcal ekstra» og i tillegg gå de ekstra skrittene ikke bare i én uke, men på sikt, vil helsa kunne tjene godt på det. Den fysiske aktiviteten bidrar med helsegoder, og samtidig opplever mange stressreduksjon og bedre mental helse når de får beveget seg, gjerne utendørs.

Man kan kanskje tro at min hjertesak ville vært tung styrketrening, men det er langt i fra sannheten. Min hjertesak er livsstilsendring. Å øke livskvaliteten gjennom enkle helsetiltak, både fysiske og mentale. Det handler ikke om at det skal være vanskelig eller utilgjengelig. Det skal være enkelt, tilgjengelig og overkommelig, man må bare vite hva det er man kan og bør gjøre. Ikke minst må man gjøre det.

Av Kamilla | 1 Kommentar »
  1. LT sier:

    Flott innlegg! Eg trur mange fokuserar for mykje på TRENING og den eine timen dei er på treningssenter eller på joggetur. Det er flott å trene, men som du påpeikar, om ein har ein stillesittjande jobb og køyrer bil ellers så blir det mange timar i ro.. Eg er så heldig å ha ein aktiv jobb, glad for å få litt gratis der 🙂 Ha ei fin veke!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.