9 februar 2016 -- 11:53

For snart to år siden publiserte jeg dette innlegget på bloggen. Jeg har lest gjennom en del gamle innlegg, og dette er faktisk som om jeg skulle skrevet det den dag i dag. Jeg satt og nikket meg gjennom innlegget, og følte både mestring og en skikkelig trygghet. Så, et lite arkivdykk til 2014:

Jeg har tre sitater liggende på skrivebordet på macen. Det ene går slik:

«You have exactly one life in which to do everything you’ll ever do. Act accordingly.»

Det er så fort gjort å bli opphengt i småting, og gjøre dem større enn de trenger å være. Spesielt er det mange som retter alt fokuset sitt mot å bearbeide den ene kroppen de har, i stedet for å samarbeide med den. Påvirkning og sammenligning kan lett overskygge egne ønsker og prioriteringer, med den standarden man tenker at andre setter. Men altså… Man MÅ ikke være på diett. Man MÅ ikke hige etter «sommerkroppen». Man MÅ ikke veie et spesifikt tall. Man MÅ ikke definere seg selv ut i fra utseendet sitt. Det er ditt liv, du kan definere «bra liv» som du ønsker.

Samtidig tror jeg det er bra å bry seg noe, da tenker jeg hovedsakelig på den reisen jeg selv har vært gjennom. Jeg ofret ikke diett, sommerkropp og vekt noen tanker, men jeg ofret heller ikke god helse og kroppsrespekt særlig mange tanker. Jeg var fornøyd med livet, men jeg var ikke fornøyd med meg selv. Det jeg husker aller, aller best fra å være overvektig høres kanskje ut som en liten bagatell, men: å bli svett av å gå. Alltid! Det var ti minutter, hver vei, til nærmeste matbutikk, og jeg kan nærmest garantere at uansett antrekk, uansett temperatur, så ble jeg svett. Og det var ubehagelig. Til trikken. Hver morgen. Svett på ryggen. Gå til en venninne. Svett. Kroppen klarte ikke styre temperaturen, og det var rett og slett skikkelig plagsomt. Jeg har snakket med flere andre om dette, og det er så mange som har kjent seg igjen. Selv om problemet er borte nå, tenker jeg stadig vekk over hvordan det var. Da blir jeg takknemlig overfor meg selv, for at jeg har gitt meg selv en kropp i harmoni, fremfor en som hadde vanskeligheter med å regulere seg selv. Har forstått det slik at mange undervektige opplever det motsatt: fryser konstant, og må alltid gå med mer klær enn alle andre. Jeg er ferdig med å plages av forstyrret kroppstemperatur, håper jeg. Blir overgangsalderen neste gang, er jeg fornøyd.

For det er nemlig lov å fokusere på helårskroppen. Det er lov å spise sunt, uten å dra den så langt som å være på diett. Det er lov å ikke bry seg om tallet på vekta. Det er lov å være i midten av ytterpunktene. Det føles bra å behandle seg selv bra, for sin egen del. Du må ta styringen, og finne ut hvor du ønsker å ha DITT fokus.

For min del har jeg endelig funnet en balanse jeg føler funker for meg. En balanse der jeg ikke føler jeg dras mot et ytterpunkt, og dermed også en balanse jeg føler jeg kan ha livet ut. Ord kan ikke beskrive hvor glad jeg er for at jeg har tatt alle valg som har fått meg hit. Èn ting er at jeg føler kroppen har det bra nå, og det føles helt topp, men hodet… Jeg kjenner at jeg har en egen ro i hodet, når det kommer til alle disse kroppstingene. En ro jeg ikke har hatt tidligere, selv om jeg ikke har vært ekstrem på noen måte. Og totalen da, den er rett og slett fantastisk. Nøkkelen ble å begynne å bry seg, men ikke bry seg for mye. «Enkelt og greit» – eller hva?

bedrebalanse

Kamilla 2.0 er den beste versjonen. Første var bra, for all del, men denne tar (den smørbaserte) kaka.

2016: Det eneste jeg tenker er annereldes nå, er at jeg tenker at det er nå jeg virkelig vet hva jeg prater om når jeg skriver disse tingene. For hvert år som har gått, de siste årene, har den gode følelsen i kroppen blitt forsterket. Tryggere på meg selv, enn noen gang før. Og dere… Innsatsen kan ikke engang sammenlignes med hvor mye jeg har fått igjen for det. Anbefales!

Av Kamilla | 2 Kommentarer »
 1. Thea sier:

  Ett år senere er du fortsatt den mest reflekterte bloggeren jeg leser, og jeg leser en del blogger!
  Den balansen du snakker om har jeg følt ganske lenge, sikkert en del år. Men den blir bedre og bedre, jeg blir gladere. Det har slått meg mer og mer i det siste at jeg er en utrolig positiv person. Og det kommer av en eneste ting; jeg tar gode valg. Ikke hele dagen hver dag, men i det store og det hele så tar jeg de riktige valgene. Valget om middag resten av uken, spørre han fyren på en date og å gjøre ferdig den eksamenen. Utfallet er ikke alltid det man håper, men det gjør ikke noe for man har tatt et valg som er riktig for en. Valgene jeg har tatt i livet har gjort meg stødig, mer sikker på meg selv og fornøyd. Jeg kan fortsatt tvile på meg selv, men den tvilen er en brøkdel av døgnet. Det er en sunn tvil som jeg liker å tenke.

  Jeg tror man må tenke mye over livet sitt før man klarer å komme frem til det «vi» har klart. Jeg vet at alt ordner seg, jeg har kontroll på livet. Alt handler om i det store perspektivet. Hver dag er kanskje ikke like bra, men det er noe bra i hver dag. For å være klisje.. Selv syns jeg faktisk hver dag er bra, stort sett 😀
  Håper du fortsetter å skrive sånne innlegg, det er de jeg liker best!

  • Kamilla K sier:

   Jeg sitter og nikker til deg via skjermen, jeg skjønner så godt hva du mener, og er helt enig. Å ta gode valg. Å virkelig kjenne at man tar riktige valg for seg selv. Det er noe eget i det.
   Er spesielt enig i det med at det krever refleksjon over eget liv, man må være bevisst, og både klare å se nåværende situasjon og ønsket situasjon fra et så objektivt sted som mulig, for å kunne lage en kobling mellom de to. Jeg vet i hvert fall at jeg lurte meg selv med bildet av den nåværende situasjonen (daværende) i lang tid. Det var komfortabelt. Nå ville jeg ikke byttet den nye «komfortabelt» mot noe, og det føles rett og slett helt fantastisk godt.

   Takk for herlig kommentar, Thea. Setter stor pris på at du fortsatt er med. Og nå som året er ordentlig i gang, og jeg har landet med nye rutiner og slikt blir det nok litt bedre blogging skal du se 🙂 Ønsker deg en fin dag!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.