6 november 2015 -- 10:26

Jeg har tullet med/nevnt det før, men jeg tror fortsatt mange hadde hatt glede av det om Ingrid og jeg hadde laget en podcast. Kommer ikke til å skje (aldri si aldri), men så mye som vi prater om det å være selvbevisst, handle i tråd egne verdier, livsfokus, målsetting, innsats vs forventninger, selvbilde, kostholdsfilosofier osv, burde vi delt det, føler jeg. Temaer vi begge synes er viktige, og som vi bryr oss stort om, og som jeg tror andre hadde hatt godt av å tenke over. Jeg deler litt her, det får være bedre enn ingenting.

Flere er slik at når de bestemmer seg for å ta et «neste steg» i en eller annen form, så ser de på de som allerede har tatt det steget, og hva de fokuserer på – nå. Logisk, på én måte, men samtidig er det så lett da å starte på et nivå høyere enn ønsket/nødvendig. Hvis du er overvektig, vil ned i vekt, og det kan gjøres ved å gjøre noen små endringer i kostholdet, tror jeg det er lite hensiktsmessig å starte med å henge seg opp i balansen mellom omega-3/omega-6 eller om du får i deg nok D-vitamin. For all del, det er ikke dumt eller feil, men jeg synes ikke det er rart om det raskt blir for avansert for enkelte, uten at det egentlig trenger å være det. Jeg hadde også mistet motivasjonen hvis jeg trodde at den lille fremgangen jeg ønsket, krevde massivt med arbeid og ny kunnskap. Å gjøre ting mer komplisert enn de trenger å være, bringer som regel ikke noe godt med seg.

Et eksempel er dette med måltidsrytme. Jeg tør påstå at det er langt viktigere å se på HVA du spiser, fremfor NÅR dette inntas. Jeg mener på ingen måte at det er uten betydning, men for meg er det bare logisk at det ikke hjelper å ha en «perfekt» måltidsrytme om det du inntar bare er dritt. Unnskyld språket. Fokus på energibalanse og matvalg holder i massevis for de aller, aller fleste. For der mener jeg det bør være greit å sette lista, selv om noen kanskje vil si at energibalanse er nok. Det er det jo på en måte, for om man vil opp i vekt, vedlikedholde vekten, eller ned i vekt, så er det der ting skjer: energibalansen. Men å gi kroppen næringsrik mat, med en god fordeling av karbohydrater, proteiner og fett, og ikke minst rikelig med grønnsaker og frukt, og lite raffinert sukker, det tror jeg er langt bedre enn å, igjen, bare spise dritt (når jeg først har brukt ordet én gang…). Man kan havne på samme inntaksmengde, men jeg tror at kroppen vil sette mer pris på førstnevnte alternativ, og dermed gi en bedre følelse i kroppen, og et stabilt energinivå tilbake.

Og når jeg først er i gang: fordelingen av næringsstoffer. VI ER FORSKJELLIGE! Vi foretrekker ulik mat, vi har forskjellig aktivitetsnivå, vi er ute etter forskjellige mål, og kroppene våre responderer ulikt på forskjellige ting. Det er ikke noe fasitsvar for hvordan ALLE bør spise, totalt sett. Det som funker for meg trenger ikke funke for deg.

Se på Hilde og meg for eksempel, vi hadde ikke klart oss på hverandres kosthold, haha. Satt litt på spissen selvsagt. Vi spiser ganske lik mengde totalt sett, vi veier ca. det samme, vi er begge relativt sterke, og mye tilsier vel egentlig at vi kunne spist HELT likt. Men så er det mer enn faktaene på bordet som spiller inn. Hva vi liker å spise, hvilken mat som gir mest behagelig metthetsfølelse og ikke minst hvilken mat som gjør at vi føler oss best med oss selv. For vår del resulterer det i nokså ulike kosthold. Viktigst av alt: begge trives med sin løsning! Det kan ta litt tid å finne frem til hva som funker for seg, når man har vært innom sånn ca. alle versjoner av hva andre mener man bør spise (snakker av erfaring, haha), men det er virkelig verdt det. Å føle at man behandler kroppen sin bra, at man har overskudd og livsglede, at man presterer på ønsket arena, og føler man kan spise det man har lyst på, at man føler seg BRA med seg selv… Det er gull verdt!

God helg!

Av Kamilla | 8 Kommentarer »
 1. Martha sier:

  Hallelujah! jeg er så enig med deg!

  Det hadde vært moro å få innsikt i hvordan du spiser i løpet av en dag forresten 🙂

  • Kamilla K sier:

   Hyggelig du likte innlegget 🙂
   Hm… Jeg skal vurdere det, men er litt skeptisk. Liker heller de matinnleggene jeg har lagt ut, med bilder av mat over tid. Har skjønt at det er mange som har en tendens til å gå litt hardt til verks når ting blir mer konkret. Men som sagt: skal gi det noen tanker 😉

   God helg!

 2. Ragnhild sier:

  Veldig fint innlegg Kamilla! Jeg er så enig! Eller jeg tenker at vi alle er mennesker og trenger samme type mat (altså MAT, ikke produkter) og i mitt hode er jo det helst mest eller utelukkende planter. Men det å tenke at alle skal fungere på samme mengde, måltidsrytme, fordeling av næringsstoffer osv tror jeg er veldig forvirrende og villendene. Jeg tenker at i en livsstilsendring må et av hovedfokusene være å få kontakt med kroppen og dens signaler. Alle vet at ferdigmat, sukker, kunstig mat osv ikke er sunt, men ingen andre enn egen kropp kan fortelle oss hvordan vi skal spise for å ha det godt i egen kropp og eget liv.
  God helg til deg 🙂

  • Kamilla K sier:

   Liker at du likte innlegget 🙂
   Ja, altså å ha en hovedbase av MAT (typ fersk mat) fremfor produkter tenker jeg er en selvfølge, men det er det jo faktisk ikke for alle.
   Vi to spiser jo vidt forskjellig, men det herlige er at begge trives med vår måte! Vinn! 🙂
   God helg, Ragnhild!

 3. Marte sier:

  Jeg har sagt det før, men jeg sier det igjen. Tankegangen din rundt trening og kosthold har hjulpet meg så mye. Det å fokusere på hva som er bra for kroppen fremfor kcal og diett er mye bedre for meg. Og jeg får igjen for det, presterer bedre på trening, sover bedre og er i så mye bedre humør. Jeg anbefaler alltid folk å lese bloggen din når de snakker om å begynne å trene eller gå ned i vekt. Fordi du har et sunt og fornuftig fokus på det, og at det handler om å begynne med de små tingene, det som er overkommelig for alle. Takk for at du fortsatt blogger Kamilla, du er en stor inspirasjon 🙂

  • Kamilla K sier:

   Å, nå ble jeg SÅ GLAD! Herlighet. Åh. Takk, Marte. Takk, takk, takk! 😀 Digger å lese alle de gode faktorene et sunt kosthold og et sunt fokus har for deg, det er sånn det skal være 🙂

   Igjen: tusen takk! God helg, Marte 🙂

 4. Eirin sier:

  Nok et klokt innlegg fra deg, Kamilla. Du har så rett!
  (Jeg vil gjerne ha podcast fra deg og Ingrid! hehe, men helt alvorlig, tror det hadde vært en suksess 😉 )

 5. Ine sier:

  Jeg tror ikke det er så enkelt. Jeg tror ikke kunnskapsnivået er grunnen til at folk blir overvektige og mistrives i egen kropp her i landet (som er det jeg tolker innlegget ditt til). Problemet ligger i jobben de må gjøre med seg selv, som for de aller fleste er det vanskeligste det psykiske steget videre. Ja, mange bør kanskje lære litt om næringsammensetninger og hva som er bra for de, men hvordan kroppen deres funker på bensin må de faktisk finne ut av selv. Selvanalysen er kanskje for psykisk krevende.

  Og egentlig tror jeg enda mer fokus, enda mer prat og informasjon, gjør at de som virkelig burde gjøre noe – de blir så provosert at de gir f.

  Det eneste jeg tror folk virkelig trenger hjelp til – det er fornuftig trening. Og i tillegg lære at man trenger ikke løfte kilo etter kilo for å oppnå en sunn og frisk kropp.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.