19 januar 2015 -- 10:35

Det passer vel fint med et innlegg om studieteknikk nå? Mange er vel i gang med semesteret, og en hel del begynner i dag. Jeg håper dere er motiverte! Ah, tenk så mange som skal skrive bacheloroppgave nå. Det nest beste studiehalvåret mitt, etter halvåret med spesialisering.

Plan: Å vite hva du skal gjennom er et godt utgangspunkt, synes jeg. Ha et ark eller en blokk der du skriver ned temaene en skal gjennom i hvert fag, eller overskriften på hvert kapittel som skal leses. Jeg fungerer i hvert fall sånn at jeg liker å ha oversikt, så jeg vet hvordan jeg ligger an i forhold til total mengde arbeid. Også liker jeg å krysse ut ting. Er det et fag med mange fremmedord: lag en liste med ordene, og kryss ut etterhvert som du lærer deg dem.

Metode: Noen leser fra perm til perm, det gir meg lite. Jeg må notere, tegne, lage tankekart, og gjøre oppgaver. Det tar mye mer tid, men det er verdt det. Jeg liker spesielt godt å skrive oppsummeringer, enten av hvert enkelt tema, eller av hvert kapittel. Et kort punkt, men for meg det helt klart viktigste.

Forelesninger: Forbereder en seg til forelesninger, får man veldig mye mer igjen for dem. Da blir forelesningen en repetisjon, og en er på god vei til å få stoffet til å sitte i hodet. Aner en ikke hva forelesningen handler om når en dukker opp, blir alt nytt, i tillegg til at foreleseren gjerne går gjennom vesentlig mindre enn det en burde lest selv, slik at den helhetlige forståelsen ikke blir spesielt bra.

Og dere – når man først er på forelesning kan man like gjerne være ordentlig til stede, og faktisk følge med.

Vurderingsform: Stort sett funker det å ha samme fremgangsmåte i fagene, men noen skiller seg ut. For eksempel hadde vi økonomifag da jeg tok bachelor i markedsføring på MH, og da var det mange som lærte seg å bruke excel i forelesning (med innebygde formler), til tross for at eksamen skulle foregå på papir. Det virker kanskje som en kjekk og lettvint løsning der og da, men på sikt tror jeg det er en dårlig idé. Tenk langsiktig, så kan du arbeide inn riktige vaner med en gang.

Sted: Det er veldig mange som liker å sitte på skolen eller biblioteket for å lese. Det liker ikke jeg. Jeg konsentrerer meg best hjemme. Noen går bare og ser i kjøleskapet, ser på TV, rydder, eller gjør andre ting da, men jeg har opparbeidet meg en god selvdisiplin, så hjemme er jeg definitivt mest effektiv. For meg er det også et poeng å ikke sitte i pysjen, eller være i daffe-modus. Jeg følger også klokken som om jeg skulle vært på skolen.

Når det kommer til fag eller oppgaver som krever samarbeid, har jeg alltid vært rask med å innføre en Dropbox-rutine med de jeg jobber med. Riktignok er det ofte gull verdt å møtes også, så da gjelder det å finne seg et lurt sted. Jeanette og jeg fant et skjult rom da vi skrev bacheloroppgaven (bare se her), og det funket knallbra.

Ryddighet: For meg er dette VIKTIG. Jeg har en del rundt meg når jeg jobber med pensum, men jeg kaller det organisert kaos. Blanke ark til tegninger/fargekart, linjeark til notater, pensumbøkene, utskrifter av forelesninger/oppgavetekst, fargetusjer, kaffe, mac. Det er stort sett likt hver gang. Står det noe annet i nærheten av meg på bordet, flytter jeg det.

Internett: Nå har jeg gjort dette her såpass lenge, at jeg ikke har problemer med det lenger, men i starten husker jeg sosiale medier lett kunne stjele oppmerksomheten min. Snu mobilen din, ha på «ikke forstyrr», bruk SelfControl på macen…

Læring/pugging: For meg er det aller viktigste å faktisk lære. Forstå, se sammenhenger, og føle at jeg sitter igjen med kunnskap. Folk studerer av forskjellige grunner, dette er min.

Mitt aller beste tips er å komme i gang. Det hjelper lite å ha alle pensumbøkene, vite hva som er god studieteknikk, eller ha interesse for faget, hvis du ikke begynner å jobbe med det. Skippertak funker for noen, men igjen må du vurdere om det skal dreie seg utelukkende om karakteren, eller om du faktisk skal sitte igjen med solid kunnskap. Og som jeg avsluttet forrige studieteknikk-innlegg med:

For all del – jeg er ikke noe supermenneske. Jeg har ikke A i snitt, jeg leser ikke ti timer om dagen, jeg leser ikke all tilleggslitteraturen som foreleseren anbefaler, og jeg synes ikke hvert minutt av hver forelesninger er ekstremt interessant. Disse tipsene er ment til å veilede og hjelpe, så håper de faller i smak. Jeg kunne fint skrevet om hvor mye jeg tror ernæring og fysisk aktivitet har for hele prosessen også, så ikke glem de faktorene. Lær så mye du klarer, og gjør en innsats du kan si deg fornøyd med. Jobb, så får du igjen for det. Lykke til!

Av Kamilla | 5 Kommentarer »
 1. Gül sier:

  Godt innlegg, Kjema! Du er flink <3

 2. Herlige tips 🙂 mange av de bruker jeg selv, men også mye som jeg kan ta nytte av videre i studiet mitt. tusen takk!

 3. Jeanette sier:

  Har det forrige studieteknikkinnlegget ditt lagret som bokmerke i nettleseren min og er innom det titt og ofte for et lite spark i rævva og inspirasjon! Kjempefint med et nytt et også, elsker tipsene! 🙂

 4. Yngvild sier:

  Veldig mange god tips du kommer med! Jeg har aldri vært noe god på studieteknikk selv dessverre, men starter hvert semester med nye mål om å bli flinkere 😉
  Har heldigvis gjort det greit på tross av dårlig studieteknikk, så det funker vel på et vis det jeg gjør også, selv om det ikke er spesielt systematisk og strukturert 🙂

 5. Tina sier:

  Kjempefint innlegg! 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.