6 januar 2015 -- 23:02

Jeg fikk som nevnt spørsmål om å dele tre tips for en vellykket livsstilsendring, og tenkte jeg kunne dele svarene mine med dere, ettersom sikkert flere trenger litt ekstra påfyll av motivasjon nå.

1) Se det store bildet. Ikke heng deg opp i ett enkelt måltid, men la summen av dagene være slik du ser for deg er gunstig. Om du for eksempel spiser ute med venner en dag; ikke la det ødelegge en eventuell god flyt du var inne på ellers, da tenker jeg på både fysisk og mentalt. Det har kanskje blitt et litt oppbrukt sitat, men det er en sannhet i det at «ett dårlig måltid gjør deg ikke usunn, på samme måte som ett bra måltid ikke gjør deg sunn». Tolker man det litt bredere enn som så, mener jeg det er en god pekepinn. Totalen er det som har noe å si, ikke et par avvik her og der, uavhengig av retning.

2) Ikke lur deg selv. Klassisk for de som skal ned i vekt er å ha et lite kaloriunderskudd i ukedagene, og så når helgen kommer skal de jo få «lov» til å skeie ut litt fordi de har vært flinke, og da spiser de så de henter inn det kaloriunderskuddet og mer til. Nå mener jeg ikke at folk skal telle kalorier eller være helt maniske, men samtidig vet jeg av erfaring hvor lett det er å gå på den der. Det samme gjelder selvsagt de som ønsker å gå opp i vekt. Vær realistisk. Ah, når man bare kommer til det punktet hvor en ønsker å holde seg vektstabil, da løste i hvert fall svært mye seg for meg. Så mange tankefaktorer ble borte, jeg var liksom «ferdig». Unner alle den følelsen.

3) Ikke se på en livsstilsendring som noe midlertidig. Gjør endringer som du tror du kan klare å leve med. Noen virker kanskje litt tunge i starten, men prøv å være realistisk og tenk langsiktig. Vil du få igjen for den endringen, på en måte som gjør at endringen ikke lenger vil oppleves som et offer? Det spørsmålet tror jeg er nøkkelen til mye av det å justere på vanene sine, og ikke tenke av forandringene er noe en må lide seg gjennom. Da er nok også risikoen for tilbakefall vesentlig mindre.

God helse, både i kropp og sinn. Det var målet mitt. Og det håper jeg det er flere som har, ikke bare spesifikke tall på vekten, eller markerte kropper og utvalgte klesstørrelser. Et lykkelig sinn, basert på kloke valg. Det tror jeg vil gjøre mange godt. For følelsen av «denne livsstilen er jeg glad i, den gir meg så mye positivt, og jeg trives virkelig med meg selv» – den følelsen er så god!

Jeg har for øvrig en hel del innlegg om disse tingene under «Nyttige innlegg» i margen til høyre. Ikke alt der jeg ville skrevet den dag i dag, men det er jo noe av det herlige med å ha en blogg: den reflekterer reisen jeg har vært gjennom. Jeg er så glad jeg har det dokumentert.

Liker egentlig ikke helt hvor kroppslig fokus det blir av slike bilder. Det var riktignok det som var utgangspunktet for min endring, men jeg har lært hvor lite et slikt bilde egentlig forteller. Hvor godt jeg har det med meg selv nå, kan ikke fotograferes. Følelsen av å være trygg på seg selv, trives med den en er, kjenne seg frisk og sterk… Det er så mye mer enn 25 kg vektforandring.

Av Kamilla | 2 Kommentarer »
  1. Torhild sier:

    Om bare alle kunne vært like reflektert som deg. Herregud så mye bedre verden hadde blitt da!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.