17 desember 2014 -- 6:20

Silje, som leser bloggen, men som jeg også føler jeg kjenner (noen felles bekjente, følger hverandre på Instagram osv.) spurte om jeg kunne skrible noen ord om hvilken belastning en bør trene med for å få de beste resulatene. Som hun skrev: «Forstår at det antagelig er individuelt, men folk sier så mye forskjellig. Hadde vært interessant å høre hva du mener om det, ev. hva som fungerer for deg.»

Ja, det er individuelt. Vi responderer ulikt på ulike belastninger, og hva som er optimalt kommer an på en rekke faktorer. For eksempel hva som anses å være gode resultater. Min erfaring er at å øve litt, ikke gir de beste resultatene. Samtidig som det å øve for mye, virker mot sin hensikt. Så kommer det selvsagt an på hvor mye trening en er vant med, og hvordan det står til med kroppen. For «for mye» trening for en, kan være litt i minste laget for en annen. For eksempel viser seg seg at beina mine er svært tolerante for høy mengde med tung trening (og nå ser det ut til at vi har funnet noe av forklaringen, men mer om det siden), og den knebøymengden jeg har, og som funker fjell for min del, trolig kunne gjort en del andre svakere i beina. Belastningen blir for høy, og restitusjonstiden for kort. Korsryggen min derimot, den trenger mye lenger restitusjonstid, for å prestere best mulig, og dermed kunne bli sterkere på sikt. Når ulike kroppsdeler kan respondere forskjellig, kan vi jo bare tenke oss hvor ulikt hvert menneske takler slike ting.

Nå vet jeg litt om Silje sin trening, og bare så det er sagt: vi snakker om styrketrening. Silje og jeg trener ulikt innenfor styrke. Hun trener crossfit, jeg har fokus på maksimalstyrke. Høyt repetisjonsantall på noe lavere vekter, mot lavt repetisjonsantall på så høye vekter som mulig. Mye er overførbart innen trening, men for meg er det ganske opplagt at en må trene det en vil bli god i. Om du ønsker å ta pull-ups er det selvsagt bra med øvelser som styrker rygg, armer og grep, men om du kun tar nedtrekk, sittende roing og markløft tviler jeg på at du trener optimalt for å bli god i pull-ups. Da bør du trene pull-ups. For min del: jeg vil bli god på én repetisjon, og dermed trener jeg hovedsakelig 1-3 repetisjoner per sett på toppsettene i en øvelse.

Som dere kanskje skjønner kommer jeg ikke til å påstå at jeg har noe rett svar. Men én ting føler jeg meg ganske sikker på: å bli god i noe krever ikke bare at en gjør den tingen i ny og ne, og gir det et par uker. Hovedregelen er at resultater reflekterer innsats. Så er det alltid noen som skal dra det til ytterpunktene, for eksempel ved å overtrene og spise lite. Da kan du ikke forvente det helt store, selv om innsatsen kanskje er svært stor. Men «smart innsats» tror jeg er nøkkelen. Og tålmodighet, en viktig faktor. De som forventer umiddelbare resultater vil trolig bli ganske skuffet hvis målet er å bli sterk. Du kan bli sterkERE på kort tid, men å bygge opp en solid styrke i hele kroppen krever balanse i helheten: smart trening, smart næring, smart restitusjon og et langsiktig fokus.

Det var kanskje noe mer spesifikt du hadde i tankene, Silje, men der må jeg nesten beklage. Hadde ikke Fredrik satt opp treningen min hadde jeg ikke vært i nærheten av der jeg er i dag, det er jeg faktisk helt sikker på. Og det å finne mine svakheter, og måter å bygge opp disse på, har tatt flere måneder med eksprimentering frem og tilbake. Med andre ord: arbeidsinnsats og tålmodighet. Det er to faktorer som krever mye av en, men kjære vene så mye de også gir tilbake.

1alvoretstime

Foto: Per Gunnar Roalkvam.

Den følelsen når noe en har lagt mye arbeid i, gir gode resultater… Enten det er trening, skole, jobb, menneskelige relasjoner… Den følelsen er helt konge!

Av Kamilla | 2 Kommentarer »
 1. Silje sier:

  Takk for at du ville skrive dette innlegget, kloke, flotte Kamilla! Det du skriver er helt sant, og det med å trene på det en vil bli god i treffer meg, merker jeg. Haha. Jeg har så lyst til å bli god i masse, får enkelte obsessions, og holder på med det helt til det er noe nytt som fanger interessen min. Det har selvfølgelig ført til at jeg har blitt en del sterkere i mange øvelser, gir masse overskudd og en bedre helse enn jeg noen gang har hatt tidligere, men jeg kunne antagelig ha oppnådd enda bedre resultater ved å bli mer systematisk. Igjen, takk, setter pris på å høre hva du tenker om dette! Det setter igang enda flere tankeprosesser og refleksjoner for min del óg 🙂

  • Kamilla K sier:

   Takk for den kommentaren, Silje 🙂 Følte jeg svarte lite presist, men jeg vet jo litt om hvordan du trener, så da følte jeg likevel det kunne passe 😉 Og det aller beste tipset mitt er rett og slett å trene på det du vil bli god i. Så om du ønsker å konkurrere i crossfit, ville jeg arbeidet godt med teknikk i de tekniske løftene, ikke bare som en innføring, men over tid, og i tillegg kjørt på med varierte og utfordrende økter, tilpasset ditt nivå. Det blir så bra 😀

   Godt du fikk noe ut av innlegget 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.