2 oktober 2014 -- 6:45

De siste årene har livet mitt forandret seg en hel del. Ingenting har skjedd drastisk, men over tid har små tiltak utgjort en stor forskjell. Da jeg bestemte meg for å legge om livsstilen, hadde jeg ikke dette i tankene. Jeg kunne ikke forestille meg hvor bra det kom til å gå, eller hvilken følelse jeg skulle sitte her med. For jeg kan vise bilder av hvordan jeg så ut før, gi tips og råd om hvordan man kan gjennomføre samme endring… Men den enormt gode følelsen jeg har inni meg, den er vrien å formidle videre, på en overbevisende måte.

Jeg vet ikke om noen av dere er i samme båt som det jeg var, men om det så bare skulle gjelde én av dere: endringene er høyst sannsynlig verdt bryet. Det er noe med det å føle seg frisk og bra på innsiden. Være tilfreds med hvordan en behandler seg selv, og kunne kjenne den følelsen hver eneste dag. For å komme dit er motivasjon en nøkkelfaktor, samtidig som jeg tror det er viktig å ikke bli for fokusert på detaljer. Skal du styre hver lille bit av livet, tror jeg ikke du vinner noe. Tvert i mot. Men å ta en viss kontroll over eget liv, over egen helse og kropp, det vil jeg fremme som noe bra. Ikke være for streng med kostholdet, men samtidig ta valg som gjør at du, på sikt, oppnår helsefordelene og kroppsfølelsen du er ute etter. Tenk at det ikke er én dag som avgjør, men summen av dagene. Det er rom for variasjon, og det er rom for å prøve seg frem. En balanse, rett og slett. Det som er riktig for en annen er ikke nødvendigvis riktig for deg, både når det kommer til hvordan en skal gå frem for å oppnå mål, men også ut i fra personlige preferanser.

Før spiste jeg margarin, og trodde smør var fienden selv. Før spiste jeg seltin, og trodde ordentlig salt var farlig. Før spiste jeg lettprodukter, og trodde originalene var usunne. Før tenkte jeg at fettfritt var synonymt med sunnhet. Før tenkte jeg at produkter med lite kalorier var bra, nærmest uansett. Før tenkte jeg ikke et fnugg over hvordan dyr og miljø ble påvirket av mine kjøp i matbutikken.

Før varmet jeg opp ved å gå ti minutter på mølla, fremfor oppvarming rettet mot det som faktisk ventet. Før trente jeg bøttevis med småøvelser, fremfor å trene øvelser som belager seg på å bruke større deler av kroppen. Før trente jeg med dårlig teknikk, nå er den en del hakk bedre. Før tenkte jeg at løping var synonymt med sunnhet.

Før tok jeg ukritisk råd til meg. Som det sto i kronikken i Dagsavisen i går (som handlet om fett – hurra): «Vitenskap er bra, men det er livsfarlig når et fåtall mennesker som sitter på utvalgte studier, har monopol på sannheten.» Jeg skålet med kaffekoppen min (ut i luften) da jeg leste det. Tenk om flere kunne tenke selv.

Av Kamilla | 10 Kommentarer »
 1. Caroline sier:

  Bra skrevet!

 2. Synne sier:

  Åh, jeg blir helt glad av å lese sånt som dette – man unner jo alle å ha det bra med seg selv, innenfra og ut! Helt enig med deg, balanse er så viktig, og hvis flere kan finne frem til hva som faktisk funker for dem selv, så kan langt flere få det bedre.

 3. Marte sier:

  Elsker disse innleggene dine, Kamilla! 😀
  Amen to this; «Tenk om flere kunne tenke selv..» – ja tenk det! Tenk hvor mye bedre flere hadde hatt det da! Den enkle setningen oppsummerer alt ganske så greit i grunnen. Alle burde gi litt mer f i hva alle andre tror og mener. Har du funnet noe som virker for deg, hvorfor skal du da ikke fortsette med det? Og hvis noe overhodet ikke funker for deg, hvorfor holder man fortsatt da på med det? Jeg har prøvd og feilet så inderlig mange ganger, på så mange områder, men det er nettopp de feilene som har gjort at jeg er den jeg er i dag. Feilene, erfaringene og ikke minst det at jeg har vært ærlig med meg selv. Ærlighet og å være tro mot seg selv, er noe av det viktigste en kan «unne» seg selv. For hvis man ikke kan være ærlig med seg selv, hvem er man da..?
  Livet er en evig læringskurve, en berg og dalbane som sådan. Så er det opp til hver enkelt å forme kurven, samt komme seg gjennom dalene og bergtoppene. Banen blir så mye lettere om en er ærlig, tror/stoler på og er og glad i seg selv 🙂
  Ønsker deg en fortsatt fin torsdag og uke, Kamilla! 🙂

  • Kamilla K sier:

   Kommentarene dine, Marte. Jeg blir så glad, takknemlig, stolt og alt mulig rart. Både av deg og meg. Nikker til skjermen 😀 Liker tankene dine rundt temaet, føler vi tenker så mye likt!
   Takk for at du deler. Håper ukeslutten din blir fin 🙂

 4. kine sier:

  Veldig bra innlegg! Tommel opp 😀 God helg, Kamilla!

 5. Svein sier:

  Men måten du bruker å skrive på så liker du jo å fremstå som du sitter på den store sannhet selv? Det er vel ikke rent sjelden du har skrevet at løping er direkte helseskadelig? Å lese noen synsende artikler i sportsbilaget til Dagens Næringsliv gjør deg desverre ikke til noen ekspert.

  • Kamilla K sier:

   Jeg sitter absolutt ikke på noen stor sannhet, så da har du dessverre misforstått meg. Jeg TROR ikke det er noe likhetstegn mellom løping og sunnhet, i hvert fall ikke i samme grad som jeg trodde tidligere, men jeg vet ikke, og jeg tror ikke det er noe å vite heller, med tanke på at vi alle er forskjellige, og at «løping» kan bety så mangt. Mener ikke å fremstå som noen ekspert, i mine øyne er dette en synsete og personlig blogg, ikke noe leksikon.
   Til syvende og sist ønsker jeg bare at alle skal kunne klare å finne frem til det som bringer dem glede i livet, slik at de får det best mulig. Jeg er så heldig at jeg har funnet flere av de faktorene for min egen del.

 6. Tonekb sier:

  Å, Kamilla, jeg har savnet innleggene dine! Slike som dette får meg til å føle meg sikker, bra og trygg. Jeg har uheldigvis en tendens til å bli litt vippet av pinnen og stresse unødig i kostholdsfilosofi-verden. Men det trenger jeg jo ikke, jeg VET jo hva som funker for meg, og hva som gjør kroppen og – ikke minst – hodet, godt og bra. Det er jo alltid så mye bedre enn de dumme 2 kiloene som egentlig ikke gjør den helt store skaden.

  Skal begynne å lese innleggene dine igjen, jeg 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.