2 mai 2014 -- 8:36

Jeg satt og pratet om livsstilsendring med en kompis her om dagen. Hovedsakelig om folks oppførsel endres etter en slik periode, og i hvilken grad, og hvordan. Det inspirerte meg til å skrive noen ord. Ikke om at de rundt meg har forandret væremåten sin mot meg, for det føler jeg ikke. Men et par ting skiller seg ut, og begge dreier seg om fett. Ikke kroppsfett.

Ingrid sendte meg melding for en måneds tid siden. «Nettopp hatt forelesning om hvor viktig fett er for hjernefunksjon (hastighet på impulser osv). Haha satt og gliste i 2 timer mens jeg tenkte på deg!» Og en haug med ikoner, selvsagt. Hadde jeg fått den meldingen for et par år siden, lurer jeg på hvordan jeg ville reagert. Tviler på at jeg ville begynt å grine, men jeg ville blitt helt satt ut. Takk for den, liksom. Sette meg og fett sammen, hvilken fornærmelse. Nå, derimot, ble jeg rett og slett stolt. «Ååååå!!! Så fantastisk! Informasjon til folket!!!» ble det umiddelbare svaret, mens jeg satt og gliste til telefonen min. Sendte en melding til. «Å tenke på meg i to timer må ha vært som en drøm!» Men la oss ikke fokusere på det nå. Poenget er at synet mitt på fett har forandret seg. Fett, fra sunne kilder, og riktige mengder, er gull, gull, gull. Det har jeg endelig skjønt. Før trodde jeg fett var farlig. Alt fett, alltid. Tenk alt det gode jeg nektet kroppen min tilgang på.

Det fører over til det neste punktet. Frykten for fett. Det har seg nemlig slik at de fleste fortsatt har stor tro på at all mat bør være mager. Jeg er glad i mat, og jeg kan like å prate om mat. Men hver gang det skjer, oppstår en liten sperre. Fokuset på mager mat er jo helt villt! Behovet for å poengtere at de spiser magert. Da er man jo sunn! Mens jeg står der og tenker «i alle dager, hvorfor gjør du det mot kroppen din?» De har nøyaktig de samme tankene som jeg hadde før, så jeg prøver å ikke si stort om det. Folk må få lære i eget tempo, på egne premisser. Men å bli litt satt ut, må jeg få lov til. De gangene jeg blir spurt, sier jeg selvsagt min mening. Men jeg legger godt merke til fettfrykten, i hvordan folk prater. Noen lagde en såååå god middag i går, og de gjorde det ved å bruke ditt og datt, og bittelitt fløte fordi de bare følte de måtte ha det med, men de brukte lite da!(!!!) Som om det er viktig å unnskylde bruken av litt fløte. Eller jeg får tilbud om mat, og blir forsikret om at den er laget på den sunne måten: den magre måten. Det er nesten ikke brukt fett. Jeg tenker jo at da at det var synd, for da blir jeg mest sannsynlig sulten igjen lenge før jeg vanligvis ville blitt det. Men så lenge det er magert, er det visst bra, og jeg som er sunn, skal bli glad for dette.

Det tok sin tid for meg å skifte synet på fett, så jeg har forståelse for at andre også må bruke den tiden. Men det som skremmer meg er de som ser ut til å stå fast ved likhetstegnet mellom sunnhet og et magert kosthold, uansett. Som Ingrid og jeg ville sagt: de har ikke nok fett i hjernen, til å forstå. Hjernen består av noe sånt som 60% fett, om jeg ikke husker feil. Tenker det er logisk å tilføre hjernen de viktige byggeklossene, slik at den kan gjøre en så god jobb som mulig. I tillegg til at resten av kroppen også har meget (magert?) godt av fett, selvsagt. God hjernefunksjon, godt for hjertet (ikke «hjertegodt» fett da, hvis dere tar koblingen), bra for ledd, en rekke andre helsefaktorer, i tillegg til opplevelsen av velvære og metthet.

Mine hovedfettkilder er nok egg, kokosolje, avokado, fet fisk, rørossmør, kjøtt og mandler. Hva er deres?

fettass

Av Kamilla | 44 Kommentarer »
 1. Gunnhild sier:

  Meierismør, kaldpresset virgin olivenolje, cc, peanutsmør, kjøtt, upasteurisert ost! Nam!

  • Kamilla K sier:

   Nice! 🙂
   God helg til deg!

   • Gunnhild sier:

    God helg til deg og 🙂 her står surdeigsbrød med et tykt lag smør og eggerøre (med enda mer smør) på (planen) tallerkenen! Mangler strandaskinke og grønnsaker! Tomt i kjøleskapet! Fredagshandel må til 🙂 likte dette innlegget veldig godt!

    • Gunnhild sier:

     Og veldig kjekt lese andres kommentarer og få inspirasjon til å variere litt mer i kildene 🙂

    • Kamilla K sier:

     Å, sender du litt surdeigsbrød hit, eller? Jeg er alt for lat til å gidde å sette i gang en slik prosess selv, men har superlyst til å smake 😀 Kos deg med et deilig måltid 🙂 Og kos deg med fredagshandelen – å kjøpe mat er så gøy!

     Også er det selvsagt veldig stas at innlegget falt i smak, og det samme med kommentarene. Fint å kunne inspirere hverandre! God helg!

 2. kine sier:

  Veldig bra innlegg! Jeg er helt enig. I tillegg til at det er fint for kroppen på så mange måter, gir jo fett alle måltider en skikkelig smaksoppgradering! 🙂 Tommel opp! God helg 🙂

  • Kamilla K sier:

   Kiiiine! Thank you 🙂 Og ja, såklart! Fett er fett!
   Du må svare på spørsmålet daaaaa 😀
   Håper alt er bra med deg. God helg! 😉

   • kine sier:

    Haha, elsker «fett er fett»! 😉 glemte det i farta! Skal vi se… Kokosfett, smør, olivenolje, rapsolje, nøtter, peanøttsmør (skal prøve mandelsmør etter inspirasjon fra Ingrid og deg), kjøtt, fisk (guilty pleasure – sashimi med laks), ost&meieriprodukter og masse mer.. FTF – fett til folket! 😀

    Good helg Kamilla, kos deg masse i solskinnet og fortsett med all den gode bloggingen. Jeg lærer så mye av Ingrid og deg!

    • Kamilla K sier:

     Liiiiker 😀 FTF<3
     God helg til deg også, Kine! Hyggelig du legger igjen spor 🙂 Og stas at du føler du får noe ut av å klikke deg inn hit! Ingrid og jeg lærer mye av hverandre også, tør jeg påstå, så det er jo knall! 😀

 3. Hanne sier:

  Godt innlegg, en vekker for meg! Jeg spiser en god del egg(og kaviar<3), men er nok alt for dårlig på å få i meg nok fett. Men jeg spiser havregryn og andre karbohydrater- og kombinasjonen av karbo og fett er vel litt mer omdiskutert? Majones og fet pølse på en brødskive liksom?
  Når ernæringsfysiologer gir tips i media om mager mat, er det vel muligens fordi de tar det for gitt at gjennomsnittsmennesket ikke vil gi slipp på brødskiva, pastaen og potetene sine. Hva tror du om forholdet mellom karbo og fett? 🙂

  • Kamilla K sier:

   Mjah, jeg ser fortsatt ingen god begrunnelse for å anbefale mager mat. Greit at jeg er veldig (VELDIG) for mat tilnærmet sin naturlige form, og tror de fleste ville gjort kroppene sine (og miljøet) en tjeneste på å spise slik, men om brødskiver skal være en del av kostholdet ville jeg likevel kjørt på med et ikke-magert pålegg, så man får i seg bra og viktig næring, og holder seg mett lenger. Også er det vel slik at kroppen langsommere blir påvirket av karbohydratene, om de inntas med fett.
   Ser poenget ditt altså, og før var jeg veldig enten/eller, men jeg ser nå verdien i bra fett, og mener at det ikke finnes noen god «unnskyldning» (i mangel på et bedre ord) for å droppe noe så viktig i kosten sin.

 4. ingrid sier:

  Til å steke bruker jeg bittelitt vita hjertegod eller flytende melange! Men nå har jeg kjøpt en sånn non-stick teflonpanne så nå slipper jeg å bruke noe som helst fett i det hele tatt! WIN! 🙂 🙂

  Åhhhhh, den forelesningen husker jeg! SÅÅÅ spennende! Nå fikk du meg til å nerde mer på temaet. Damn you Kamillamor!! :p

  Mine hovedkilder skiller seg vel ikke så veldig ut, men jeg kan vel ramse dem opp allikevel! 🙂 Kokosolje, smør, makrell(som jeg fisker selv! Hoho, skryteskryte!), egg, a(d)vokado, sardiner, mandelsmør, juicy kjøttstykker, kokosmelk/krem, laks, spekemat/pølser, bacon og litt mer smør.
  Jeg sparer ALLTID på baconfettet som blir liggende i pannen etter jeg har stekt bacon. ALLTID! Bruker det i andre matretter, eller rett og slett til å steke i. Gir yummy smak! Yepp, jeg har en krukke med baconfett i kjøleskapet!

 5. Caroline sier:

  Fett er fett! 😀 Jeg får mitt fra nøtter, egg, fet fisk, kjøtt, smør og olje.

 6. Maja sier:

  Det er kanskje ikke den aaaaller besteste kilden til godt fett (jeg har så lite peiling på sånt, egentlig…), men naturell gresk/tyrkisk yoghurt er en høydare for min del! Også selvsagt avokado, meierismør, kjøtt, valnøtter, egg og laks i diverse varianter. Spesielt kombinasjonen grovt brød + meierismør + røkelaks + egg + masse agurk på toppen = nammenam i min bok! 😀

  • Kamilla K sier:

   Flaks at jeg er mett, hvis ikke hadde jeg trolig begynt å sikle nå 😆
   I går blandet jeg spinat, tyrkisk yoghurt, salt og pepper. Det var så digg, det! Slikt er i hvert fall helt innafor her i huset.
   Røkelaks! Det er det alt for lenge siden jeg har spist. Det er jo faktisk noe av det beste som finnes.

 7. Linn sier:

  Jeg har familiær hyperkolesterolemi, har du noen spisskompetanse på dette og mat som er rik på fett? Jeg tar medisiner mot det, og legen har alltid anbefalt mager kost. (Noe som er litt leit siden jeg elsker alt av ost, peanøttsmør (!), rømme osv. osv. ) Jeg spiser selvfølgelig fett, men «må» begrense inntaket.

  • Kamilla K sier:

   Jeg har lest en hel del om det, og føler jeg har fordypet meg greit i kolesterol. Nå aner ikke jeg hva slags medisiner du får, men jeg skulle likt å høre hva det var, og ikke minst begrunnelsen til hvorfor du bør ta dem. Hadde legen min bedt meg ta medisiner for noe, og i tillegg anbefalt meg mager kost, hadde jeg skullet ha en meget god begrunnelse for det. Har inntrykk av at svært mange leger fortsatt praktiserer etter de gamle mytene om kolesterol, og når de i tillegg ber pasientene (som jeg antar har en god helse ellers?!) innta medisiner, som påvirker kroppen, blir jeg skeptisk. Men på samme måte som jeg mener man bør være kritisk til hva legen sier, må du huske at du må være kritisk til det jeg sier også.

   • Linn sier:

    Jeg tar Lipitor. Fikk medisiner allerede som 12-åring da det ble oppdaget (men da et medikament som var «tilpasset» barn (?)). Da jeg ble gammel nok til å ta voksen-medisiner startet jeg med Lipitor.

    Tror statiner er rimelig vanlig for leger å sette folk på, spesielt om man er litt eldre. Dette henger vel sammen med frykten for karsykdom? Det blir litt annerledes med min situasjon da 🙂

    • Kamilla K sier:

     Statiner er meget vanlig, det skjønte jeg raskt, da jeg begynte å interessere meg for dette. Står om det i «det store kolesterolbedraget», uten at jeg har tenkt til å be deg lese en så krevende bok – men det var der jeg skjønte helheten av dette, og hvorfor jeg er skeptisk til slik medisinering 😉 Leste om det hos Chris Kresser for en tid tilbake også (http://chriskresser.com/the-diet-heart-myth-statins-dont-save-lives-in-people-without-heart-disease) men som sagt: her gjelder det å være bevisst og kritisk – jeg er på ingen måter en lege, jeg har ikke kjennskap til din medisinske historie, og jeg kjenner ikke til dine livsstilstrekk. Men jeg ville nok ikke gikk legen din en high-five. Det er selvsagt femti ganger lettere for meg å skrive dette svaret, enn det er for deg å faktisk finne ut av fakta, og avgjøre hva du vil gjøre med saken. Jeg bare håper du er nysgjerrig og frempå, slik at du kan ta en informert avgjørelse.
     At kroppen skal få det bedre med behandlet og/eller mager mat, fremfor ubehandlet mat, med fett i sin naturlige form, høres for meg ganske ulogisk ut, i hvert fall.

 8. Kristine sier:

  <3 Fett <3 Mine kilder er først og fremst kokosolje (får aldri nok), egg, olivenolje, rørossmør, laks, macadamianøtter og avokado. Og snart må jeg vel prøve det mandelsmøret ditt også! 😀

 9. Eva Isabel sier:

  Avocado, kokos i alle former, nøtter, olivenolje, fete meieriprodukter, egg, fisk, kjøtt, mye godsaker rett og slett. Spiser jeg for lite fett, blir jeg raskt sulten igjen. Skjønner ikke helt hvordan hjernen min hadde det før jeg innførte fett i kosten. Stusselig er vel ordet☺. God helg fine du.

  • Kamilla K sier:

   KOKOS! <3 Kokosmasse, kokosflak, kokosolje, kokosmelk, kokoskrem, kokokokokokokokos! 😀
   Kjenner at kroppen min setter pris på måten den blir behandlet på - så får vi bare glede oss over hvor langt vi har kommet, og tenke at vi lærte noe av sånn vi holdt på før 😉
   God helg til deg!

 10. Hanne sier:

  Kokosfett, peanøttsmør, nøtter og frø, avokado <3

 11. Kristine sier:

  Hei Kamilla K!

  Spennende tema du tar opp. Jeg er nok en av er som fortsatt er redd for fett. Var lenge overvektig, men la om kostholdet mitt i 2011 og har hatt en total livstilsendring… Nå er jeg i situasjonen at jeg frykter fett. Jeg er redd for at dersom jeg øker fettinntak, vil jeg gå tilbake til der jeg engang var… Jeg er redd for at om jeg øker fettmengden i maten, må jeg redusere mengden mat jeg spiser. Jeg syntes det er vanskelig å kontollere meg og spiser meg ofte for mett, men jeg har som regel god samvittighet fordi det jeg har spist er magert.

  Samtidig sliter jeg med hodepine, stive muskler i rygg og nakke. Jeg er trøtt konstant og føler meg slapp. Har dette noen sammeheng?

  Gud, slik erre blitt. Men siden du er så belest, tar utfordringer på strak arm og har gode svar på alt… Har du noen gode råd eller nyttig informasjon som kan endre mitt syn og bidra til at jeg kommer meg opp fra «godt og magert»-gropa og heller klatre opp på «det er fett, ass»-toppen?

  På forhånd: hjertelig takk!

  • Kamilla K sier:

   Hei, Kristine!
   Jeg må få si: måten du stilte spørsmålet på, gjorde at jeg ble sittende og smile skikkelig godt 🙂
   Det høres ut som du er mer eller mindre nøyaktig der jeg var, for en stund siden. Tenkte at det var den magre maten som hadde fått meg ned i vekt, og at det var slik jeg kom til å spise i evig tid, for noe annet ville gjøre meg overvektig igjen. Vel, jeg spiser nok mer fett enn de aller fleste, og jeg har ikke trengt å kjøpe nye klær (igjen).
   Kroppen din (inkludert hjernen din!!!) trenger fett. Det ubehaget du beskriver kan ha rot i så mye, der kostholdet definitivt kan spille en stor rolle.
   Jeg synes Dr. Oz (som ENDELIG har anerkjent at mettet fett ikke er verdens undergang) viser det på en ganske artig måte her, fra ca. 2:20: http://www.doctoroz.com/episode/government-out-undermine-your-health?video_id=3479158688001
   Makes sense, eller hva? Apropos hvordan du føler deg i kroppen.
   MEN (og dette er et ganske stort men), jeg ser du ofte spiser deg for mett. Dette mener jeg er en uting, uavhengig av hvilken kostholdsfilosofi du har. Og det er vel her roten til fettfrykten ligger. Jeg spiste også alt for mye før, og jeg vet ikke noe annen måte å si det på, enn at jeg vil oppfordre deg til å slutte før «for mett» finner sted», men der «mett» absolutt er situasjonen. Det er ingen lett jobb, det kan jeg bekrefte, men totalt sett er det lettere å ha det bra med seg selv, og behandle kroppen sin slik den fortjener og bør bli behandlet, enn å måtte gå rundt med dette problemet. Det gjelder å se helheten, og ikke henge seg opp i det enkelte måltidet. Og du skal for all del ikke gå sulten, det er ikke det jeg mener. Du trenger heller ikke pøse på med fett, men det handler om små endringer. Nå aner ikke jeg hvordan du spiser nå, altså hvilke matvarer du velger, men spiser du mat i sin naturlige form, blir ting gjerne enklere.

   Jeg må bare få si det igjen: jeg har vært der du er. Og jeg kan helt klart gå god for at det er verdt å legge inn en innsats, for å gi kroppen en mer optimal form for næring. Jeg sier ikke at det er gjort på et blunk, eller at det er enkelt, men igjen: SMÅ endringer. Snik dem inn, litt her og der. Jeg håper du fikk noe ut av svaret, og jeg håper du får til dette. «Det er fett, ass»-toppen har nemlig veldig fin utsikt 😉

 12. Christine sier:

  fine og flinke Kamilla. skal leie deg inn som personlig kostholdsekspert når jeg blir rik <3

 13. Sara sier:

  Kan ikke du ta den teflonleksjonen snart :p

  • Kamilla K sier:

   Nå vet jeg ikke helt om jeg henger med?! Hehe 😛

   • Sara sier:

    Er bare så vitti (morsomt) med den kommentaren til Ingrid! Måtte lese to ganger før jeg skjønte ironien 😀 herlig! De fleste med fettpanikk må jo elske teflon :p Forstå det den som vil!

    • Kamilla K sier:

     Aaaah, ja, nå skjønte jeg hva du mente 😀 Haha, godt du er med på denne siden av saken! Jeg var en teflontilhenger før. Prøver å glemme det, haha 😛 😀
     Ha en fin dag, Sara!

 14. Åshild sier:

  Vil gjerna ha litt meir feitt i kostholdet mitt, men er så usikker på kvar den gylne mellomveg er uten for mykje eller for lite feitt… Har du nokon tips? Får prøva meg litt fram! Ellers ete eg mykje egg, mandler, laks, avokado, smør, mjølk, ost og peanutsmør.. Mmm 🙂

  • Kamilla K sier:

   Høres ut som du er på god vei, spør du meg 🙂 Egg, laks, avokado og smør er storfavoritter her. Nå aner ikke jeg hvordan du spiser, eller hvor mye du spiser, men prøv deg litt frem. Virker som du velger bra mat, så da er det bare å fortsette med det, og hvis du mistenker at du får i deg litt lite fett: ta en ekstra skje med smør i matlagingen, spis et ekstra egg, ta med deg en avokado og en skje i tillegg til vanlig matpakke… Litt her og der 😉

 15. Julie sier:

  Hei! Jeg lurer sånn på det teamet her. Spiser mye laks, avokado, egg og meieriprodukter. Likevel er jeg fortsatt redd for dette fettet. Velger som regel lettyoughurt, skyr, lettost for eksempel. Som oftest føler jeg ikke mer metthetsfølelse om jeg velger avokado på skinka eller om det er agurk (på hjemmelaget knekkebrød for eks.). Sulten kommer raskt hos meg uansett. Har du noen tips? Synes for eksempel nøtter er vanskelig å dosere for blir som regel til at jeg overspiser. Er det sånn man spiser mindre/blir raskere mett om man øker fettmengden ytteligere? Må man da også kutte ned på karbohydratene for at det skal «virke» optimalt (altså mette). Er så lei av å bli sulten raskt og ha det lille søtsuget konstant. Jeg føler at hvis jeg tilfører mer fett enn det jeg spiser nå vil jeg gå opp i vekt, noe jeg ikke ønsker. OG et lite spørsmål på slutten: inneholder brie og muggoster det gode fettet? Det er jo så kaloririkt at føler buksa strammer av tanken på det (nesten).. Forvirret sjel her

  • Kamilla K sier:

   For meg er det i hvert fall nøyaktig det du besrkiver, som har fungert. Og sånn vet jeg det er med mange. Men det er individuelle forskjeller, som med alt kostholdsmessig. Jeg gjorde det hele gradvis, men totalt sett er det dette jeg har gjort: kuttet ned på karbohydratene, sluttet med nærmest all form for produkter (altså ferdigmat, boksmat, posemat, pasta, og i det hele tatt mat som ikke er i sin naturlige form), og økt inntaket av energitett mat. MEN jeg følte jeg måtte være litt bevisst en periode, for å ikke spise de samme mengdene i energitett mat, som jeg gjorde i energifattig mat. Også spiser jeg saktere nå. Jeg kommer aldri til å gå tilbake, det er litt sånn at jeg kan le av tanken. Slik jeg har det nå, og slik jeg føler meg, vil jeg aldri forandre på. Søtsug har jeg for eksempel ikke hatt på lange, lange tider, og det føles meget behagelig. Ikke fordi jeg ikke spiser søtt nå, eller ønsker å ha noe søtt i kostholdet mitt, men det er så deilig å kunne styre det selv, i motsetning til tidligere, da jeg «måtte» ha noe.
   Oster generelt er good to go, i min bok 😉 Brie<3 Men ja, det er kaloririkt, absolutt. Så se måltidet og dagsinntaket i sin helhet, ikke bare "den har noe sunt i seg, den kan jeg spise ubegrenset av" 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.