14 januar 2014 -- 6:34

Er det ikke flaut eller ubehagelig hvis du kjøper noe usunt på butikken, og en leser ser deg? Føler du at det begrenser deg?

Jeg digger slike spørsmål. Ville ikke tenkt tanken selv engang. Hvem bryr seg om hva jeg kjøper?

Jeg lever ikke slik jeg gjør, for noen andre enn meg selv. Det er ikke slik at jeg spiser sunt for å imponere dere. Jeg sover ikke mye for å skrive det her. Jeg trener ikke tungt for å kunne skrive lange treningsoppsummeringer. Blogginnleggene jeg skriver, er en effekt av livet jeg lever. Jeg tar valg ut i fra hva jeg selv ønsker og jobber for. Om jeg synes det er gøy å kunne dele? Om jeg synes det er stas at andre ser opp til enkelte av valgene jeg tar? Klart det.

På butikken kjøper jeg det jeg ønsker. Hva andre mener om det, er på ingen måte mitt problem. Handlekurvene mine består riktignok ikke av spesielt spenstige varer. Med mindre noen synes egg, kjøtt, smør, grønnsaker, frukt, bær, mørk sjokolade, kokosolje og kaffe er helt sprøtt. Okei, krafben og lever er det sikkert noen som reagerer på. Hvis jeg skulle finne på å kjøpe en handlekurv full av margarin, eller en palle med potetgull, hadde det vel vært ene og alene min sak? Det innfallet hadde sikkert hatt sin grunn, som ingen andre enn jeg hadde trengt å vite om. Jeg lever for meg. Å leve for andre høres bare slitsomt ut, og jeg tror ærlig talt at det ikke er veien til særlig mye godt.

butikken

Jeg mistenker at dette er en vesentlig grunn til at så mange nyttårsfortsett som handler om livsstilsendringer går dukken. Den indre motivasjonen er ikke stor nok. Å gjøre en endring som kanskje bare en selv ser, det krever at en virkelig vil. Tiltakene som utføres må føles riktige.

Dette er en av grunnene til at jeg også er så i mot navnsetting på kosthold. Hvis jeg skulle kjøpt noe usunt på butikken, skal ikke jeg føle at jeg går utenfor en eller annen liste over ja-mat. «Ja, men, Kamilla, det handler mye om tilhørighet.» På én måte ser jeg den, men samtidig synes jeg det er snodig å trenge tilhørighet for å behandle seg selv bra. Så kort oppsummert: nei, ingen andre begrenser hva jeg kjøper på butikken. Hadde det vært tilfelle, ville jeg gått noen runder med meg selv, og spurt hva som er prioriteringene mine. Hvem sine meninger betyr noe for meg? Hvem gjør jeg dette for?

namaste

Med det sagt – jeg synes det er fascinerende å se hva andre legger på båndet, på butikken. Hva de velger å la utgjøre sin handlekurv. Hva de velger å bruke pengene sine på. Hva de velger å putte i kroppene sine. Men stirring og dømming er absolutt ikke en del av den observeringen. Det viktigste for meg, er at jeg har det bra. Har andre det bra i tillegg, er det knall. Så enkelt føler jeg det er.

Av Kamilla | 28 Kommentarer »
 1. Marte sier:

  Amen! Du får virkelig frem poengene når du skriver, Kamilla! 😀
  Jeg mener at det er den indre motivasjonen som er selve drivkraften i oss mennesker. Og jeg tror du har helt rett i at det er derfor mange nyttårsforsett går dukken.. Klarer seg godt gjennom januar, februar og så begynner det å skorte.. Får kanskje ikke like mange likes av brokkolien sin på instagram, begynner å bli litt lei av treningstudioet (når man egentlig innerst inne ikke ønsker å være der), og sofaen, samt en skikkelig burger på Mac’ern frister mer.. Dette samt det å finne SIN vei tror jeg er oppskriften på å lykkes med å legge om livsstilen sin. Det er jo du et strålende eksempel på 😉 Finne en treningsform en liker, finne sunn og god mat en trives med, og finne en grunn for SEG selv, til å gjennomføre/komme i gang. Da spiller det ingen rolle hva andre sier eller mener. Det viktigste er som du sier er at en har det bra 🙂 Ønsker deg en fin dag, og en fortsatt strååålende uke, Kamilla! 😀

  • Kamilla K sier:

   Tusen takk for så god og velformulert kommentar, Marte! Slikt setter jeg stor pris på 🙂
   Håper dagen din har vært fin, og at uken fortsetter i samme bane. Blir så glad for dine kommentarer 🙂

 2. Maja sier:

  Du er så gjennomklok, du, Kamilla, og jeg tror helt oppriktig at dersom flere mennesker hadde tenkt på samme måten som deg, så hadde vi hatt et betydelig hyggeligere og mer tolerant samfunn – på flere måter! Nå vet jeg jo godt hvor utrolig hardt du har jobbet for å komme dit du er i dag, med denne tankegangen, men all ære til deg for å spre det videre! 😀

  I tillegg kan jeg jo komme med litt faktabaserte tilskudd fra psykologiens verden til de som er så redd for at naboen kommer til å dømme dem nord og ned om det sniker seg med en plate Freia melkesjokolade blant brokkolien, cottage cheese’n og kyllingfileetene. Forskningen på dette her har nemlig vist at vi generelt er veldig opptatt av hva andre synes og tenker om oss, selv helt fremmede, men faktum er at vi her mer enn nok med å bry oss om hva andre rundt oss syns, til å faktisk legge merke til hva de egentlig driver på med. 😉 Hvertfall i køen på matbutikken…! Hehe. Og helt ærlig…hadde jeg mot formodning truffet på deg i kassakøen på Rema, så hadde jeg nok vært litt for opptatt av å glise dumt og manne meg opp til å si hei til å bry meg om det lå en cola eller en pose potetgull i handlekurven. 🙂

  • Kamilla K sier:

   Å, Maja, du Maja. Du vet å få meg til å smile. Tusen takk! 🙂 Spesielt den «Nå vet jeg jo godt hvor utrolig hardt du har jobbet for å komme dit du er i dag, med denne tankegangen, men all ære til deg for å spre det videre» fikk meg til å smile en ekstra gang rundt mitt eget hode. <3

   Takk for inputen! 😀 Men det siste der... HAHA! 😆 Du har jo tydeligvis allerede sett meg på Eger, du kunne sagt heeeeei!

 3. elin sier:

  det er så sant det du skriver! jeg prøver å spise sunt og trener men det er ikke fordi jeg skal skryte av det til vennene mine fordi de ikke tenker slik som meg. det er jo for at jeg skal føle meg bra:-)

 4. Åshild sier:

  Ja! Kjempe bra, både poenget og skrivinga. Har stor respekt for deg. Dette er bra lesestoff etter trening saman med ein kopp kaffi!! Ha ein GOD dag!

 5. Tina sier:

  Det er så behagelig å lese bloggen din Kamilla, jeg blir i så godt humør! En person som kjenner seg selv og kan definere seg selv uavhengig av hva andre mener og fokuset på trening og kosthold i dag. Du er noe annet en trenings/fitness/kostholds bloggene der ute, virkelig.
  Over til noe annet, jeg lurer på om du en gang kunne hatt ett innlegg om utdannelsen din?Eller bare dele litt mer om skolen fra hverdagen? Likte veldig godt innlegget ditt om studieteknikk, men er så veldig nyskjerrig på hva du tenker fremtidsmessig forhold til utdannelsen din og hva utdannelsen går ut på. Jeg tar lignende utdannelse, men jeg tror flere vil finne det interessant! Ha en fin dag!

  • Kamilla K sier:

   Neimen så utrolig hyggelig av deg, Tina! Tusen takk for det 🙂

   Jeg er svært bevisst på hva jeg deler her, og ikke, og den delen av livet mitt velger jeg i stor grad å holde borte fra bloggen. Så jeg kommer ikke til å skrive noe innlegg om det med det første. Tviler ikke på at mange kunne hatt nytte av det, men jeg prioriterer meg selv og mine ønsker først 🙂 Jeg har mine planer for fremtiden, så vil tiden vise om de slår ut slik jeg tenker. Hva utdannelsen går ut på, kan du lese på mh.no 😉

 6. Marte sier:

  «… Hva de velger å bruke pengene sine på..» Tusen takk, den trengte jeg 😉
  Elsker de litt lengre reflekterte innleggene dine, bilder og turer og treningsøkter og mat er knall – men dette, det er det beste! 😀

 7. Lene sier:

  Hei Kamilla! For et herlig innlegg 🙂 Jeg vet ikke om du har skrevet om dette før, men jeg bare lurer litt på hva er det egentlig som som er «galt» med margarin? hehe

 8. Sara sier:

  Jeg liker deg fortsatt 🙂 Kyllingleverpostei in the makin’ eller?

  • Kamilla K sier:

   Så hyggelig, Sara!
   Kyllingleverposteien på bildet er ferdig, klar for å «sette seg» i boksen sin. Det er stadig kyllingleverpostei in the makin’ her – så drømmer jeg bare om å få (rimelig) tilgang på lever fra pent behandlede skapninger.

 9. Marit sier:

  «Med det sagt – jeg synes det er fascinerende å se hva andre legger på båndet, på butikken. Hva de velger å la utgjøre sin handlekurv. Hva de velger å bruke pengene sine på. Hva de velger å putte i kroppene sine. Men stirring og dømming er absolutt ikke en del av den observeringen.»

  Fortell meg; Hvordan kan dette ikke være stirring og dømming? Er spesielt nyskjerrig på sistnevnte.

  Hva vet egentlig du om deres livsstil, ut fra hva de har lagt på båndet akkurat denne dagen? Går du rett i strupen på dem som handler usunn mat, og automatisk antar at de har en usunn livsstil?

  Jeg har forstått at du ikke LIKER usunn mat, og det er helt greit. Men klarer du å se at enkelte faktisk gjør det, og at det å unne seg usunn mat er en del av en sunn livsstil? Å ikke sette for mange sperrer for seg selv – å være opptatt av å kunne gi etter for lyster, og å nyte.

  • Kamilla K sier:

   Det er nettopp det jeg ikke vet. Det er derfor jeg skriver at jeg observerer, ikke dømmer dem, noe du nå påstår at jeg faktisk gjør. Slik du beskriver det, er ikke slik jeg tenker.
   Jeg fascineres for eksempel av andelen mennesker som velger økologiske varer. Fordi det er noe jeg har en interesse for, og bryr meg om. Man stemmer med matpengene sine, på hva man ønsker skal fortsette å produseres og selges. Hva andre ønsker skal fortsette å være i butikkene, er gjerne ganske forskjellig fra mine ønsker, og DET synes jeg er interessant. «Går du rett i strupen på dem som handler usunn mat, og automatisk antar at de har en usunn livsstil?» Så mye bryr jeg meg virkelig ikke. Livsstilen deres får være deres sak. Det er ene og alene matvarene jeg interesseres av.

   Du har trolig aldri sett meg på butikken, så at du tror jeg stirrer får være din antakelse.

   Jeg tror du misforstår meg, rett og slett. Jeg tenker ikke slik du tror jeg gjør. Og ut i fra hva du skriver, har vi to veldig forskjellig syn på en hel del.

 10. astrid sier:

  Kloke ord, Kamilla! Amen til det. Er så glad jeg har innsett at det er jeg selv som har ansvar for min egen helse. Det føles godt å gjøre valg som gjør meg godt:)
  PS- ses vi på Magnat i morgen?;)

  • Kamilla K sier:

   Så hyggelig, Astrid! 🙂 Ja, å ta valg man føler er gode, det gir (logisk nok) en god følelse!

   Når skal du dit? 😀 Jeg skal. Hadde vært koselig å møtes!

 11. astrid sier:

  Jeg har time med Fredrik kl 19, så skrik ut om du skulle være der da:)

  • Kamilla K sier:

   Tøft! Da er det stor sannsynlighet for at vi ses 😉 Blir bra! Hvis du har litt tid før/etter kan vi jo skravle litt. Ha en fin dag så lenge!

 12. astrid sier:

  Så hyggelig! Klart jeg har tid til å skravle:) Ha en fin dag du og!

 13. Line sier:

  Hei!
  Jeg lurer på hva du tenker om bruk av mye salt i mat?

  • Kamilla K sier:

   Heihei!
   Uraffinert havsalt (med alle jordens 84 mineraler og sporstoffer)– konge! Koster for øvrig 36 kr for én kilo, fra Helios.
   Det meste annet salt: neh…
   Det er mine tanker 😀

   • Line sier:

    Takk for svar 🙂 Mine foreldre har blitt veldig opptatt av hvor mye salt som er tilsatt i matvarer. De mener det ikke er bra, og at vi får i oss alt for mye. Greit å få litt flere syn på saken 🙂

    • Kamilla K sier:

     Skjønner 😉 Håper du ikke kutter salt totalt fra kosten. Og husk at det er forskjellige typer salt. Det er ganske stor forskjell på uraffinert havsalt, og saltet det er i posesuppe.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.