24 juni 2013 -- 8:15

Den siste tiden har jeg hatt flere samtaler om godhet, med vennene mine. Hva er godhet, når er man god, og hvorfor er man god mot seg selv, andre, og verden. I går pratet jeg litt med en kompis på Skype, og igjen kom vi inn på dette med godhet, egoisme og skjulte motiver. Så sa han «dette bør du skrive om, for jeg tror mange har godt av å bli bevisste på det, og du har en fin tankegang rundt dette.» Så da er vi her.

Allerede i barnehagen er vi obs på godheten vår – «det var ikke jeg som rota det frem!» med gråtkvalt stemme, for det føles utrolig urettferdig at vi må rydde andres rot. Vi rydder ikke opp etter andre enn oss selv. Det å gjøre noe hyggelig, skal gi en effekt, en slags fortjeneste. Enten det er ros eller lønn, skal vi hele tiden ha en konkret grunn til å være god mot andre. I mine øyne er dette nitrist. Greit at vi mennesker er egoistiske av natur, men det går fint an å tøye den grensen litt, og se at universet dreier seg om en større helhet enn oss selv.

2

Som jeg har skrevet om før; for at noe skal være deg, må det være det innenfra. Uavhengig av om noen ser deg, eller ikke. Uavhengig av om du får noe direkte igjen for det, eller ikke. Jeg tør riktignok påstå at det å være god alltid gir deg noe, uten unntak. Det gir noe til det indre i deg, noe som ikke kan måles eller ses. Vær god, også når ingen ser deg. Enten det er kildesortering, brette noens klesvask, gå ut med søppelet, sove de timene kroppen din trenger, skru av lyset på badet når du ikke er der, plukke opp en plastpose i skogen for å kaste den i en søppelkasse, sende en «ha en fin dag»-sms, spise næringsrik mat… Vær god. Mot deg selv, andre mennesker, og kloden. Tenk så trist om én av de faktorene forsvant.

Bare det å tenke hyggelige tanker om menneskene i livet mitt, gjør meg glad. De merker det ikke, men jeg gjør meg selv bevisst på alt det gode jeg ønsker at de får ut av livene sine. På sikt fører dette til at jeg gjør gode handlinger for dem, for at de skal ha det best mulig. Og for å være litt selvmotsigende: det lønner seg. Er du god mot mennesker på sikt, vil du oppleve at andre mennesker er gode mot deg. Men å forvente det, taper du mye på. Da kjenner du ikke potensialet i din egen godhet, og hensikten med å være god blir ikke på det nivået jeg sikter til.

3

Du blir hva du spiser, men du blir også hva du tenker og gjør. Er du god, blir du god. Men å være god er ikke bare å være hyggelig mot andre, det er å være genuint god, uten forventninger eller med skjulte motiver. Du er god fordi du selv ønsker det. Mange må nok jobbe med tankene sine for å komme dit, jeg vet at jeg gjør det stadig vekk, men jeg synes i hvert fall det er noe eget i å prøve å bli et bedre menneske. Det gir noe. Noe meningsfylt.

1

Apropos fine (og egoistiske) ting: i dag er det én måned til jeg har bursdag! *allehjerterglederseg* God mandag!

Av Kamilla | 14 Kommentarer »
 1. For et GODT innlegg Kamilla! Jeg blir så glad av å lese dette. 😀

 2. Mariann sier:

  Du altså – igjen! <3 Ha en herlig mandag og uke videre 😀

 3. Helene sier:

  For et fint innlegg, er viktig å bruke litt tid til å reflektere over seg selv og prøve å være den beste versjonen av seg selv 🙂

  Jeg lurte på om du har noen tips til Østmarka? En runde mellom 1-2 mil, og gjerne opp til en topp med litt utsikt som en gulrot:) har vært så mye i nordmarka, så har ikke så god kontroll på østmarka 🙂

  Ha en fin uke!

  Hilsen Helene

  • Kamilla K sier:

   Takk for det 🙂
   Hm… Topptur i Østmarka ringer dessverre ingen bjeller. Har likevel tips til flere turer. Hvor skal du gå fra? Jeg har pleid å gå fra Skullerudstua, og derfra kan jeg i hvert fall foreslå: rundt Nøklevann, til Mariholtet, til Sandbakken, rundt ca. halve Sør-Elvåga (via Mariholtet), en litt kortere tur er til Østmarkskapellet… Det var det jeg kom på i farten. Nå er jeg ganske godt kjent med stier og slikt da, så jeg får jo opp et bilde av hvor man kan gå til alle disse turene, hehe. Sjekk et kart eller markadatabasen på nett, så hjelper det forhåpentligvis noe 🙂 GOD TUR!

  • Ingvild sier:

   Jeg har gått en runde mot østmarkskapellet og videre med flyktningeruta, som jeg liker veldig godt. Kan anbefales! Det tar ikke lange tiden (etter østmarkskapellet) før det føles som om man er langt inne i skogen.

   http://ut.no/tur/en-bit-av-flyktningeruta

   • Kamilla K sier:

    Jaaa, der er det fint! Kan gå sti med en gang óg, så man slipper grusvei til kapellet 😉 Åh, nå fikk jeg litt Østmarka-savn <3

 4. EvaIsabel sier:

  Takk for at du lyste opp en lys dag enda litt mer.

 5. Elise sier:

  Hei Kamilla!
  Du er en stor inspirasjon!
  Jeg tittet på litt tidligere innlegg og så de fine Balenciaga veskene dine!
  Jeg vurderer selv å kjøpe en Balenciaga City, men jeg er redd den skal føles alt for liten for meg! Har du god plass i den? og hvilken foretrekker du av city og work?
  stor klem!

  • Kamilla K sier:

   Hei!
   Det kommer selvsagt an på hva du ønsker å ha oppi der. Jeg bruker helt klart City mest av de to, men jeg pleier ikke drasse med meg så veldig mye heller. Den har plass til en god del, men om du er av de som har med deg halve huset i veska (haha, sånn var i hvert fall jeg før) så er den nok for liten. Work bruker jeg mer som reisebag egentlig, den er for stor for hverdags synes jeg. MEN jeg vil uansett anbefale deg å vurdere størrelsene i virkeligheten, først da kjenner du hvilken du faller mest for 😉

 6. Mari Mushom sier:

  Utrolig fine og GODE tanker 🙂
  Jeg har også tenkt mye på dette de siste årene og kjenner selv hvor godt det føles når man ønsker andre godt. Når man kan glede seg over andres glede og når andre gleder seg over min. Som du sier, følelsen man får med seg selv når man gjør noe godt er belønning nok i seg selv!

  • Kamilla K sier:

   Tusen takk for det 🙂 Ja, den følelsen er rett og slett utrolig god, og uten å høres helt gal ut: man kjenner den jo helt inn i hjertet! 😀

 7. Elisa sier:

  Du er så fantastisk flink til å skrive! Du er god du!!! 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.