13 februar 2013 -- 7:29

30 min aktivitet hver dag. 5 om dagen. Fet fisk to til tre ganger i uken. Velg vann.

Ja, alle vet om dem, men hvor mange følger dem?

Jeg mener helt oppriktig at om absolutt alle hadde fulgt disse rådene, noe som IKKE er vanskelig – uansett hvordan du vrir og vender på det – ville folkehelsen vært betraktelig bedre. Å få folk til å gjøre sitt eget beste er ikke bare-bare. Derfor vil jeg be dere om å være bevisste. Man får så mye igjen for det, både for egen del, for sine medmenneskers del, og for samfunnets del. Vel, fastlegen din får ikke mye å gjøre, og medisinindustrien vil nok savne pengene, men det får gå. Som pappa lærte meg da jeg var liten: «en frisk mann har tusen ønsker, en syk mann har bare ett.» Alt du putter i deg har en effekt. Lag en god effekt!

Dere som kjenner mine holdninger vil kanskje reagere på at jeg oppfordrer til å følge noen av Helsedirektoratets råd, når jeg er i mot enkelte av punktene der, men det generelle budskapet er jeg veldig for å fremme. «Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.» Jeg elsker at mye grønnsaker er det første som nevnes!

1

Hvis noen skulle lure på hvilke råd jeg ikke liker: at man skal velge margarin fremfor smør, at man skal se etter Nøkkelhullet når man handler (!), og at man skal ha i seg 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

God og sunn helse resulterer i en frisk og sunn kropp. Med god og sunn helse mener jeg både fysisk og psykisk helse. Disse to henger sammen, det er jeg ikke i tvil om. Helse i fokus! 

2

Som dere ser; jeg har vært på begge sider: ikke fulgt rådene, og fulgt rådene. Det siste er å anbefale. Og med det ønsker jeg dere en strålende onsdag!

Av Kamilla | 29 Kommentarer »
 1. Maria sier:

  God onsdag til deg og, fina!
  Må forresten si meg enig i frustrasjonen rundt Sunnkost reklamene…hallo! Snakk om contradictions! Jeg tenker nå at det er vanskelig å IKKE spise 5 om dagen.

 2. Maria sier:

  Du har en fantastisk fin innstilling til et sunt og balansert liv, blir så glad av å lese bloggen din:) Takk for at du kaster om deg med positiv energi, det smitter:)

 3. Gøril sier:

  Flinke fine deg!
  Ingen tvil om at kroppen din takker deg for alt du gjør.
  Spiser du lavkarbo? Mener du skrev at du ikke kalte kostholdet ditt noe.
  Men det er mye lavkarbo der? Drikker du forresten melk?
  Og kan du spise skyr?

  Jeg har en lang vei å gå med kostholdet mitt.
  Tror jeg må begynne å behandle kroppen min bedre.
  Mye inspirasjon å hente her. Skulle hyret deg inn en uke,
  så kunne du lært meg enda mer! Både kosthold og trening.
  Du er helt vannvittig flink og sterk!

  • Kamilla K sier:

   Takk for fine ord.
   Det er riktig – jeg kaller ikke kostholdet mitt noe. Synes det er en uting.
   Håper du begynner å ta valg det du tydeligvis vet er riktig retning, det fortjener både du og kroppen din!

 4. Gøril sier:

  Enig i nøkkelhullsmerket.
  Litt hull i hodet når man tror Grandiosa er sunt.
  For det er vel en grandis som har fått nøkkelhullsmerket?

 5. Tina sier:

  Veldig enig, men jeg har også litt vanskelig for å tro at rødt kjøtt er usunt, så lenge det ikke er proppet med salt, sukker og tilsetningsstoffer.

 6. Christine sier:

  Det er så godt å se at du anbefaler 30 min hver dag, og ikke, som Kristina Andersen, sier at «30 min er ikke vits» på lik linje som at det å trene med feks. wii heller ikke er vits. Beveger man seg ikke i det hele tatt hjelper det å starte i det små, ikke nødvendigvis starte med 4-5 timer om dagen, da går man lei. Jeg heier på å trene ute, og ikke wii sånn sett, men for en person som aldri trener eller beveger seg vil wii-trening være så mye bedre enn ingen trening. Alle må starte et sted 😉

  OG, der du har brunt hår. Er det fra en av våre turer på Nordstrand? <3

  • Kamilla K sier:

   Selvsagt er 30 minutter en helt fantastisk løsning når alternativet er 0 minutter! For en som ikke beveger seg fra før av er det jo et kjempebra steg å ta, for eksempel med en halvtimes gåtur hver dag. Det kan man så lett utvikle også 🙂
   Utetrening er herlig, da får man jo i pose og sekk – slik naturen og menneskene er laget for hverandre.

   Ja, det er faktisk du som har tatt det. Håper du ikke setter meg i fengsel nå 😉

 7. ulrikke lund sier:

  Du er flink Kamilla! Så rett! Alle har tid til en halvtimers hver dag.

 8. Karoline sier:

  Helt enig i de rådene du er uenige i!

 9. Ragnhild sier:

  Det er mye som skurrer når det kommer til Helsedirektorates rås, og det er mye jeg er uenig i! Men disse basice enkle som mer frukt, grønt og vann- det har det jo aldri vært tvil om. Skummelt å tenke på hvor mange som nesten ikke får i ser grønt i løpet av en dag , det er jo det som burde være selve maten.

  • Kamilla K sier:

   Jeg vet. Jeg har vært der selv, jeg ikke fatte hva jeg drev med 😛 Nå spiser jeg jo grønnsaker så det nesten tyter ut av ørene! 😛

 10. Du er så fin Kamilla! Og de matbildene dine er superinspirerende! 😀

 11. Ina sier:

  Selv om jeg har sett bildene av deg mange ganger, blir jeg like imponert hver gang! Du inspirerer masse 🙂 Selv elsker jeg grønnsaker, og hvis man baker de i ovnen er de faktisk bedre enn alt godteri på markedet synes jeg. Blir så søtt og godt, nam!

 12. Siri S sier:

  Hei! Takk for flott innlegg! Jeg er helt enig, det er gode råd som egentlig er lette å følge! De er jo utarbeidet for folks beste! Og selv om man er uenig i noen av rådene, så kan de ikke komme med utsagn uten å basere seg på det forskningen viser. Noe ikke alle andre kilder må. Så alt trenger ikke være sant, men det er den sterkeste teorien på dette tidspunktet! Det fungerer jo i hvert fall som en god veiledning:) så kan man velge det som passer best for en selv. Jeg lever langt ifra etter disse rådene i detalj, men prøver å få med meg grønnsaker, frukt, bær og fisk i det minste! Du har inpirert meg til egg nå, hehe! Det er så godt å se at du gjør dette for kroppens skyld:) får meg til å huske på at den virkelig er verdt å ta vare på! 🙂

 13. Alexandra sier:

  Nå har jeg kjøpt nike-klokka etter å ha sett hvor mye utbytte du har av den! Men jeg lot være å kjøpe pulsbeltet fordi jeg kun fant m-xxl som var standard. Men jeg er redd for at det blir for stort?

  • Kamilla K sier:

   Gratulerer med klokken, håper du blir like fornøyd som det jeg er 🙂 Vanskelig for meg å si hvilken størrelse du må ha i beltet, MEN jeg vil absolutt anbefale deg å kjøpe det.

 14. Linn sier:

  Elsker holdningen din! Kunne ikke sagt meg mer enig! Tommel opp for massevis av grønnsaker, naturlig mat og mer bevegelse!:)

 15. Vilde sier:

  Aah, du er så flott Kamilla, det skal du vite. Håper du vet hvor mange du inspirerer. Og du har all grunn til å sveve å være fornøyd med livet 🙂

  Håper du får en fin og sunn torsdag!

 16. Vi får jo høre både ditt og datt om alle mulige råd, så jeg forstår at en del blir forvirret i blant. Men noen ting går jo kun på sunn fornuft og det er vel der folk kanskje sliter mest. Selv skjønner jeg ikke hvordan folk IKKE kan spise grønnsaker eller frukt/bær, det både er godt og ser godt ut, ingenting er bedre enn friske farger på maten 🙂

 17. Thea sier:

  Hei

  Her kommer kanskje litt konstruktiv kritikk, og det er ikke vondt ment. Jeg syns kanskje du peker litt med pekefingeren her. Ja, selvfølgelig er det viktig å bevege seg minimum 30 minutter hver dag, og grønnsaker er god bensin! Men, folk er forskjellige og i denne tiden hvor det er så mye fokus på bloggernes påvirkningskraft syns jeg det er viktig å påpeke at det er lett å føle at man kommer til kort. Det er greit å spise godteri, det er greit å ikke trene på dager hvor det ikke føles riktig, og de grønnsakene kan man faktisk ta igjen en annen dag.

  Jeg vet du også mener det er valgene vi tar til sammen som danner grunnlaget, men jeg følte bare at dette ble en liten pekepinn fra din side. Jeg har fulgt bloggen din lenge og får masse treningsmotivasjon av denne fine bloggen. Ikke ta dette ille opp 🙂 I en stressende hverdag med studier, jobb, venner og alle forventinger som følger med kan i allefall jeg føle at jeg ikke strekker til. I de perioder jeg har prioritert skole og trening har mye av det andre blitt veldig nedprioritert. Men, i perioder føles det ikke sånn og alt er fint 🙂

  Ikke misforstå meg, men følte bare for å komme med litt konstruktiv kritikk.
  Ha en fin kveld!

  • Kamilla K sier:

   Selvsagt skal du få lufte dine meninger når du gjør det på en så ordentlig og fattet måte, det setter jeg bare pris på. Tar det ikke dårlig opp i det hele tatt.

   At man er uenige er naturlig – slik vil det alltid være, om både det ene og det andre. For ja, vi to er nok litt uenige her 😉

 18. Det er egentlig veldig enkelt, og så godt 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.