24 januar 2013 -- 21:42

Hei, dere. Har dere det bra? Håper det.

I forbindelse med alle disse matinnleggene mine får jeg spørsmål om hva slags kosthold jeg har. Lavkarbo, atkins, paleo, glutenfritt, psmf… Begrepene er mange, og jeg svarer ingen av delene. Jeg liker å tenke at jeg hovedsakelig spiser ren mat. Ikke produkter, men MAT. Jeg lager vel stort sett alt utenom cottage cheese fra bunnen av, uten at jeg tenker noe særlig over det. Det er så mange som er ute etter å gjøre det hele komplisert.

Nå kan ikke jeg snakke for andre enn meg selv, men jeg tror nok min tidligere livsstil er gjenganger blant mange, og jeg tror også en god del ønsker seg ut av den stilen. Jeg trodde jo faktisk at jeg var sunn. Jeg gikk turer, og spiste sunn mat. Sånn bortsett fra at maten egentlig ikke var sunn da, og at jeg spiste alt for mye av den.

Jeg har skjønt at «hvordan jeg spiser» vekker interesse hos flere, så til tross for at jeg ikke er så begeistret for regler eller overanalysering, så kan jeg jo si litt hvordan jeg vil beskrive kostholdet mitt. Grønnsaker og en proteinkilde er basen for nesten hvert måltid. Grønnsakene er gjerne økologiske, og proteinkilden er ren; kylling, fisk eller egg. Jeg lager ikke rødt kjøtt på eget initiativ, hovedsakelig fordi jeg aldri har vært noe glad i det. I tillegg spiser jeg noe nøtter, da går det i mandler, macadamianøtter, cashewnøtter og valnøtter. Ellers går det i kokosolje, bringebær, cottage cheese, noe frukt og gulost… Sikkert mer, men det er dette jeg kom på i farten.

3

1

Summen viser for eksempel til lite gluten og karbohydrater, og små mengder laktose, uten at jeg stiller det som krav når jeg velger varer i butikken. Jeg tenker ikke «er dette lavkarbo?» eller «søren, cottage cheese er jo ikke godkjent av alle som er tilhengere av paleo» når jeg handler eller spiser. Fokus på ren mat. Enkelt og greit.

En veldig hyggelig effekt av å spise den maten jeg gjør, er at maten blir så fargerik og fin. Dere kjenner jo meg, jeg spiser med både øyne og munn, og da er det kjekt at maten automatisk gjør seg fin.

«Åh, men Kamilla, skeier du aldri ut? Du må jo leve litt! Spiser du aldri noe godt?» Haha, ikke meningen å fornærme noen altså, men hadde du kjent på min velvære så hadde du ikke spurt om det der. Fikk en kommentar som beskriver det hele ganske bra:

skjermbildekommentar

Mitt kosthold er ikke noe fasitsvar, og det er mulig det ikke passer for alle (ehe…), men det er nå i hvert fall slik jeg og kroppen min trives, og jeg er rett og slett kjempeglad for at jeg har kommet meg hit. Fokuset bør jo absolutt være på total helse og velvære, ikke slanking, dietter, regler og slikt. Går du hele uken og gleder deg til helgen, fordi da skal du endelig få spise den maten du egentlig vil ha? Da kan jeg avsløre at jeg spiser den maten jeg har aller mest lyst på hver eneste dag, og at det er temmelig gøy/digg/fantastisk. Hadde noen sagt til meg for ett eller to år siden at jeg snart kom til å leve uten det slitsomme søtsuget, da hadde jeg bare himlet med øynene.

2

Nok et alt-og-ingenting-innlegg. Godt det er min blogg, så jeg kan skrive hva jeg vil.

Skal jeg si hva jeg drikker også? Haha, nå begynner jeg å bli overtrøtt. Svaret er for øvrig vann, te og litt kaffe. Mitt gamle jeg ser på meg og sier «Herlighet, for en helsefreak du har blitt. Hva skjedde med å spise tre hveteboller fra Deli annenhver dag, halv/helfabrikata i hytt og pine og mengder med smågodt?» Vel, man blir hva man spiser. Spis sunt, bli sunn. Spis usunt, bli usunn.

For å svare på innledningen, om hva jeg spiser. Jeg aner ikke! Hva kostholdet heter har vel ingenting å si?

Av Kamilla | 74 Kommentarer »
 1. c sier:

  når du spiser f.eks taco, lager du egen kryddermix da?

  • Mia sier:

   Bruker man krydder som f.eks paprika, cumin, hvitløk, salt, pepper og cayenne/chilipulver så har man automatisk «taco» smaken, men uten alle de ekstra kjemikaliene som er i ferdig-mix 🙂 Også smaker det mye bedre og.

   • Kamilla K sier:

    Cumin/spisskummen er jo selveste tacosmaken – ble helt i ekstase da jeg oppdaget det for noen måneder siden 😀
    (Hvitløk pleier jeg riktignok ikke å bruke til taco)

 2. Ingrid sier:

  Vi kan vel kort og greit si; du spiser MAT.

 3. Lena sier:

  Jeg skjønner at det ikke er vanskelig å motstå søtsaker, men hva med brød? Jeg får sykt cravings på brød til tider. Er du ikke så glad i det eller tenker du bevisst over det? Ellers kunne jeg ønske du lagde mat til meg hver dag 😀 Det ser så himla godt ut!

 4. Amalie sier:

  Hva med poteter og ris? Er ikke det ren mat?

 5. Malin sier:

  Åh, Kamilla -du gjør det igjen 😀 Jeg digger deg! For et forbilde, for en inspirasjonskilde:) Blir så utrolig glad av å lese bloggen din, forøvrig også sulten.
  Fantastiske deg!

 6. Helene sier:

  Du er bare så… KLOK!!?? Du har et utrolig fornuftig syn på dette, det er så godt å lese. Men hva med skyr, kesam osv? Eller tenker du mest på ferdigprodukter som Toro gryterett f.eks? Beklager hvis jeg spør dumt! Elsker den fargerike maten du lager, og så blir det ekstra mange fine bilder på bloggen av det (hihi). Det virker som at du har et veldig avslappet og sunt forhold til mat, det er så flott. GOD klem fra meg

  • Kamilla K sier:

   Takker og bukker! 🙂
   Skyr naturell og kesam naturell/mager kesam er vel på lik bane som cottage cheese. Det er jo behandlede produkter, men CC synes jeg er så godt at jeg ikke bryr meg nevneverdig om det. De skyrene med smak er for eksempel søtet med aspartam og acesulfam K/E950, og vaniljekesamene er det blant annet sukker i, sammen med en del andre ingredienser.

   Vil gjerne få frem at det ikke er sånn at jeg går rundt og har lyst på disse produktene, men nekter meg dem fordi de inneholder det ene og det andre. Jeg vet hva de inneholder, og jeg savner dem ikke. Enkelt og greit.
   Ja, fargerike bilder kan man like! 😀
   Ha en fin fredag, Helene! (Liker weheartit-en din!)

   • Helene sier:

    Ok, da er det klart! Tusen takk, så koselig at du følger meg der! Du må ha en veldig fin fredag også. Virker som at hele byen er trøtte i dag, inkludert meg selv, ( 🙁 woups) alle folkene på bussen lå og duppet av. God fredag!

 7. Ida sier:

  Åh det er så fint, så fint, så fint med noen som har forstått dette! Ren mat, gode råvarer, ikke noe tull. Ikke noe snarveier! Jeg er så ufattelig lei av at kosthold så alt så ofte skal bli en samtale om dietter, om ekstreme tiltak, eller kompliserte greier. Jeg føler du har knekt koden – sunn fornuft + gode matvaner = sunn! You go girl, beste bloggen!

 8. Maren sier:

  Jeg må bare skrive det igjen: Du gir så mye inspirasjon og motivasjon.

  Dette synes jeg du gjør på en sunn og god måte. Bloggen din er virkelig verdt å klikke seg innpå en gang daglig. Det er så deilig med en blogg som viser at det ikke trenger å være så vanskelig å ta sunne valg. Du gir gode tips til både frokost, matpakker og middag. Det er supert! Takk!
  Kostholdet ditt ser ut som en fargefest hver dag =)

 9. Vilde sier:

  Kamilla, har du noen oversikt over hvor mye penger du bruker i mnd på mat? Føler at når jeg skal spise sunne alternativ så blir det så innmari dyrt! Kylling fks koster jo mer en flesk. Asparges, som er noe jeg elsker, er jo og svindyrt!

  • Kamilla K sier:

   Finn ut hvor det er billigst, kjøp på tilbud og frys ned, sleng deg på noen venner som skal til Sverige hvis du har muligheten, kjøp frossen brokkoli og blomkål, benytt deg av grønnsakene i innvandrerbutikker (her er det i hvert fall en god del billigere), kjøp frossen fisk, ikke drikk brus og juice hvis du ikke føler et stort savn etter det… Få en oversikt over pengebruken din. Det handler om prioriteringer. Asparges ER dyrt. Rema her har tilbud på det i ny og ne, men utenom det kjøper jeg det ikke.

 10. Julie sier:

  Jeg lurer på om du bruker mer penger nå enn før du endret kostholdet? Tror det er mange (inkludert meg selv) som tror det blir dyrt hvis man endrer. Hvis du vil kan du gjerne si hvor mye penger du bruker på mat i uka 🙂 takk for nok et supert innlegg!

 11. Så fint forklart! Folk gjør ofte ting så komplisert, men det trenger absolutt ikke å være det. Mat skal være digg og bra for kroppen, og det er faktisk ikke så vanskelig å finne gode og sunne matvarer 😉

 12. Therese sier:

  Det er så fint det du skriver, og det er så sant – spiser du rent og sunt, blir kroppen ren og sunn!
  Så (ett eller annet sted) at det bare er 15% av Norges befolkning som spiser nok grønnsaker i kostholdet sitt, sånne ting får meg til å ville riste dem og sende dem inn på bloggen din for å vise hvor fristende og godt det kan være 😀

  • Kamilla K sier:

   Ja, det leste jeg også, referert fra et av gårsdagens foredrag på kostholdskonferansen! Det er bare FOR drøyt. Og med anbefalt mengde menes jo bare minimum, så det er skremmende lite.

 13. Rita Hansen sier:

  Helt fantastisk holdning til mat, og en flott måte å presentere det på. Det «beste» av alt, er at du viser at sunn og næringsrik mat kan man spise mye av. . . man trenger ikke «sulte» seg og tallerkenen bugner av fargerike matvarer som gjør godt både for kropp og sinn.
  Jeg blir glad av å lese innleggene dine. Du er en reflektert
  ung dame.

  Ha en fantastisk dag 🙂

  • Kamilla K sier:

   Yey, liker når budskapet reflekteres litt over. Spiser du sunn mat kan du også spise mye mat, og hvis ikke det er en herlig bonus så vet ikke jeg 😀

 14. Luna Anette sier:

  Stor inspirasjon!

 15. Marianne sier:

  Himla stor inspirasjon er du! Kjempekjekt å lese alt du skriver 🙂 Jeg lever og spiser ganske sunt selv nå, men må innrømme at det ér veeldig godt med sjokoladekakestykke innimellom, selv om jeg ikke har søtsuget. Sånn på bursdagsfeiringer med familie og venner. Har liksom ikke kommet dit at jeg synes det er greit å ta med egen supersunn kake? Hvordan stiller du deg til det? 🙂 Ha en fin helg! 🙂

  • Kamilla K sier:

   Takk for det, Marianne.
   Jeg synes IKKE det er greit å ta med noe som helst, med mindre det er tapaskveld med venninner og alle skal ha med én rett hver (eller lignende konsepter). Man spiser det man blir servert, noe annet mener jeg vitner om en usunn tankegang rundt det hele, og jeg er veldig begeistret for helhetlig sunnhet og total velvære, ikke bare fysisk.

 16. Ingrid sier:

  Forresten, tidligere har du skrevet litt om iHerb, og jeg lurer på om du fortsatt kjøper mat herfra, eller bare tilskudd som proteinpulver og spirulina..? 🙂

  • Kamilla K sier:

   TANKELESER! Det er det du er 😀 Jeg holder nemlig på med et innlegg om det nå, så det kommer i løpet av den nærmeste fremtid. Du kan tro favorittene mine ser ganske annerledes ut nå, enn før 😉

   • Ellen Marie sier:

    Veldig bra innlegg! 🙂 Inspo, inspo, inspo!:D Skulle ønske du skrev hver dag<3

    Gleder meg til iHerb favoritter ! 🙂

   • Ingrid sier:

    Spennende! Jeg gleder meg. Det er i grunn rart at jeg er så interessert i kostholdet til et mer eller mindre fremmed menneske, men du har så fine og sunne holdninger at jeg ikke kan la være. 🙂 Dessuten kan du mye og ernæring er veldig spennende å lese om! God helg!

    • Kamilla K sier:

     Haha, jeg synes bare det er morsomt 😀 Gjør at jeg føler det er litt mer mening bak dette, og at jeg faktisk skriver til noen spesifikke individer der ute 🙂 Takk for fine ord, Ingrid. Gooood helg!

 17. Natalie sier:

  Så fint å se at du velger økologisk 🙂

 18. Tine sier:

  TAKK for inspirasjonen og motivasjonen jeg får av å lese bloggen din. Den hjelper mer enn du aner 🙂

 19. Irene sier:

  Du har så fin holdning til mat. Jobber med å komme meg dit selv 🙂 Tusen takk for inspirasjon!

 20. Gøril sier:

  Jeg lurer på hva du spiste før, som du trodde var sunt?
  Lurer på om jeg er der nå. Spiser usunn mat som jeg tror er sunnere.
  Hva gjør du når du skal på fest eller ferie? Kan du drikke vin/øl?
  Eller synes du det er gift for kroppen?

  Er veldig inspirert av deg, kommer nok aldri nå så langt som deg,
  Men du har lært meg å ta gode valg hver dag, også skjeier jeg ut en dag i uka.
  Men 6 dager i uka er det mye din fortjeneste at jeg både spiser mer riktig
  og rører meg mer.

  Sorry om det ser litt rart ut linjemessig og sånn, skriver fra tlf.

  • Kamilla K sier:

   Hm… Si det. Spiste for eksempel mye kylling, noe jeg også gjør nå, men med helt annet tilbehør og i helt andre mengder. Gikk blant annet i pasta, sauser, halvfabrikata og slikt. Det jeg spiser mest av alt nå er rå grønnsaker. Slik var ABSOLUTT ikke situasjonen før. Da var det lite grønnsaker, og de grønnsakene jeg spiste var ikke rå. Spiste også lite fisk, kanskje én gang i uken eller mindre. Mange sånne småting her og der som utgjør en stor forskjell på sikt.
   Jeg drikker gjerne hvitvin hvis det serveres 🙂 På ferie spiser jeg vanlig mat, samme som her hjemme. I Nice går det mye i laks og grønnsaker, og fancy salater, for det er de gode på. I Istanbul spiste jeg en del kylling og eggeretter. I København ble det to store fiskemåltid… Bestiller det jeg har lyst på. De aller fleste restauranter har jo sunn mat på menyen 🙂
   Håper dette var forklarende nok 😉

 21. Blir så sulten av å se bilder av den fargerike maten din! Flinkis!

 22. Linn sier:

  Åh så masse godt!
  Også synes jeg det var koselig at kommentaren min var med, hehe.
  Det jeg synes er genialt med mye av maten du spiser er at det ikke er noe hokus-pokus. Til og med de litt mer late av oss (meg…) klarer jo å kutte opp grønnsaker og eventuelt koke de.
  Det eneste som jeg synes er kjipt med bloggen din og fokuset på mat og trening er at det utelukker et innlegg nå og da om vesker. hehe! 🙂
  God helg!

  • Kamilla K sier:

   ÅH, vet du – det er jeg helt enig i! Vesker, og kanskje sko. Kanskje jeg må snike inn noen innlegg om det i ny og ne? Haha liker kommentarene dine altså, alltid så positiv og med ett eller annet ekstra som får meg til å smile/tenke litt ekstra. Ikke at du skal føle deg presset til å fortsette med det, men ja 😛
   God helg! 😀

   • Linn sier:

    JA! 🙂 Snik i vei!
    Så bra! Og jeg liker at du liker kommentarene mine 🙂
    «målet» mitt er forresten å kommentere på søndagsinnleggene dine, den dagen jeg forstår hva alle øvelsene du utfører faktisk er. Skal nemlig bli sterk jeg også, må bare få litt hjelp først. Med det så stikker jeg på trening. 🙂

 23. L sier:

  Hva er det på nederste bildet, i midta? 🙂 Ble sulten nå.. haha!

 24. Jeg syns du er kjempe inspirerende både i matveien og treningen din! Og jeg er veldig enig med kommentaren til Linn der at du er veldig snill med kroppen din! Du har gjort det om til livsstilen din og ikke en slags diett og det liker jeg. Jeg er ganske kresen selv, men det går sakte men sikkert fremover og jeg prøver å venne meg til forskjellige ting og sånn og etterhvert blir det jo godt! Sånn som brokkoli for eksempel, vi bruker det jo til ALT nå! 😛

  • Kamilla K sier:

   Tusen, tusen takk for så fine ord 🙂
   All fremgang er god, uavhengig av om den går sakte eller ikke. Liker tilnærmingen din, høres fornuftig og bra ut! Haha, brokkoli er konge!

 25. June sier:

  Fy søren hvor flink du er! Og «heldig» som har kommet deg dit at du koser deg med sunn og næringsrik mat, og ikke higer etter junk hver kveld. Jeg har en del søtsug, men det verste er egentlig saltsug. Jeg har ALLTID lyst på noe salt og godt. Grøt til middag f. eks er det verste jeg vet fordi det er for søtt når jeg er sulten. Er jeg derimot passelig mett kan jeg godt spise grøt til middag. Har du noen tips mot dette?

  • Kamilla K sier:

   Takk for det, June.
   Jeg hadde litt saltsug før selv, men det er som med sukkeravhengighet (og all form for avhengighet egentlig): du må gjennom en litt tung overgangsfase der du rett og slett må ta deg selv i nakkeskinnet og får deg selv til å se realiteten av situasjonen. Det er jo du som har gjort deg avhengig av salt, og da er det også du som må avvenne deg av det. Etter litt lærer du deg å leve med vesentlig mindre mengder – sunne mengder. Det er salt i SÅ mye, og folk tilsetter alt for mye salt i tillegg. Ikke rart man blir saltsulten.
   Overgangsfasen setter selvdisiplinen på prøve 😉

 26. SiljeC sier:

  Hei Kamilla!
  Jeg veit nesten ikke hvor jeg skal begynne med denne kommentaren.

  Som mange andre kom jeg hit via bloggen til fotballfrue, og jeg er helt frelst. I deg! Jeg har sjeldent kommet over en blogg så er så genuint ekte som det din er.
  Du er virkelig en inspirasjon for mange der ute, inkludert meg selv!

  Jeg bøyer meg i støvet for den jobben du har gjort, og takker deg så inderlig for at du har gitt meg ny giv ift mat, får meg til å le og viser at alle som vil kan klare det du har gjort uten å snu livet på hodet.

  Du er ei nydelig jente på alle nivåer – det er det ikke alle som kan si!

  Takk!

  • Kamilla K sier:

   Hei, Silje C! TUSEN tusen tusen tusen takk for så fin kommentar. Sitter og smiler for meg selv nå 🙂 Herlig start på dagen. Lesere som deg gjør dette utrolig givende og motiverende. Er så takknemlig for at du tok deg tid og ork til å legge igjen den kommentaren.

   Stor klem til deg 🙂

 27. Du spiser i hvert fall kjempemye god mat, og når folk skriver at du aldri spiser noe «godt» må jeg heve et øyenbryn. Jeg mener, bringebær og cottage cheese for eksempel, himmelsk!! 🙂

 28. Siri sier:

  Hei,
  så bra forklaring.
  Og gode poenger.
  Men stusset litt over hvordan du forklarte hva du spiste før – for du skrev ikke så mye om det. Spesielt nysgjerrig ble jeg når du nevner at du trodde du spiste sunt.
  Hvis du ønsker å svare, har jeg disse spørsmålene:
  Hva bestod kostholdet ditt av da? Ferdigmat, halvfabrikata, mat du ble servert men ikke visste hva var i den? Hvorfor trodde du dette var sunt? Hva fikk deg til å forandre måten du spiste på og hva det du spiste faktisk var? For det virker som, ut i fra det du skriver, at du har endret begge deler; ikke bare hva du spiser.
  Du sier du spiser både med øynene og munnen – så kan jo ikke se for meg at du levde på lapskaus og en grautete pizza hver dag? (:

  Med hilsen
  Siri

  • Kamilla K sier:

   Ettersom du tydeligvis har lest det jeg har svart andre, kan jeg jo svare på det ene spørsmålet som har klarest svar: hva som fikk ting til å forandre seg. Ernæringsstudiet! Jeg innså realiteten: jeg var ikke så sunn som jeg trodde, og som jeg hadde ønske om å være.

 29. Siri sier:

  Beklager, så ikke før jeg leste gjennom kommentarene at du hadde svart på nesten alt fra før av!
  Da er jeg så frekk at jeg spør om noe du svarte en som kommenterte:
  du skriver at du ikke spiser ris/pasta/brød av ulike grunner. Jeg forstår at du ikke vil brette ut om alt som er, men slike «halv-setninger» gjør meg jo nysgjerrig 😉

  Det JEG føler (og dette kan kanskje være litt rart), er at jeg leser blogger opp og ned i mente, og er som regel enig til det meste. Men… Så kommer alt snakket om pasta, ris, karbohydrater og lignende. Da føler jeg meg bånn i bøtta. Jeg har ingen interesse av å kutte ut karbohydrater, men uansett hvor man leser (om det er på «ekstrem»bloggene eller helse-departmentet sine sider) får man servert den utvetydige sannheten at «alle har godt av å kutte ned på brød, pasta og karbohydrater generelt». Jeg kjenner det går en liten djevel i meg når jeg leser sånn. Man blir uglesett om man spiser lyst brød, om man snafser i seg en kanelbolle eller om jeg velger sukker fremfor kunstige søtningsmidler.
  Jeg er enige i så mye du forteller, skriver og viser Kamilla K, men det får meg ikke til å føle meg bedre av den grunn. Jeg føler meg ekkel.

  • Kamilla K sier:

   Jeg leser det du skriver, men vi to er tydeligvis ganske forskjellige, så jeg har ikke stort å tilføye annet enn: hvis du ikke har noen interesse av å kutte ned på karbohydratene, hvorfor bry seg om hva andre gjør? Din helse, ditt ansvar. I hvert fall slik jeg ser på det 😉

 30. Silje sier:

  Vet du, her er jeg så enig i tankegangen din og så komplett med på tankerekkene at jeg bare må si WORD. Og jeg sier egentlig aldri word.

  • Kamilla K sier:

   HAHA! Herlig kommentar. Sier det aldri selv heller, men ved et par anledninger har jeg faktisk tenkt tanken, så jeg tror jeg skjønner hva du legger i det 😀

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.