20 desember 2012 -- 9:15

(Advarsel: tidenes lengste innlegg, der jeg ikke svarer på det jeg påstår at jeg skal svare på)

Jeg har planer om å svare på et spørsmål jeg har fått, om mat i julen, men helt ærlig vet jeg ikke hva jeg skal si om saken, for jeg er ikke julens største tilhenger, og det innebærer at jeg ikke er spesielt begeistret for julematen. Har aldri vært det, så det er ikke noe som har kommet etter at jeg ble opptatt av kosthold, men nå som jeg er det ser jeg jo grunnen bak hele greia om at julen gjør folk fete. Det er mye (bare?!) usunn mat på bordene, for «kos» er jo synonymt med stillesitting og sukker.

I går satt jeg foran peisen i mitt kjære barndomshjem, og koste meg med gulrøtter med peanøttsmør. Dette er ikke akseptabel kos for de fleste. At både gulrøttene og peanøttsmøret var økologiske hjelper sikkert ikke, for å kose seg skal ikke være sunt. Spiser du sunn mat til de tidene man egentlig skal spise butikkjøpt potetgull så er det deg det er noe galt med. Hvorfor kan du ikke leve litt? Du må jo kose deg. Hvis jeg hadde fått et par sko for hver gang jeg hører disse tingene kunne jeg startet en diger skobutikk (dere skulle selvsagt fått rabatter). Jeg svarer ikke, for jeg vet at den som spør gjerne ikke vil ha sannheten, men heller kommenterer for å rettferdiggjøre sin usunnhet.

Jeg tenker at du kjører på med dine ønsker og preferanser når det gjelder både kosthold og andre valg i livet, men fordi mine valg ikke samsvarer med dine så betyr ikke det at jeg ikke har det bra. På samme måte som man får sommerferie når man har gått på skole et år, får pensjon etter et fullført arbeidsliv og må løfte vekter før man blir sterkere, så skal man ha fortjent å kose seg. Du må yte for å nyte. Når jeg drar frem de økologiske gulrøttene for å lage meg kveldskos er det noe som skurrer – jeg spiser jo disse gulrøttene hver eneste dag. Når du har spist sunn mat i ukedagene skal du ha lyst på noe usunt i helgen, det er regelen. De som ikke følger den, slik som meg, er det åpenlyst noe galt med.

Etter at jeg begynte å spise vesentlig mye renere ble for eksempel tilsatte smaksforsterkere i stor grad borte fra kostholdet mitt. Vet dere hva det har gjort over tid? Jeg kjenner de naturlige smakene i all mat bedre. I samme bane opplever jeg den naturlige søtsmaken mye mat har, til å være søt nok. Jeg trenger ikke spise masse fabrikkprodusert for å kose meg, slik jeg absolutt følte før. I tillegg er det noe med det at jeg spiser sunt og jeg spiser meg mett, så søtsuget er svakt. For all del, jeg mener ikke at dere skal spise som meg, men det du putter i munnen din er ditt valg, og hva andre måtte mene om det får være deres sak.

Enkelte ser vel for seg at jeg ikke tenker på annet enn kosthold, fordi de mener det jeg har skrevet over her er helt på trynet i praksis hvis man ikke er ekstremt bevisst hele tiden. Vel, dere tar heldigvis feil. Valg av mat blir vaner og rutiner, og det er ikke slik at jeg piner meg selv gjennom uke etter uke med den maten jeg spiser. Jeg virkelig elsker den. For det første smaker den enkelt og greit veldig god, og for det andre gjør den kroppen min så godt – mer enn de fleste av dere trolig kan forestille seg. Hva mer kan man be om?

0

Herlig frokost med Tor-Arne i går. Vi gikk innom Rema på vei hjem, og det er så morsomt å se hvordan Tor-Arne automatisk plukker med seg nøyaktig de samme varene som jeg pleier å kjøpe.

Jeg ber dere; ikke overanalyser det jeg skriver her nå. Når folk har bakt en kake så ser jeg ikke bare ingredienser jeg tenker er skadelig for kroppen, jeg ser også kjærlighet, omtanke og innsats. Dere som har lest litt her inne vet jo godt at det handler om balanse og helhet. Kos dere på deres premisser, hva enn de er.

Av Kamilla | 39 Kommentarer »
 1. Hanne sier:

  Kamilla, du er så fantastisk!! Jeg skjønner så godt hva du mener og jeg er helt enig med deg! 😀

 2. Luisa sier:

  Word! Jeg koser meg hver eneste dag jeg med sunn og GOD mat 😉 Jeg koser meg like mye med et sunt måltid som med litt snop, det er jo smaken som betyr noe. Folk må lære seg at det finnes masse sunn mat som smaker himmelsk. Det er klart jeg spiser kake og jeg gleder meg vilt til julematen, men jeg vet også at jeg kan nyte alt det fordi det inngår i, som du sier, en balanse og en helhet som er bra for meg.

  Nok en gang takk for fine ord! Du er en superduper fin og god jente <3

  • Kamilla K sier:

   Haha, jeg vet ikke hvorfor, men nå så jeg for meg at du sa «word» på en skikkelig gangster-måte, mens du lagde peacetegn 😆

   Takk for fin kommentar 🙂

 3. Susanne sier:

  Ååå fantastisk innlegg Kamilla! Jeg har ikke kommet så langt som deg. Jeg synes dessverre fortsatt at sjokolade frister mer enn gulrøtter i helgene, men jeg forstår deg, og du er heldig som har lyktes så bra med din livsstilsendring! Så lenge du trives med ditt valg – det er det som gjelder!

  • Kamilla K sier:

   Ikke «dessverre», kjære deg! Sjokolade er jo godt 🙂 (men gulrøtter er bedre) Takk for fine ord, Susanne! Og ja, det må jo nevnes at jeg er veldig glad for å ha kommet hit. Lurer på hvor lang tid det går før det virkelig går opp for meg…

 4. Ingrid sier:

  Igjen sitter jeg og nikker og smiler i beundring. Du imponerer stadig med innleggene dine, så velformulert og reflektert! Og jeg er så enig. Selv om jeg lengter til neste gang jeg skal kjøpe sjokolade kjenner jeg meg igjen i det du sier. For min del gjelder det nok mer måltider og ikke snacks; det frister ikke med fet, usunn mat, uansett hvor mye helg og ferie det er!

 5. Maja sier:

  Det er jo som du sier helheten som teller, og heller ikke jeg forstår dette med at kos absolutt MÅ innebære overprosessert, usunt ræl. Ikke det at jeg er den som spiser renest. Snarere tvert i mot! :p Jeg skulle VELDIG gjerne ha spist betydelig mye renere enn jeg gjør, men foreløpig er smaksløkene (og hodet!) fortsatt liiiiitt for glade i sukker og ting som er tilsatt smaksforsterkere. Haha! Men sånn som i dag, da, så lagde jeg i stand «kosefrokost» til kjæresten før han skulle på jobb, med kokte egg, gode, supergrove rundstykker, skikkelig pålegg, fersk appelsinjuice uten noe som helst tilsatt og grønnsaker ved siden. Sånn mat som det er jo MINST like kos som å slenge seg i sofakroken med 200g fra Freia, spesielt fordi man også må bruke litt tid og omtanke på å stelle i stand til det. 🙂

  Poenget er – jeg skjønner SÅ godt at du ikke «lider deg gjennom» noe som helst hva kosthold gjelder. Det tror jeg enhver person som leser bloggen din forstår. <3

  • Kamilla K sier:

   Når lager du den frokosten til meg, sa du? 😀 Haha. Det hørtes veldig godt og hyggelig ut.
   Takk for de fine ordene, Maja!

 6. Linn sier:

  Supert innlegg! Men ble litt skuffet, for det var vel ikke tidenes lengste innlegg? Kunne godt vært dobbelt så langt. Minst! 😉
  Og for å frike deg litt ut, så har jeg tenkt til å gå gjennom hele arkivet ditt og skrive ned alle mat-tipsene, slik at det nye året blir startet på best mulig måte. Har faktisk tenkt til å ha et sukkerfritt halvår, og går det, hvorfor ikke- et sukkerfritt år! :O Hadde vært fantastisk om det går. Mest fordi jeg vil se om jeg kan, og sukker gir meg ingenting. Det eneste jeg vil savne er pistasjis. Kunne spist det hver eneste dag!
  Det beste jeg har lært meg er at samme hvor godt noe er (som f.eks nachos) så er det ikke verdt det hvis kroppen føles som om den kræsjer etter du har spist det og du har null energi. Derfor spiser ikke jeg nachos lengre. Oioi..kunne sikkert babblet mye mye mer, sorry. Skal slutte nå!

  God jul til deg flinke inspirerende Kamilla! Håper du fortsetter å blogge i maaange år til:)

  • Kamilla K sier:

   Så bare ordet «skuffet» og sank litt sammen, men så leste jeg hele kommentaren, og lettet nesten fra stolen av glede!
   Jeg må jo si at jeg ble litt frika ut nå, har fått slike kommentarer et par ganger, og tenker at jeg må gå gjennom hele arkivet og slette de innleggene jeg ikke føler jeg ville skrevet i dag, MEN så tenker jeg at de har alle vært en del av å få meg dit jeg er i dag, så da får de bli stående.
   Sukkerfritt kosthold er en god ting, så det håper jeg du klarer å gjennomføre, uten at du føler det blir for vanskelig eller at du føler du blir oppslukt av hele prosjektet. Klarer du et halvt år kan jeg ikke helt se for meg at det stopper der 😉

   Tusen takk for kommentaren, Linn!

   • Linn sier:

    Haha. Ja, forstår det friker deg ut. Men du får ta det som et kompliment:) Ja, ikke sant! Håper det jeg også. Og, fælt og si det, men sant…så har jeg lyst til å slenge det litt i fjeset til visse personer, eller mer gni det inn. Fordi visse personer har likt å kommentere mitt kosthold…det at jeg har drukket vann istedet for brus, rett og slett fordi jeg ikke er noe glad i brus…også slenger de med leppa og gjør det til en dårlig ting at jeg ikke drikker brus uten at jeg engang har sagt noe om det… ÅHH..blir så sint. Hva er det som gjør at de har rett til å kommentere mitt kosthold? Og jeg har ikke engang vært så sunn, bare merkverdig mer sunn en de..som spiser store mengder med sukker hver dag. Huff for en frustrasjon, blir jo helt revet med her. Vet det ikke virker veldig modent, men håper du forstår poenget. Og sorry for at jeg babbler…igjen.

    • Kamilla K sier:

     Ingenting å unnskylde, jeg synes bare det er interessant å lese andres opplevelser og tanker rundt temaet.

     De kommenterer det nok hovedsakelig for å rettferdiggjøre sine egne valg, som de tydeligvis vet at ikke er de beste… Frustrerende, men du får bare heve deg over dem. Du har ansvar for deg, og du produserer din lykke! Om andre har noe i mot ditt kosthold så er det deres problem, ikke ditt.

 7. Ragnhild sier:

  Dette synes jeg var et kjempefit innlegg Kamilla! Blir litt småsprø når folk mener kos=usunt. Jeg koser meg HVER dag til HVERT måltid, og jeg spiser veldig sunt, og dropper alt som heter sukker + mel + andre usunne ting + at jeg er veganer. Oi, nå løy jeg- jeg elsker jo kokosblomstsukker<3
  Men jeg synes det er så synd at folk må ha usunn mat for å tro at de koser seg. TRor alt det der sitter i hodet. Smaksløene forandrer seg jo veldig, og nå frister aldri vanlig sjokolade eller annen "kose"mat meg. Jeg vil ha mørk eller raw sjokolade og ovnsbakte rosenkål og ferskpresset juice og masse mango. Da koser jeg meg både imens jeg spiser og etterpå, and I love it!

  • Kamilla K sier:

   Takk for det!
   Kos er usunt, det er slik samfunnet vårt er. Jeg tenker helt likt som deg, men for mange vil ikke dette være riktig kos, de vil tro at du overdriver og egentlig bare lurer deg selv…
   Mango <3

 8. Cecilie Maria sier:

  Å, nå hjalp du meg til å få litt mindre dårlig samvittighet for at jeg ikke spiser julekaker og godis i ukedagene… Hehe! Føler meg så teit når jeg sitter og spiser på klementinene mine og kun tar én pepperkake (for å være snill). Har jo ikke lyst på, men føler jeg «bør», for å ikke bli oppfattet som «bedre enn» og at andre skal føle seg uvel… Hater at andre føler seg uvel rundt meg, så da tilpasser jeg meg heller, selv om det går på kompromiss med hva jeg selv vil. Og ofte er det jo en god ting å ta hensyn til andre, men ikke hver eneste gang, og det skal jeg huske på nå! 😀 Selv spiser jeg jo det jeg har lyst på, og har få «regler», men som oftest frister den sunne maten mest…

  Kos deg videre med ferien din!

  • Kamilla K sier:

   Kjenner meg SÅ godt igjen. Merker eller hører i ny og ne at de rundt meg ikke er komfortable med å ta frem sin mat når jeg har min fremme, fordi konstrasten er så stor når jeg sitter der med en stor laksesalat og de har lasagne og oreokake til lunsj på en tirsdag. Før fikk jeg veldig skyldfølelse for dette, men jeg prøver å lære meg at jeg absolutt ikke gjør noe galt, og jeg sier jo ingenting om andres mat, eller liker dem noen mindre av den grunn.

   Det er som du sier – det er bra å ta hensyn til andre, men man må også ta hensyn til seg selv, og bevare sin selvrespekt og sine verdier.

 9. Helene sier:

  Du må være Gud eller noe, det er så fint det du skriver! Du er virkelig et forbilde for meg, da tenker jeg ikke kun på kosthold og trening, men også mye pga din livsfilosofi som skimter gjennom på bloggen og det du skriver:) GODE KLEMMER, du er flott!

  • Helene sier:

   Og er forrestsen veldig enig med de fine leserne dine 🙂

  • Kamilla K sier:

   Snakket nettopp med mamma, og hun spurte hva jeg drev med. Sa jeg leste og godkjente bloggkommentarer, og så:
   Meg: Første setningen i en kommentar jeg fikk nå var at jeg må være en gud. Noe så hyggelig!
   Mamma: Hva har du skrevet for noe smart NÅ da?
   Haha 😆

   Måtte smile godt av den kommentaren, jeg tror ikke du aner hvor mye de ordene varmer hjertet mitt. Tusen, tusen takk! Jeg er veldig glad for at jeg klarer å formidle det jeg ser på som et godt budskap til noen fine sjeler der ute.

   • Helene sier:

    Hahaha så utrolig herlig. Det er så godt å høre at du setter pris på det <3 God fredag!
    Og vet du hva? På mandag er det julaften! Har du ønsket deg noe spesielt du håper på å finne under treet i år? KLEM

    • Kamilla K sier:

     Det gjør jeg virkelig – du skulle bare visst 🙂 Håper du får en helg fylt med masse positiv energi, slik som du sprer glede her til meg.

     Jeg er ikke så veldig glad i julen (mildt sagt), så jeg gleder meg ikke mye sammenlignet med hvordan andre går rundt og er i ekstase. Har alt jeg trenger, så ønskelisten består hovedsakelig av bøker og glassbolle til KitchenAid-maskinen min 🙂 Hva med deg? Gleder du deg til jul og alt som hører med?

     Stor klem tilbake, gode deg

     • Helene sier:

      TUSEN takk for gode ord, det varmer virkelig veldig. Ja, har fått med meg at du ikke er så begeistret for julen, så synes det var litt risky å skrive det (hehehe), men det er jo en mer spesiell dag enn de fleste andre dager så litt hygge å bemerke det! Det jeg synes er koseligst er at familien samler se g har det koselig! Jeg er ikke så begeistret for julematen (tenker ikke på at det er fet mat, det er bare så tungt), men jeg liker presanger! Men har også alt jeg trenger, vi er så heldige! Slet faktisk med å finne ut hva jeg ønsker meg, hvor grusomt er ikke det!? Men håper veldig på å finne en pulsklokke under treet, hihi. Og en ny vinterjakke og kokebøker!

      I går bakte jeg forresten proteinsjokokaken din igjen, den er så sabla god! Ha en kjempe fin dag, er det ikke herlig med ferie!? Jeg jobber, men det er noe helt annet en skole, og siden jeg jobber på cafè er det stort sett bare hyggelig! God lørdag til deg, Kamilla’ Klemklem
      Ps. beklager hvis det er skrivefeil, er på mobilen og har ikke tid til å lese skikkelig over nå, haha

      • Kamilla K sier:

       Ingen fare, det er jo helt vanlig å være begeistret for julen, og spørre andre om de gleder seg, ønske dem god jul osv. så jeg er ganske vant til det 😉
       Jeg elsker det å slite med å finne på noe å ønske seg, det vitner jo virkelig om hvor fantastisk man har det! Definisjonen av luksusproblem, hehe. Håper også at du får pulsklokke, det er et så genialt verktøy for treningen.

       Så herlig at du har fått en favoritt i den kaken. Kanskje jeg må bake den selv til julen?! Skal lage et par andre sukkerfrie kaker, men ingen av dem har sjokolade i seg…
       Jo, det er deilig med litt skolefri etter et ganske heftig semester! Kan tenke meg det er mye å gjøre på en kafé nå?! Men som du skriver, jobb er noe helt annet enn skole. Det er jobb der og da, men du trenger ikke tenke mer på det ellers i døgnet, og arbeidsoppgavene er så klare, i tillegg til at det er hyggelig å bidra til at andre koser seg 🙂 Håper du får en fin lørdag, og igjen må jeg få nevne hvor hyggelig det er med kommentarer fra deg!

 10. Ida sier:

  Utrolig flott innlegg Kamilla! Er fast leser av bloggen din og dette må være noe av det beste jeg har lest. Du skulle bare vist hvor ofte jeg blir motivert av å lese bloggen din, både angående trening og kosthold! Ønsker deg en riktig fin jul og ett godt nyttår 🙂

 11. Jeg er så enig! Vi blir jo lært opp til at kos= usunt, men helt ærlig spiser jeg heller en gigantporsjon med frukt og bær enn en sjokolade.

 12. Christina sier:

  Jeg er helt enig med deg jeg! .. Som alltid 🙂

 13. I sier:

  Du er så HELDIG som synes sunn mat er godt 🙂
  Jeg må liksom tvinge meg selv til å spise sunt, selv om det ikke smaker godt, og DA er det fort gjort å «sprekke»! Veldig vanskelig å få til en endring som holder. Oh well, krysser fingrene for at smaksløkene mine skjerper seg i 2013. Hehe

  • Kamilla K sier:

   Synes du ikke fisk, kylling, ost, egg, grovbrød, kyllingsalat, kjøtt, tomatsuppe, taco, søtpotetmos, cottage cheese, eller en eneste frukt, bær eller grønnsak er god? Det har jeg vanskelig for å tro, kan tenke meg det er innstillingen og tankegangen som lurer deg. Hva spiser du da?

   • I sier:

    Av det du nevnte der: taco, samt et par frukter 🙂 Er fryktelig kresen. Så det finnes jo absolutt noen sunne ting jeg liker, problemet er at det jeg virkelig synes er GODT er så usunt og jeg har veldig vanskelig for å bli gi slipp på det. Men jada, absolutt klar over at det er innstilling og tankegang som er mitt største problem!

    • Kamilla K sier:

     Ja, det høres ut til at det er innstillingen din som er problemet, for sunn mat kan jo nærmest være alt, men mengde er jo også sentralt. De ingrediensene du har i tacoen kan du jo lage drøssevis av retter av, men med tanken om at du MÅ spise usunt fordi det er det eneste du liker, så kommer du nok ikke til å komme noe nærmere en sunn livsstil.

 14. *Julie* sier:

  Det er alltid så godt å lese det du skriver, jeg er forferdelig lei av å måtte forsvare mine valg ovenfor en skeptisk familie og slekt. Når jeg sier «nei takk» til det tredje stykke med kake og spør om det er greit at jeg spiser et eple i stedet er det tydeligvis fordi jeg er «syk» og har et «forvridd bilde på kosthold»… Jeg er så enig med deg, man trenger ikke usunn mat hver eneste dag for å kose seg! Jeg ser frem til riskrem etter reinsdyrsfileten vi spiser på juleaften, men jeg trenger ikke å spise det etter hvert eneste måltid, hver eneste dag, i hele julen… Og hvis jeg vil ha en skål med frukt og kesam i stedet for sjokolade, burde de da ikke heller støtte meg, fremfor å bli sure?

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.