Kaloritetthet

Jeg vet ikke med dere, men jeg har for lenge siden oppfattet at nøtter er sunt. For all del – nøtter ER sunt, men nøtter er også veldig kaloritette. Da jeg la om livsstilen gikk jeg gjennom kostholdet mitt, og fjernet de mest kaloritette matvarene, for å heller kunne spise større volum av kalorilett mat. Mat med høyt fettinnhold er gjerne kaloritett, ettersom fett inneholder flere kalorier enn det karbohydrater og proteiner gjør. Her har jeg skjønt at det er mange som ikke henger med. Folk leser om lavkarbo, og tror at så lenge det er lite karbohydrater kan de spise ubegrensede mengder, og fortsatt oppnå den vektnedgangen de ønsker. Slik er det altså ikke.

Høyt fettinnhold i maten gjør at mange opplever at kroppen selv regulerer mengden man spiser, men jeg må få påpeke at dette ikke gjelder for alle. Det er ikke alle som klarer å stoppe fordi de er passe mette, og her kan det lett skje en smell hvis man spiser mye kaloritett mat. På bildene under har jeg brukt samme tallerken, og hvert av bildene inneholder mat for like mange kalorier. Se selv, så skjønner du nok hva jeg prøver å få frem.

Jeg veide innholdet, så jeg vet på grammet at dette er like mange kalorier. Det er ikke noe fasitsvar på hvilken tallerken du skal velge, men jeg har så lyst til å gjøre dere som vil ned i vekt obs på dette, for selv hadde jeg hørt så mange ganger at “nøtter er sunt”, og jeg forsto “sunt” som “spis masse av det”. Skal jeg se en film og knaske på nøtter så vet jeg at det kan gå ned en god del mer enn det som er avbildet, uten at jeg føler en spesielt stor metthetsfølelse. Det ser jo så lite ut, og man spiser gjerne med både øyne og munn.

Frukt og grønt inneholder mye mer karbohydrater enn nøtter, men jeg er av den oppfatning av at hvis du har et kosthold som utelater frukt så har du et kosthold jeg ikke ønsker å dele med deg. Det er ikke ofte jeg spiser pasta, ris, sukker, hvetemel osv., men frukten min kan du ikke ta fra meg. Den har gjort meg så mye godt, og ikke minst smaker den helt herlig. Selv har jeg opplevd at en betydelig redusering av sukkermengden i kostholdet gjør at jeg setter mye større pris på den naturlig søte smaken i frukt. Vil også nevne at det nesten ikke går en dag uten at jeg spiser nøtter nå, men at det er med en helt annen bevissthet enn tidligere.

For øvrig kjøper jeg nøtter hos Carl Heftye, en familiedrevet butikk som har ligget ved Kirkeristen i Karl Johan i over 100 år. De har et hav av nøtter (rå, ristede, salte, krydrede), oljer, gojibær, sjokolade, agavesirup, te, dadler, lakris, krydder, syltetøy, frukt, og i det hele tatt massevis av delikatesser. Fine priser! Anbefales!

Sånn, da har jeg skrevet en roman om frukt og nøtter. Har i tillegg lagt bak meg 13,67 km i dag, og handlet inn til fredagsmiddagen. Nå blir det forbrukersosiologi, og så skal jeg på tur med Øya. God helg!

38 kommentarer til “Kaloritetthet

 1. Cecilie Lykke

  Jeg ville uten tvil valgt fruktskålen. Veldig godt poeng du drar fram her 🙂
  Ha en super fredag, for en løpetur du har hatt allerede i dag!

  Svar
 2. Therese

  Det er et utrolig bra poeng du har her, Kamilla! Jeg husker jeg også gaflet (gafler?) nøtter, i troa på at det er SÅ SUNT – var jo mye sunnere å spise nøtter enn feks potetgull. Trodde jeg. Det er jo sunnere – hvis du ser på næringsinnholdet – men jeg var kanskje “like langt! med tanke på den mengden jeg hev nedpå 🙂

  Svar
 3. faddist

  Veldig interessant det du poengterer her, og mange er ikke klar over – eller tenker ikke over det isåfall. Det er trossalt lett å misforstå, så kunnskap og bevissthet er noe de fleste av oss trenger. Og balanse 🙂 Jeg ville heller aldri valgt vekk frukt!

  God helg!

  Svar
 4. ruud

  Åh du er så flink Kamilla! 😀 takk for mye nyttig informasjon, tankevekkere og tips du deler på bloggen din. Det er som sagt et lyspunkt på jobb når du har lagt ut nye innlegg! hehe. god helg <3

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Ruud<3 Takk for det, hyggelig at det settes pris på 🙂 Mitt eksempel med nøtter traff vel ikke deg helt da, som bor med en som har nøtteallergi (OG som har bursdag i dag - woho!!!) 😆

   Svar
 5. Guro Eriksen

  Det er fort gjort å ha spist “Litt” mer enn bare en håndfull nøtter som folk ofte blir “anbefalt” hvis de er småsultne, å spise. Så det er nok ikke så mange som er klar over dette du nå har påpekt.

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Ikkesant? Selv elsker jeg nøtter, men jeg har gått på “nøtter er sunt”-smellen før, så vil gjerne gjøre andre bevisst på det. Å kutte ut nøtter helt er jo ikke nødvendig, men bare man VET 😉

   Svar
 6. Kristine

  Så sant at nøtter er kaloririkt, men jeg synes likevel det er viktig å få frem at kroppen må ha en god dose fett hver dag for å kunne forbrenne kroppslig fett.
  Jeg vet om mange som har fett-frykt og er redd for nøtter, avokado, osv. Men uten slike matvarer ødelegger du hormonbalansen din og da også fettforbrenningen. Nøtter er bra, så lenge du ikke spiser hele posen 😉

  Takk for tipset om nøtte-handling. Der har jeg ikke vært 🙂

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Såklart, naturlig fett er det vel ingen tvil om at er sunt. Men de som overspiser på nøtter er vel i utgangspunktet ikke så redde for fett, tenker jeg. Det er nettopp det der med å ikke spise hele posen som er kunsten, men for mange (inkludert mitt tidligere jeg) har det vært en umulighet, dessverre. Også unnskylder man det med at nøtter er sunt, og lurer seg selv, uten å kanskje vite det.

   Du bør absolutt sjekke ut Carl Heftye! Tror du kommer til å like deg der 😉

   Svar
 7. Cecilie Maria

  Oi, bildet illustrerer godt, ja! Jeg er ikke så glad i nøtter, jeg, men har gjerne litt mandler i frokosten om jeg må ha litt mer kalorier i meg og ikke orker å spise så masse! Fruktfatet ser nydelig ut!

  Svar
 8. Cupcakes og Champagne

  Her tror jeg det er mange som går på en smell 🙂
  Og selv om man vet at nøtter ikke bør spises ubegrenset så tror jeg det er få som vet hvor fettrikt det faktisk er!

  Frukten så deilig ut og jeg kan som deg aldri tenke meg et kosthold uten frukt og bær 🙂

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Jepp 😉 Nøtter er jo kjempegodt, men sliter man med å kontrollere seg så er det greit å være bevisst på den sammenligningen synes jeg.
   Frukt og bær er knallgodt – og ikke minst kjempesunt!

   Svar
 9. Ane

  Dette er det beste du har skrevet Kamilla! Jeg “oppdaget” dette selv for et halvt år siden, og det har gitt resultater. Du er en fantastisk motivasjon!

  Svar
 10. Linn

  Veldig bra innlegg 🙂 Men hvor mange kalorier er det snakk om her?
  Kjæresten tror det er under 100…det tror ikke jeg.

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Hvor mye tippet du det var?
   Det er i hvert fall snakk om 241 kcal 😉
   Husker ikke nøyaktige mål på frukten lenger, men det er noe sånt som 2 gulrøtter, 1 klementin, 1 rød paprika, 1 kiwi, noen jordbær og 1 sharon/kaki/persimon. Også er det 41 eller 42 gram usaltede cashewnøtter.

   Svar
   1. Linn

    Takk for svar:) Jeg tippet det var mellom 200 og 300.
    Tror jeg skal kjøpe meg en kjøkkenvekt, greit å vite hvor mye jeg spiser og hva jeg faktisk burde spise.
    Og du, da du startet med styrketrening, fikk du hjelp i begynnelsen slik at du lærte deg hvordan du gjør øvelsene riktig?

    Svar
    1. Kamilla K Innleggsforfatter

     Da var du ganske spot on 😉
     Ja, jeg fikk hjelp til sånn ca. ALT, av to gutter – én av dem er utdannet PT. Veldig glad for det! Fikk program, og lærte å gjøre øvelsene. Uten den hjelpen tror jeg nok ikke jeg hadde vært der jeg er i dag, uten å høres innbilsk ut 😉

     Svar
      1. Kamilla K Innleggsforfatter

       Tror det er lurt 😉
       Er generelt ikke så glad i mat-og treningsblogger (utrolig nok), men skal sjekke den ut!

       Svar
 11. Ida M

  Bra du setter fokus på dette! Jeg blir så inspirert av maten du spiser. Keep it up! God helg 🙂

  Svar
 12. Stine Adriana

  altså fy nå fikk jeg lyst til å klemme deg 🙂 du fikk opp åpnene mine litt mer:) aldri tenkt sånn på det som du fremstiller her.strååålende :))

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Hahahahahahaha 😆 Klem i vei!
   Greit å vite det i hvert fall, så får man velge å forholde seg til det på den måten man ønsker.

   Svar
 13. Gina

  Oi! Sykt.. og jeg som AKKURAT kjøpte meg nøtter;P haha
  Liker sånne innlegg! 🙂 Du er søt <3

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Kos deg med nøttene, verdens beste 🙂 Og hyggelig at innlegget falt i smak. Savner deg! <3
   Husker du forresten den massive mengden med nøtter vi spiste på bryggen i Grimstad i sommer? Hoho 😆

   Svar
 14. Lene

  Sad but true!! Jeg er som deg, spiser stort sett lavkarbo, men frukten min kan du aldri ta fra meg!:)

  Svar
 15. Melissa Spania

  Men du må ikke glemme at blodsukkeret fyker til himmels når du får i deg en slik mengde fruktsukker. Mange som henger seg opp i kalorier og glemmer blodsukkeret som er veldig viktig å tenke på!

  🙂

  Svar
  1. Kamilla K Innleggsforfatter

   Sant det, men når det er snakk om vektnedgang vil jeg likevel stå for det jeg har skrevet her. For mange er nøtter mat med mye kalorier, som i små porsjoner metter lite, og som gjerne trigger lysten på mer mat. Da vil jeg heller gå for “vomfyll” og følelsen av å ha tilfredsstilt behovet for å knaske på noe.

   I tillegg er jo grønnsaker og frukt proppfulle av fiber, vitaminer, mineraler, anti-oksidanter og mikronæringsstoffer 😀

   Svar
 16. Luisa

  Supert illustrert! Det er veldig viktig å forstå sammenhengen for å oppnå resultater, og jeg syns du forklarer det på en veldig god måte.

  Svar
 17. Mags

  Wow! Dette var en god vekker! Kjempeinspirerende! Dette har fått meg til å se på nøtte/chips/sjokolade-spisingen med en nytt blikk! Velger gjerne en frukt heller enn nøtter/annet kaloritett. Gleden blir like stor om ikke større, magen mettere og kroppen sunnere. Det er bare til å fortsette med slike bilder! Utrolig skremmende, men nødvendig! 🙂

  Svar
 18. Marte

  Så utrolig gode illustrasjonsbilder!

  Blir sååå inspirert av å lese bloggen din. Den er så oversiktlig, fargerik og smekkfull av sunne matalternativer! Takk 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *