22 august 2012 -- 8:08

Jeg må bare skrive et innlegg om dette, for jeg er så lei av å se at folk gjør de samme tabbene som jeg gjorde før. Sunnhetsmonsteret i meg skriker, men jeg synes ikke jeg kan si det til folk direkte, så da tar vi det her.

 • Du belønner vektnedgang med masse mat. Ikke noe er som en boks med Ben&Jerrys-is for å feire at du har gått ned fem kilo, eller hva?
 • Du tror du vet hva mat inneholder kalorimessig, men du bommer grundig, og i 9 av 10 tilfeller tror du at maten inneholder færre kalorier enn det den faktisk gjør. Porsjonskontroll er løsningen.
 • Du sluker alt du leser, uten å tenke på at det er nettopp den tankegangen som gjør at avisene og bladene kan selge den type stoff år etter år. Du aner ikke hvor mye av det som står der som faktisk fungerer, og hvor mye av det som bare er rent oppspinn, eller basert på forskningsresultater der det har vært fire forsøkspersoner.
 • Du tror du må kjøpe halve helsekosten, eller gjøre massive forandringer i livet.
 • Du sammenligner deg med andre.
 • Du tror du forbrenner tusen kalorier hver treningsøkt. Realitetssjekk: da jeg løp 14 km på 1 t 20 min på mandag forbrant jeg litt under 800 kalorier.
 • Du har dårlig tålmodighet. Å gå ned i vekt på en sunn måte handler for de aller fleste om å legge om livsstilen. Slikt tar tid, og at det tar tid er bra. Det betyr at du får gjort forandringene til vaner, og dermed er det større sannsynlighet for at du holder på de vanene i lang, lang tid. Når forandringene først begynner å vise seg, kommer all ventingen til å være verdt det.
 • Du prøver pulverdiett etter pulverdiett, og går konstant sulten. Hallo, du vil vel ikke leve på pulver resten av livet, når butikkene byr på så mye fantastisk god mat? Spis ordentlig mat, ikke fabrikkprodusert pulver!
 • Du bruker vekten som eneste målestokk. Frem med målebåndet, for der ligger mye av moroa. Har du mulighet for å ta kroppsanalyse eller bruke fettprosentmåler er selvsagt dette helt topp.
 • Og klassikeren: du tror du må spise minimalistisk med mat for å gå ned i vekt, og vips så tar forbrenningen din kvelden, samtidig som magen din hyler, og hodet ditt dunker.
Mine beste tips er så enkle (og gjelder like mye for de som ikke ønsker å gå ned i vekt, men bli sunne):
 • Spis mer grønnsaker
 • Spis mer frukt
 • Spis mer bær
 • Spis godt med proteiner (kjøtt, kylling, fisk, egg, cottage cheese)
 • Spis sunt fett (og nok av det)
 • Drikk rikelig med vann

Kort oppsummert: spis deg mett på sunn mat.

Jeg kan gå så langt som å garantere deg at du kommer aldri til å angre på å bli sunn. Å vite at du behandler kroppen din bra, og at den gir god respons tilbake, det er så godt. For én ting er å se friskere ut utenpå, men tenk også på hvordan kroppen din blir innvendig. Mindre fett rundt organene, og i det hele tatt et godt vedlikeholdt maskineri. At du alltid tar med deg for stor størrelse til prøverommet i klesbutikker, eller at du ikke skjønner bæret av når noen spør nettopp deg om kostholdsråd, det går seg til. Den gleden og energien en sunn livsstil fører med seg, den er helt fantastisk. Og husk at det aldri er for sent!

Det er rart, men også ganske deilig, å ikke føle noe relasjon til 2010-bildet. Rundt 30 kg skiller de to Kamillaene. Og hva sitter jeg igjen med? En mestringsfølelse uten like! Pluss en sunn kropp, sterke muskler, god kondisjon, livsglede, matglede, og bøttevis med kunnskap. Ikke så helt verst, spør du meg…

Av Kamilla | 110 Kommentarer »
 1. madeleine sier:

  Flott! Du er så flink! 😀 Her var det mange gode tips!

 2. Linn sier:

  Du er så flink, Kamilla! Jeg har slitt og sliter fremdeles med et vanskelig forhold til mat, så foreløpig synes jeg selv at jeg er flink hvis jeg klarer 4 måltider om dagen uten å over-/underspise. Synes fremdeles det er vanskelig. Men når jeg føler meg litt mer sikker på spisemønsteret mitt, skal jeg også ta frem målebåndet. Målet er å gå ned 10 kilo. Rett og slett. Nå skal jeg ut og løpe. Første langtur i ny by! Du er fin! Stor klem

 3. Ulrikke sier:

  Gratulerer, Kamilla!

  Jeg gikk den samme veien som deg da jeg begynte på videregående, og jeg gikk ned 30 kg på tre år. Løping ble min ting, og siden det er en treningsform man raskt kan gjøre fremgang i, holdt motivasjonen min hele veien. Etter inspirasjon fra deg har jeg nå også begynt å trene styrke, og jeg kjenner at jeg har fått en helt ny giv. Ikke bare har kroppen fortsatt å forandre seg, men å ha en sterkere kropp gjør meg også til en mer utholdende løper. Også er det kult å ha muskler!

  Fortsett å inspirere og fortsett å skrive bloggen din. Du har fortsatt mange å nå ut til!

  • Kamilla K sier:

   Tusen takk for fine ord! Og bra jobba av deg. Det er så godt å finne en gyllen middelvei, der man føler man får fullt ut av alt man gjør. Styrke gjør så utrolig mye for løpingen, bra du har funnet ut av det! Og muskler er konge! 😀

 4. Karoline sier:

  Du har all grunn til å være stolt over deg selv!
  Du stråler og ser fantastisk ut 🙂

 5. Enig! Mange gode råd 🙂

 6. christine sier:

  du er så utrolig flink Kamillen, virkelig! FOR en forandring. liker at du ser sunn og frisk ut nå, ikke syk ut. du er et stort forbilde når det kommer til å leve et bedre liv. flinka <3

 7. E sier:

  Amen! Jeg syns også folk glemmer hverdagsmosjonen. De kjører til treningssenter, matbutikk o.l, men går aldri noe. Jeg har bestemt meg for å bli superflink på hverdagsmosjon( i tillegg til vanlig trening), så jeg har droppet busskort:) Og det er så digg! Tar meg 20 min til universitet og treningssenter, og 30 min til byen.

 8. Maren M sier:

  Jippi, du er så flink! Be proud!

 9. Henriette sier:

  Wow, for en forskjell!! Så utrolig flink du har vært (og er). Du er nydelig og ser superbra ut.

 10. Julianne sier:

  Wow, så flink du har vært! 🙂

 11. Ingunn sier:

  Så utrolig flink du har vert, og er! Har sagt det før, og sier det igjen: du er en utrolig stor inspirasjonskilde!!!

 12. Kaja sier:

  Så utrolig flink du har vært, og er! Du bør være stolt over deg selv 🙂
  Helt enig med deg i det du skriver!! Du er en stor inspirasjonskilde!

 13. Maud Helene sier:

  Imponerende! Skulle ønske jeg hadde din selvdisiplin.

  • Kamilla K sier:

   Ante ikke at jeg hadde selvdisiplin i det hele tatt før jeg plutselig var i gang, og nå har jeg lært å dra frem selvdisiplinen i mye større grad, i flere felter av livet. Virkelig et godt «redskap» å ha med seg. Vil man – kan man. Man må bare ville det nok, en indre motivasjon.

 14. UlrikkeLund sier:

  Supert og ekte innlegg, keep it real:)!

 15. Utrolig gode tips, og jeg tror mange kjenner seg igjen i punktene over! Og jeg blir like satt ut hver gang jeg ser før-og-etter-bilder av deg, fy søren så hardt du har jobbet 🙂

 16. Liva Adele sier:

  Godt jobba! Du ser kjempe bra ut.

 17. Vilde sier:

  Må bare få si hvor utrolig imponert jeg er over deg! You rock!!

 18. Ina sier:

  Herlighet, for en forandring! For en viljestyrke, virkelig beundringsverdig 🙂 og som du sier, sunnhet er absolutt det viktigste. En sunn og frisk kropp kommer du mye lengre med 🙂

 19. Gry sier:

  For et fantastisk innlegg, Kamilla! Du inspirerer og motiverer. Tusen takk for den utrolige bloggen du driver. Virkelig! 🙂

 20. Kamilla sier:

  Du har så rett i alt du skriver her! Stå på Kamilla! Du er kjempeflink!

 21. Marte sier:

  hei! dette var bare ett utrolig bra innlegg!
  Men hvor mange kalorier bør man ligge på? jeg prøver å ligge på 1500. Jeg veier 61 kg, og er 163 cm høy, men jeg er sulten så å si hele tiden.. jeg er bare redd for at jeg aldri kommer til å gå ned i vekt om jeg spiser mer enn det..

  • Kamilla K sier:

   Hei! Takk 🙂 Det var da veldig lite mat… Synes du skal spise mer! Grønnsaker, proteiner og sunt fett. Å være sulten er absolutt ikke nødvendig. Spis deg mett på sunn mat. Vær ærlig og god med deg selv 😉

 22. Cathrine sier:

  Utrolig bra jobba!! Har fulgt med deg lenge men dessverre vært altfor dårlig på å kommentere. Er utdannet ernæringsfysiolog og skrev masteroppgave om helse- og ernæringskommunikasjon. Det er et hav av blogger som handler om kosthold og trening, men jeg synes din skiller seg ut. Enkle, konstruktive tips, og masse god mat. Håper du fortsetter leenge! 🙂

 23. Ingrid sier:

  Hurraaaa! Alle skulle tatt en tur hit, for du er så flink å forklare hvor enkelt det er å være god mot seg selv 🙂 heia deg!

 24. Hanne sier:

  Wow, for ein sinnsjuk endring! Bra jobba 😀

 25. Cathinka sier:

  Wow, jeg vet at du har lagt om livet ditt når det kommer til trening og kosthold, men at det hadde blitt et så bra resultat visste jeg ikke! Jeg har selv prøvd det siste punktet ditt og det resulterte i akkurat det du skrev selv om jeg gikk ned 4 kg. Nå har jeg igjen gått opp og føler at noe må gjøres! Dette var til inspirasjon, det eneste jeg trenger nå er tålmodighet for jeg er dessverre litt sånn at hvis det ikke kommer et resultat etter kort tid gir jeg opp.

  • Kamilla K sier:

   Tror nok ganske mange har vært der alt for mange ganger. Alt for mange jenter som går sultne, uten at det fører med seg noe godt. Veldig synd, synes jeg. Mat og bevegelse er jo så herlig 😉 Håper du finner motivasjon til å være den beste og sunneste versjonen av deg selv. Gi det litt tid, så skal du se at kroppen viser at den liker retningen ting går i 😉

 26. L sier:

  DU er rå! aner ikke hvor mange ganger jeg har sagt det 🙂

 27. Andrea sier:

  Wow, du er virkelig flink! Jeg er godt i gang med treningen, men ikke helt på plass når det kommer til kostholdet. Er ikke flink nok til å f.eks ta med meg sunne matpakker/lunsjer på skolen og sliter innimellom veldig med gode og riktige middagsforslag. Men skal nok få det til tilslutt;) Det er ihvertfall veldig god inspirasjon å lese bloggen din;)

  • Kamilla K sier:

   Takk, Andrea! 🙂 Du får det til – ta en dag av gangen 😉 Jeg skal begynne å legge ut matpakketips når jeg har fått tatt nok bilder til det. Jobber med å kunne inspirere dere på den måten også 🙂 Mange som sliter med det der. Lykke til! 🙂

 28. Kristine sier:

  You rock!! 🙂

 29. Guro Eriksen sier:

  Dette var et veldig inspirerende, og klokt skrevet!
  Det er bra at du tar deg tid til å skrive om slike ting, for det er noe jeg tror mange ikke kommer på å tenke over engang! 🙂

 30. Reidun Beate sier:

  Denne listen skal jeg lagre og printe ut! Min nye bibel!

 31. Jeg bøyer meg i støvet for deg!
  Fantastisk.

 32. Kine sier:

  På tide å slenge inn en kommentar til deg, Kamilla! Utrolig imponerende, inspirerende og noe det står stor respekt av!

 33. Trille sier:

  Åh, du er bare så flink, Kamilla! Så inspirerende og motiverende! Nå har jeg ikke et vektproblem, men jeg liker å trene og spise sunt, og du hjelper meg videre med oppskrifter og denslags. Hurra!

 34. maren sier:

  du er så flink! virkerlig en stoooor inspirasjon for meg:-)

 35. A. sier:

  Wow, helt fantastisk! Imponert 😀

  Skulle ønske jeg klarte å legge om livsstilen helt, men har fortsatt litt igjen å gå. Har fått inn en treningsrytme, men er fortsatt litt for glad i «feil» mat. Jeg vil gå ned ca. 20 kg, men motivasjonen er ikke helt tilstede til at det er et realistisk mål. Kanskje med tiden 🙂

  • Kamilla K sier:

   Lykke til! 🙂 Anbefaler virkelig å spise sunnere, du får så vanvittig mye igjen for det. Håper motivasjonen faller på plass for deg 😉 Og takk!

 36. Karoline sier:

  Du ser HELT fantastisk ut og jeg er utrolig stolt av deg! Blir så motivert av å følge bloggen din! Du er herved invitert med på tur med Amanda i marka :)! (Hun kan faktisk gå langt altså..)

 37. mette sier:

  Hei,
  Først må jeg bare si at du har gjort en fantastisk jobb 🙂 Du er en stor motivasjon i hverdagen.
  Jeg lurte på om det har noe å si om man løper(lenge og hardt) flere dager etter hverandre? Kroppen trenger vel hvile også? Hvis jeg skal løpe to dager på rad, hva råder du meg til å spise / gjøre for at kroppen best mulig skal restituere seg?

  -Mette

  • Kamilla K sier:

   Uansett hva så vil jeg anbefale deg å spise god, ren mat. Proteiner, fett og grønnsaker. Om du kan løpe to dager på rad kan jeg ikke si noe om, for det er avhengig av din form, treningshistorie og ikke minst intensiteten på øktene. Lytt til kroppen! Har du lyst, og føler at kroppen er med, ser jeg ikke noe poeng i å holde igjen 😉

 38. Miriam sier:

  Wow for en forandring! Du kan være stolt over det du har fått til:)
  Jeg vil egentlig ikke gå ned noe særlig i vekt, men tror ikke kroppen hadde hatt vondt av et sunnere kosthold. Det eneste jeg tenker er at det faktisk må være lov å unne seg noe godt (tilogmed med sukker i) innimellom (nøkkelordet her blir vel innimellom), for sånn jeg ser det lever vi kun en gang;) Men må si du er til stor inspirasjon, all maten du lager ser jo vanvittig god ut! 🙂

 39. Tori sier:

  For en jobb du har gjort, virkelig beundringsverdig. Har følgt bloggen din i mange år, og synes det er så utrolig godt å se hvor stor livsglede du har, blir alltid i godt humør når jeg titter innom bloggen din. Måten du tar opp temaet sunn livsstil på er så avslappet og fylt med glede. Det er ikke slik at jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke har trent, jeg blir heller mer motivert til å trene neste dag, og det er en stor forskjell.
  Nok en gang, for en jobb du har gjort. Fantastisk.

 40. Cathrine sier:

  Så fantastisk flink du er!! 🙂 <3

 41. Så enormt flink du er! Håper alle som vil ned i vekt leser dette, for det er jo slik som dette det skal gjøres. Ikke ved hjelp av shaker og barer og kontant sultfølelse.

 42. Karoline sier:

  Wow, så utrolig bra jobba! Takk for gode tips 🙂

 43. AM sier:

  Så flink du har vært! Veldig mange gode råd! Jeg har slitt med å holde meg der etter at jeg har gått ned, så er vel nå på n’te runde.. men nå skal jeg holde meg der når jeg er ferdig, dette skal bli en vane! Og det hjelper veldig bra å lese sånt som dette, jeg blir inspirert til å formidle det videre til andre! Har lenket til akkurat dette innlegget i bloggen min idag 🙂

 44. Caroline sier:

  For noen gode tips – takk! Nesten litt kjipt at jeg ikke har sett bloggen din før nå!
  Jeg har som mål å gå ned 15 kg, men det er så utrolig vanskelig. Jeg har søtsug hele tiden, og det er så mye enklere og billigere å kjøpe og spise usunne ting. Også har jeg ingen å trene med, så jeg føler alle ser på meg når jeg trener på apparatene på treningssenter. Har du noen tips? Jeg kommer meg likson ikke ut døra, også er jeg skikkelig kresen på mat.

 45. Line sier:

  Hei Kamilla! For det første må jeg si at du ser helt fantastisk ut.

  Jeg leser mange blogger, deriblandt flere toppblogger, som er både interessante og morsomme å lese. De har stortsett forskjellige meninger om mye, blandt annet mat og trening. MEN, jeg må si at du har den mest inspirerernde og mest sunne og hverdagslige måten å leve på. Ingen ekstreme dietter, men et sunt og godt forhold til både trening og mat. Matinnleggene dine er kjempeinspirerende! Vanlige folk kan la seg inspirere, uten å overdrive og sulte seg halvt i hjel.

 46. Ane sier:

  Har fulgt deg lenge og du får opp motivasjonen min!
  og ikke minst du ser fantastisk ut!

 47. Lisa K. sier:

  Fantastisk! Enough said. 😉

 48. Marita sier:

  Snakk om å slå spikern rett på hodet. haha. Føler meg skyldig i nesten alt det du skriver i stikkordene!! For noen mnd siden feiret jeg også vektnedgang med akkurat Ben&Jerrys!!…Jeg sliter nå med å fortsette å gå ned, og skal ta til meg det du skriver siden du har hatt sånn suksess!!
  Bra blogginlegg:)

 49. Veronika sier:

  Kjempebra jobbet! Bra det er noen som er fornuftige når de planlegger vektnedgang 😀 Gode tips alle burde følge! Å spise sunt og trene er bra for alle og enhver 🙂

 50. Elina sier:

  For et flott innlegg! Når alt kommer til alt, så er det jo bare en sunn kost gjennom hele livet som hjelper. Og som nevnt tidligere, jeg har aldri spist så mye grønt i mitt liv før, som etter å ha lest bloggen din. Og det er det som gir resultater! Har så mye mer energi, og føler meg ikke daffen hele tiden, som etter å ha spist bare en skive meg noe… Endring av livstil har jeg tro på 🙂 Her i gården blir det ikke noe pulverkur vertfall. Det er som du sier, det finnes jo så mye god og sunn mat der ute!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.