12 februar 2019 -- 6:00

Sunne vaner er med på å danne grunnlaget for en sunn livsstil, som gjør at vi føler oss bra. Det er ikke nødvendig med noe avansert eller spesielt, tvert i mot – jeg tror det er mye mer realistisk å etablere vanene dersom de er enkle. Det må være gjennomførbart på sikt, som en livsstil. Det virker så enkelt på papiret, og kanskje kjedelig for noen, men klarer du å faktisk gjøre disse tingene er jeg ganske sikker på at du også vil kjenne på godfølelsen det gir. Kroppen liker å bli behandlet bra. Med det sagt er de beste vanene for deg noe du må utforske og finne ut av på egenhånd. Her deler jeg noen klassikere som svært mange kan dra nytte av.

1. Stå opp og legg deg til samme tid hver dag.

Her snakker vi ikke på minuttet, men omtrentlig. Ved å holde nokså lik døgnrytme gjennom uken vil det være forutsigbart for kroppen og det kan oppleves lettere å både sovne om kvelden og stå opp om morgenen. Dette forutsetter selvsagt at du setter av nok tid til å sove. Det bør nevnes at det er helt fantastisk at så mange mennesker er villige til å jobbe skiftarbeid, samfunnet er helt avhengig av disse menneskene! Dessverre er både kvelds- og nattarbeid assosiert med en rekke negative helsekonsekvenser, trolig knyttet til redusert søvnmengde og søvnkvalitet.

2. Inkluder grønnsaker og/eller bær til frokosten.

Om dagens første måltid er sunt og næringsrikt er det også større sannsynlighet for at du klarer å holde inntaket balansert utover dagen, både med valg av matvarer og mengden av disse. Sett et godt utgangspunkt for dagen, slik at du har noe å bygge videre på.

3. Drikk vann!

Du vet det er bra for deg, men drikker du faktisk nok vann? Overraskende mange drikker svært lite vann. Dette kan føre til at man opplever økt sulthetsfølelse eller stadig er fysen på noe. En generell anbefaling er 0,03 l * kg kroppsvekt. Så om du veier 70 kg bør du få i deg litt over to liter vann hver dag. Drikk det gjerne jevnt gjennom dagen.

4. Spis fisk minst to ganger i uken.

La minst én av disse være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild, for å få i deg de sunne omega-3-fettsyrene. Velg gjerne så rene/naturlige matvarer som mulig, og husk at fisk også kan brukes som pålegg! Du er ikke bundet til å bruke det som middagsmat, om du for eksempel bor med noen som absolutt ikke ønsker å spise fisk til middag.

5. Beveg deg noen minutter hver time!

Vi sitter ekstremt mye stille, meg selv inkludert. Jeg føler noen ganger jeg skal gro fast i stolen min på kontoret. Heldigvis har jeg en klokke som minner meg på å bevege på meg litt hver time, dersom jeg sitter stille. Hvor komisk er det ikke at dette varselet kom på klokken min mens jeg skrev dette punktet? Jeg løste det med å henge opp en klesvask og hente en flaske med vann, ref. punkt 3. Gå en liten runde enten ute eller inne. Strekk deg gjerne litt opp og til siden også.

6. Øk hverdagsaktiviteten.

Dette går i tråd med punktet over. Gå mer! Det trenger ikke være lange sammenhengende turer, men litt her og litt der. Bruk beina som transportmiddel. Det trenger ikke være trening for at det skal telle som aktivitet. Ta trappen, gå til butikken i stedet for å kjøre, gå tur med folk i stedet for å sitte ned på kafé… De fleste telefoner og moderne klokker har skritteller innebygd. Får du inn 10 000 skritt om dagen vil jeg rose deg, det er kjempeflott!

7. Les, snakk, skriv, tegn.

Mindre skjermtid, mer aktiv tilstedeværelse. Dette blir stadig mer aktuelt. Se mer opp, les en bok, prat med folk ansikt til ansikt, skriv/tegn/mal så du får brukt kreativiteten din. Jeg tør påstå du får koblet av på en helt egen måte om du er mer aktivt tilstede i det du gjør.

8. Tren styrke.

1-2 økter i uken kan holde for svært mange. Jeg skrev om fordelene med styrketrening for eldre i forrige «Tematirsdag», og det er ikke noe mindre aktuelt for yngre mennesker. Det trenger ikke være om å gjøre å bli sterkest eller gjøre de mest avanserte bevegelsene, men helt grunnleggende gjennomgang av hele kroppen. En øvelse for bein, en øvelse for bryst/skuldre og en øvelse for rygg kan holde. Å styrke skjelettet og utvikle muskulaturen har kroppen din så godt av.

9. Planlegg!

Selv er jeg ikke så glad i ukesmenyer når det kommer til mat, selv om jeg vet dette er en slager hos veldig mange. Tre dager av gangen, det er det jeg liker å forholde meg til. Uansett hva din preferanse er: planlegging er gull verdt! Da fjerner du mange potensielle situasjoner der du må ta valg, og reduserer sjansen for å ta dårlige valg. I tillegg kan det være gode penger å spare på smart planlegging. Planlegg også hvilke dager du skal prioritere treningsøkter, så er du på god vei til en sunn og energisk uke.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.