29 januar 2019 -- 6:00

I dagens samfunn er det veldig mange som ønsker å gå ned i vekt. Det virker å være en felles antakelse rundt det at ved å spise sunt, så går man automatisk ned i vekt. Det er ikke sannheten.

Vi kan selvsagt diskutere hva som er sunt og usunt, og om noe egentlig kan kategoriseres som sunt eller usunt i det hele tatt, men for enkelhetens skyld sikter jeg her til et kosthold bestående av stort sett ubehandlet/naturlig mat med rikelig inntak grønnsaker, frukt og bær, kjøtt, fisk, fugl, egg, grovt brød, bønner, linser, ris, grove kornsorter og det jeg tror veldig mange anser å være et jevnt over sunt og balansert kosthold.

Du er kanskje litt overvektig. Si at du spiser kun den maten, du trener tre ganger i uken og du går ti tusen skritt hver dag. Da høres dette ut som oppskriften på vektreduksjon, eller hva? Det kan det være. Men det kan også ikke være det. Vektreduksjon, vektstabilisering og vektoppgang handler om kaloribalanse. Kalorier ut, kalorier inn. Hvor mye du forbrenner og hvor mye du inntar. Om du ønsker å gå ned i vekt må du være i et kaloriunderskudd. Skal man sette det litt på spissen; det har lite å si HVA du faktisk spiser, det er mengden som avgjør. Du kan være i et kaloriunderskudd selv om du kun spiser melkesjokolade og drikker øl. Om det er sunt? Om du holder deg mett? Om du får gode blodverdier, god helse og føler deg bra? Tvilsomt. Men om du inntar en slik mengde at du fortsatt forbruker mer enn du inntar, så vil du være i et kaloriunderskudd.

Ved å spise det vi over har kategorisert som sunt vil du med stor sannsynlighet finne det lettere å være i et kaloriunderskudd og du vil med stor sannsynlighet føle at du behandler kroppen din bra, ved å få i deg en god balanse mellom de ulike næringsstoffene. Grønnsaker, frukt og bær tar mye plass i magen din for en liten andel kalorier, sammenlignet med for eksempel sjokolade, som er mer energitett. Magre meieriprodukter, kylling, torsk og karbonadedeig er gode proteinkilder som holder deg mett lenge og som gir deg mye «volumvaluta» for kaloriene. Potet er vist å være en av de beste karbohydratkildene for de som skal ned i vekt, ettersom det bidrar til økt metthetsfølelse og inneholder relativt lite kalorier. Ved å vite slike ting og bruke det til sin fordel, kan du gjøre det lettere å være i et kaloriunderskudd, og dermed gjøre det mer overkommelig å gå ned i vekt, for ikke å snakke om at du gjør det på en måte som er levbar, slik at du faktisk klarer å holde på resultatene. Klassikeren er jo disse ekstreme diettene som gir kanonbra resultater, men som er umulige å leve med over tid, og dermed hopper man rett opp i vekt igjen så snart man går tilbake til sine gamle rutiner.

Vit likevel at det er kjempelett å spise sunt og likevel ikke være i et kaloriunderskudd. Igjen er det mengden det kommer an på. Å kutte ut is og ost fra kostholdet, bare for å erstatte kaloriene med noe annet, vil ikke gi deg noe nytt resultat vektmessig. Du kan spise sunn mat og likevel spise «for mye» for målsettingen din.

Ta for eksempel laks, avokado og nøtter. Flotte kilder til sunne fettsyrer, og noe jeg mener alle bør ha i kostholdet sitt. Det er riktignok svært kaloritette matvarer, og klassiske bidragsytere i denne sammenhengen.

Se for deg en salat. Sunt, ikkesant? Spinat, tomat, agurk, avokado, blomkål, laks og pesto. (Okei, det hørtes utrolig godt ut!) Fortsatt sunt, ja? Absolutt! Og du tenker at det er klassisk «slankemat». Det kan det være. Men det kan også veldig lett bidra til at du inntar betydelig mer kalorier enn du tror, fordi du benytter deg av kaloritette råvarer som avokado, laks og pesto. Vit også at ett måltid ikke gjør deg sunn; spiser du bare usunt ellers vil ikke en salat balansere ut det. Det er snakk om hva du gjør over tid, summen av dagene, som teller.

Det er ikke min intensjon å gjøre så det virker håpløst eller veldig vanskelig. Men dette er et spørsmål jeg har fått så utrolig mange ganger, og når jeg dykker i dybden på det er det de samme tingene som går igjen. Porsjonsstørrelser. Vi spiser av gedigne tallerkener, vi kjøper store pakker med maten vår, butikkene bugner av produkter. Det er lettere enn noen gang å lure seg selv.

Det er ikke én løsning som passer alle, men mine beste tips for de som ønsker å gå ned i vekt og som mener de spiser i kategorien «sunt» er å ha fokus på et høyt inntak av grønnsaker, grove karbohydrater og magre proteinkilder. Dette er både for å gi kroppen bra næring, men også for å gjøre prosessen så behagelig som overhode mulig. For meg har i hvert fall det vært et poeng hele veien – å gjøre det lett, behagelig og levbart. Det er vel noe sånt som 95% av alle som går ned i vekt som går opp igjen, og jeg husker ikke hvor mange som går over vekten de startet på i utgangspunktet, men det er sjokkerende mange. Jeg er overbevist om at en svært sentral nøkkelfaktor for å ha varige resultater er å endre vaner, og ikke da endre de til normale og lettvinte vaner. Gjør du det komplisert for deg selv er det så mye vanskeligere å holde på.

I en «Tematirsdag» litt senere skal jeg ta for meg en fortsettelse av dette, nemlig de som spiser i et kaloriunderskudd i ukedagene og ikke fortstår hvor det blir av det reduserte tallet på vekten. Hint: helgen. 

Neste tematirsdag: trening for eldre.

Av Kamilla | 1 Kommentar »
  1. Christine sier:

    Super post! Så viktig! Og så vanskelig da!! Men veldig inspirerende å følge deg og se hva du har oppnådd og fortsetter å oppnå!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.