22 april 2017 -- 17:40

Etter jul og påske er det mange som er plaget av et sterkt søtsug, som følge av et høyt sukkerinntak i ferien. Man ønsker å få på plass sunne vaner, og nå som sommeren nærmer seg er det ikke uvanlig med et ekstra fokus på en sunn og aktiv livsstil. Sunne valg har vi alle godt av. Jeg vet svært godt hvordan det er å føle at man konstant har lyst på noe søtt, spesielt på kveldstid. De siste årene har jeg lært meg noen tips og triks for hvordan dette kan dempes, og hvordan man kan komme seg over den «kneika» det gjerne er snakk om, før ting blir vaner og rutiner. Kroppene våre er som regel ganske tilpasningsdyktige, så når de først blir vant med noe, er det gjerne lettere å holde samme linje gående.

Jeg har både noen konkrete praktiske tips og noen tips for det mentale. Først de praktiske:

 • Drikk nok vann. Dette tipset har jeg lest sikkert flere hundre ganger uten å ta til meg. Drikk vann, jada, det gjør jeg. Mennei, det tok flere år før jeg begynte å drikke nok vann, og kjente hvordan kroppen responderte (positivt) på det. Vann er essensielt for liv. Vann bidrar til transport av næringsstoffer til cellene, transport av avfallsstoffer ut av cellene, bidrar til at enzymatiske reaksjoner i kroppen går fortere, og er i tillegg viktig for en rekke andre funksjoner i kroppen. Hvis ikke kroppens funksjoner fungerer som de skal, hvordan kan du da være sikker på at for eksempel signalet om sult er riktig regulert?
 • Spis nok proteiner. Mine favorittkilder til protein er kylling, tunfisk, cottage cheese, egg, fisk og kalkun. Proteinrike måltider gir lengre metthetsfølelse. Proteiner er nyttige for immunforsvaret, muskelmassen og skjelettet, for danning av hår, hud, negler og slimhinner, og produksjon av hormoner.
 • Beveg deg! Enten det er på treningssenteret, om det er vekter, kondisjonstrening, gåtur eller svømming har både kropp og sinn godt av bevegelse. Dette bidrar også til å regulere apetitten.
 • Stress ned og planlegg. Mange opplever å hige etter usunn mat når de er stressa, uten at det hjelper på situasjonen. Hvis du vet du har en hektisk dag i vente kan det være lurt å fikse en matpakke eller to, slik at du slipper ulvehunger og dårlig humør på grunn av sult.
 • Grønnsaker til hvert måltid og som snacks. Det er ikke bare for å få i seg vitaminer jeg sier dette, men fordi mange opplever cravings etter det å ha noe å tygge på, typisk mens man driver med skolearbeid eller ser på tv. Å tygge på gulrot og paprika kan dekke dette behovet. Ved å ha grønnsaker i måltidene vil du også få mer å tygge på der, slik at du rett og slett drøyer tiden til måltidet er over, og dermed får maten litt mer tid på å «sette seg» slik at du opplever metthetsfølelse.
 • For mange vil også det å spise maten sin være bedre enn å drikke den. Ved å spise får du både matopplevelsen, kroppen får tygge og må bearbeide maten gjennom en mer omfattende prosess enn om du drikker kaloriene dine via for eksempel smoothie, juice, kaffe mocca osv.
 • Finn søte alternativer når du opplever søtsug på kveldene. Det er unødvendig å måtte kutte ut alt søtt, det kan fint gjøre at du bare fråtser i det når du ikke orker å holde deg i tøylene lenger. Finn heller søte alternativer, som frukt og bær, eller min favoritt: te med stevia. Da får du den søte smaken uten å måtte spise en pose med smågodt og føle deg daff etterpå.
 • Gjør noe! Hvis du er fysen på noe fordi du kjeder deg, prat med noen, gå en tur, les en bok, spill et spill. Få fokuset over på noe annet.

Når det kommer til det mentale:

Prøv å tenke helhetlig. Du trenger ikke spise som om hvert måltid var ditt siste. Et spørsmål jeg har brukt en del er «er du faktisk sulten?» Dette har jeg stilt meg selv etter fullverdige måltider, når jeg har kjent at jeg fortsatt har lyst på mat. Disse tilfellene har som regel enten båret preg av at jeg har spist måltidet svært fort, slik at kroppen ikke har rukket å registrere at den faktisk har fått tilstrekkelig med næring, eller at jeg har kjedet meg. Selvsagt, er du sulten skal du spise, det er det ingen tvil om, og det håper jeg alle tar som en selvfølge. Men nå snakker jeg om rett etter måltider bestående av godt med næring. Er du sulten? Hvis «ja», spis mer av sunn og næringsrik mat. Hvis «egentlig ikke» eller «vet ikke», kan du vente til neste måltid. Det å også tenke at ja, det er faktisk aktuelt med et nytt måltid om noen timer, kan også bidra til at man blir litt roligere rundt dette søtsuget. Du skal få mer mat, du skal slippe å gå sulten. Drikk godt med vann mellom måltidene, og bruk energien fra maten du nettopp har fått i deg, til å være produktiv og utrette noe. Min erfaring er at så fort man retter konsentrasjonen mot noe annet, går det riktig så fint å få fokuset bort fra søtsaker.

Porsjonskontroll/mengdekontroll er et problem som går igjen ofte, så det tenkte jeg å skrive et eget innlegg om. For jeg mener ikke at alle trenger å kutte ut godteriet, mange finner stor glede i det. Men det handler om mengdene, og når det begynner å gå på bekostning av målene man har satt seg og helsa, at jeg synes det er et poeng å ta tak. Jeg er i skikkelig skrivehumør om dagen, så jeg har begynt på en rekke innlegg, og de blir bare lengre og lengre.

Håper noen får bruk for tipsene!

Av Kamilla | 3 Kommentarer »
 1. G sier:

  Takk for et topp innlegg! vet du om en bok om å endre vaner? Kommer ikke på navnet….

 2. G sier:

  Herlig innlegg 🙂 Lenge siden jeg har kommentert her nå, men jeg følger med 🙂 Gleder meg til flere innlegg og digger du har skrivelyst 🙂 Gode innlegg blir jeg glad av! Forresten tips til bok om å endre adferd? Engelsk… kommer ikke på navnet… 🙂 Ha en fin dag!

  • Kamilla K sier:

   Takk for det! 🙂 Hyggelig med slik tilbakemelding 😀
   Hm… Nå er det helt blankt for meg på den fronten. Har jeg nevnt den før, som du vet om? Er neimen ikke sikker, men si gjerne i fra om du kommer på navnet! Det finnes et drøss av bøker om hvordan en kan ta tak i eget liv i hvert fall, og bli en sterkere, modigere og bedre utgave av seg selv.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.