29 desember 2016 -- 10:43

Før jeg skriver om mine egne nyttårsforsett og mål for 2017, tenkte jeg å dele min holdning til hele konseptet. Noen himler med øynene og sier at nyttårsforsett ikke er gjennomførbart uansett, mens andre ikke skjønner hvorfor man skal vente til årsskiftet, man kan jo sette seg mål når som helst. Mange setter lista for høyt, spesielt hvis det kommer til å skulle leve en 100% sunn livsstil rett etter tidenes matmåned, og da daler nok motivasjonen ganske raskt. Hvis du vil ha resultatet uten å jobbe for det, er det klart nyttårsforsett ikke er noen god idé for deg.

Det var tidlig i januar for noen år siden at jeg virkelig gikk inn for å legge om livsstilen. Denne gangen skulle det være på alvor, og jeg skulle være tålmodig. Jeg visste innerst inne at alle de diettene og Nutrilettbarene jeg hadde testet, ikke var det jeg egentlig ønsket å leve av. En livsstil du skal kunne ha livet ut bør komme fra vanene dine. Skal du endre livsstil må du endre vaner. Og det er ingen som sier at det å endre vaner er lett. Og nettopp derfor tror jeg det er noe ekstra godt med å sette i gang et slikt prosjekt på starten av et nytt år. Fordi mange føler en ekstra gnist da, en ekstra motivasjon, og det kan være det de trenger for å komme i gang, og for å komme seg over den startfasen hvor det kanskje går litt trått.

Selv har jeg troen på det å lage en plan. For min del var målet en kombinasjon av konkret vektnedgang og generell livsstilsendring. De to gikk hånd i hånd for meg som var overvektig. Jeg vet at jeg har lettere for å opprettholde motivasjon hvis jeg har konkrete delmål å forholde meg til. Sånn var det før og sånn er det nå. Jeg hadde et hovedmål når det kom til vektnedgang, og jeg delte opp dette målet i åtte mindre delmål. Dette var på en tid hvor jeg var en relativt aktiv shopper, og ettersom jeg skjønte at delmålene ikke burde premieres med sjokolade eller lignende, ble det heller klær, sko eller vesker som belønning. Dette trenger man selvsagt ikke, men jeg vil anbefale å ha et eller annet du ønsker å gjennomføre, som premie. Da blir det plutselig dobbel motivasjon for å nå delmålene, og i et prosjekt som mest sannsynlig kommer til å ta relativt lang tid, må man spille på de kortene man kan, tenker jeg.

Å ha hovedmålet og delmålene synlig, for eksempel ved å skrive de på et ark og henge de opp på veggen, er noe jeg synes er gull verdt. Nettopp derfor publiserer jeg dette innlegget i romjulen, ikke over nyttår. For jeg vil anbefale å legge en overordnet plan nå, hvis du har tenkt til å gjøre tiltak over nyttår. Ikke nødvendigvis gjøre noe mer enn det, men bare starte noen tanker rundt det. Hva vil du oppnå? Hvorfor vil du oppnå det? Er dette noe du vil oppnå for din egen del? Hvordan tror du det vil føles å faktisk oppnå det? Mestring, glede, følelsen av å ha lært om både endringsprosesser og deg selv? Hva kommer til å bli vanskelig underveis, og hvordan tenker du at du kommer til å takle det?

Du trenger ikke ha svar på alle spørsmålene, og du trenger ikke kverne på om svarene dine er gode eller dårlige. Du trenger egentlig bare vite at du kan få til det du bestemmer deg for, og at å gjøre endringer som fører til at du får det bedre med deg selv, både neste uke, neste år, og om tjue år, er trolig verdt en innsats. Den langsiktige tankegangen er også flott å ha med seg hvis det er dager eller uker hvor du føler at ting ikke går den retningen du ønsker. I det store bildet vil det ha minimalt å si, hvis du på et tidspunkt klarer å hente deg inn igjen, og fortsette mot målet.

Jeg blir som alltid kjempeglad om noen vil dele, om de har tanker om å trykke på startknappen for en livsstilsendring. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg er så ufattelig glad for at jeg satte i gang med det selv. Det har ført til så mye mer positivt enn hva jeg så for meg, og det har fått meg til steder jeg ikke engang visste at fantes. Livsstilsendring, da hovedsakelig for de som er i den situasjonen jeg var i, har blitt min hjertesak, og jeg har grått mer enn ti ganger av e-poster fra dere hvor dere beskriver deres egen endring og jeg leser «mestring, indre glede og god selvfølelse» mellom linjene.

Min faste emneknagg for slike bilder er #braførbestnå. For jeg hadde det bra før, uten tvil. Men jeg har det så utrolig mye bedre med meg selv nå, både fordi jeg liker kroppen min så godt nå (det er lov å si), og ikke minst fordi jeg vet at jeg behandler kroppen min på en måte jeg vil ha glede av i årevis fremover. Med god næring, godt med søvn, sterke muskler og et overskudd i hverdagen som føles kjempebra!

Mens jeg skrev dette innlegget spiste jeg for øvrig en helt fantastisk god, mørkerød paprika. En av de beste jeg har spist noen gang, og jeg spiser MYE paprika. Måtte bare dele. Hverdagsglede!

Av Kamilla | 4 Kommentarer »
 1. Maja sier:

  Hør hør!!! Stemmer i på absolutt alle punkter, både fra et psykologfaglig standpunkt, og fra personlig erfaring. 😀 Selv har jeg hatt en rimelig hard høst, hvor alt av trening dessverre har gått litt på halv tolv til fordel for alt annet man skal ta tak i, så jeg har brukt en god del tid nå i romjulen på å legge en god, gjennomførbar og langsiktig plan for treningen utover våren, slik at jeg skal bli klar til vårens, sommerens og høstens løp. 🙂 En sånn plan må rett og slett til hvis jeg skal klare å gjennomføre den nødvendige treningen som både holder meg skadefri og får meg i topp løpeform, samtidig med fulltidsjobbing og sosialt liv!

  I tillegg vet jeg så godt med meg selv at ALT som er forhåndsplanlagt og skriftliggjort er så mye lettere å gjennomføre, og det tenker jeg gjelder for både trening og mat. Hvis jeg hver eneste dag må finne ut hva jeg skal lage til middag OG handle inn til det når jeg allerede er sulten og på vei hjem fra jobb, så er det utrolig mye vanskeligere enn hvis jeg har sittet på søndagen og laget en ukesmeny og en handleliste, og vi har de fleste råvarene på plass i kjøleskapet. Det blir også betydelig færre «lettvinte» løsninger, som stort sett er mindre sunne enn de planlagte måltidene. På samme måte er det med treningen; når man står der foran mølla eller vektene, og må finne ut noe lurt i øyeblikket, så blir det stort sett alltid et mer halvveis og mindre effektivt opplegg enn hvis du på forhånd vet nøyaktig hvilken økt du skal gjennomføre den dagen. Tenker det også er lettere å holde motivasjonen oppe etter jobb osv. når man vet at den dagen skal jeg trene slik, den dagen er hviledag, og den dagen trener jeg sånn. 🙂 Skriftliggjorte mål, brutt opp i delmål, og en god, forhåndsbestemt plan er med andre ord nøkkelen til å lykkes med ethvert endringsarbeid etter min mening! 😀

  • Kamilla K sier:

   Ah, jeg sitter og nikker og smiler til deg her 🙂 Det er nøyaktig slik jeg også tenker, og opplever det. Med en skriftlig plan er gjennomføringen utrolig mye lettere. Til og med jeg, som vet godt hvordan jeg kan og bør trene for å oppnå det jeg ønsker, blir helt blank hvis jeg drar på trening uten en plan. Da ender det som regel lite effektive økter, og ikke minst mangel på godfølelse. En plan og et mål… Det krever ikke så mye å skrive ned, men kjære vene, så verdifullt det er 😀

   Gleder meg til å følge med på at du tar steget tilbake mot løpeformen! God romjul videre!

 2. Stine sier:

  Tusen takk for et fantastisk bra innlegg! Dette var akkurat det jeg trengte nå som jeg virkelig ønsker å ta et tak for å oppnå bedre helse 🙂 takk for inspirerende blogg og riktig godt nyttår til deg!!

  • Kamilla K sier:

   Så hyggelig at det falt i smak, Stine 🙂 Håper du holder på motivasjonen videre fremover, også hvis det skulle være stunder hvor det føles litt håpløst. Godt nytt år! 😀 Heier på deg!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.