10 juni 2016 -- 10:07

«Jeg har lenge fulgt deg på Instagram og tidvis vært inne og sjekket ut bloggen din. Men det var ikke før idag da jeg kom over podcasten ingefær, og da spesielt episoden du var med at jeg ble skikkelig inspirert. Jeg føler jeg har akkurat likt utgangspunkt som du hadde før du begynte vektnedgangen. Jeg ser på meg selv som en sunn og fornuftig jente, jeg trener ofte, spiser fornuftige måltider, men har alltid tatt med meg en 200grams sjokolade eller to hjem fra butikken og spist litt i smug. Tanken er vel at det ingen andre ser at jeg spiser, det telles ikke. Jeg ser selv, særlig på bilder, at jeg bare blir større og større, og det er en prosess jeg vil stoppe! Som du sa så fint, «endringen kom ikke før jeg sluttet og lure meg selv» – det er nettopp det jeg må begynne og tenke. Likevel vet jeg ikke helt hvor jeg skal begynne. Kuttet du godteri helt? Ingenting i uka og masse i helgene? 2 uler av for å få bort det værste suget, så bare i helgene? Jeg har lyst til å ta en gradvis endring, sånn at vanene mine endres og at jeg blir den personen jeg har innbilt meg at jeg er. Så hvis du har noen konkrete tips til hvordan starte ville jeg blitt veldig glad. Lurer også på om du telte kalorier når du begynte med vektnedgangen, veide mat og alt det der?»

Jeg tipper det er ganske mange som sitter med nøyaktig de samme spørsmålene, så jeg tenkte jeg kunne lage et eget innlegg ut av det.

Først og fremst ville jeg sett hvor skoen trykker mest. For min del var det alt det ekstra utenom måltidene, i tillegg til at måltidene stort sett var store. Jeg kuttet ikke ut enkelte ting på dagen, jeg valgte å redusere mengdene. Jeg spiste flere hveteboller i løpet av en uke, og i stedet for å kutte ut alle, reduserte jeg antallet. Jeg spiste mye pasta til middag, og i stedet for å kutte ut pasta totalt, reduserte jeg mengden. Hvetebollene ble ikke erstattet med noe, men på middagstallerkenen ble den ekstra pastaen erstattet med grønnsaker. Jeg har aldri vært noe glad i å drikke brus, men hadde jeg drukket mye brus eller juice, ville jeg helt klart erstattet dette med vann. Det er sånne ting jeg tror alle vet at er en god idé, og jeg tror at i veldig mange tilfeller handler det om å rett og slett klare å gjennomføre det. For det MÅ sies: det er søren meg ikke lett, når man er vant til noe annet. Men ingen kommer heller til å gjøre jobben for deg. Igjen: ingen kommer til å gjøre dette for deg. Det er du som må gjøre det.

Å kutte ut noe har jeg prøvd flere ganger tidligere, og det å kutte ut noe man liker er generelt ikke noe god idé, i mine øyne. Da vil det ikke bli en endring du trives med, hvis du hele tiden savner eller lengter etter noe annet. Å føle at man lider og/eller ofrer mye, gjør det hele mer belastende enn det trenger å være. MEN! Det kommer til å være tider hvor du må ta deg selv i nakkeskinnet, hvis du skal prøve å finne en middelvei. For det innebærer at du spiser noe av det smågodtet, tar deg et par glass vin eller har andre fristende ting rundt deg. Og det er mange som spiser lite godteri og søtsaker, men som likevel bærer på mye ekstra. For det går veldig fint an å spise store mengder av vanlig mat. For store mengder. Større mengder enn kroppen din har behov for. Da er det ikke en balanse. Men i alle disse situasjonene: det er du som bestemmer hvor mye du skal forsyne deg med. Det er du som bestemmer om du skal kunne nyte noe, uten å fråtse. Det kommer til å være tider hvor du spiser mer smågodt enn du skulle ønske, eller at du spiser hele pizzaen fremfor de tre bitene du hadde «avtalt med deg selv» at du skulle begrense deg til. Det kommer til å skje, og det å tro noe annet eller hate seg selv for det i ettertid, er ene og alene bortkastet tid og krefter. Du får ikke gjort noe med det du har gjort, men du får gjort noe med det du kommer til å gjøre. Du kan være ærlig med deg selv, du kan være realistisk og du kan lære.

En livsstilsendring handler i svært stor grad om det mentale. Kos og sukker har for mange likhetstegn mellom seg, og det vil alltid finnes en grunn til å benytte seg av dette. Det vil alltid finnes en grunn til å vente til mandag. Du må selv klare å se at de tingene der ikke nødvendigvis er fasiten, og at det er mulig å lage egne svar. Du må selv klare å se helhetsbildet. For min del kan jeg i hvert fall si at jeg aldri har følt meg i nærheten av så bra som det jeg gjør nå. Jeg føler meg virkelig komfortabel i min egen kropp, både med hvordan den ser ut, men viktigst av alt: hvordan den føles!!! Og jeg elsker den maten jeg spiser, det er så mye næringsrikt, velsmakende og fargerikt. Dette er ikke noe jeg sier for å virke perfekt eller for å virke som at dette har vært en dans på roser. For det har vært dager, helger, uker hvor jeg har spist mat jeg vet ikke er bra for meg. Men det er summen av dagene som teller, og jeg er både stolt og fornøyd med hvordan summen av de siste årene har vært på den fronten. For det har gitt meg en så god følelse innvendig, bedre enn jeg så for meg at den kom til å bli. Det har, uten noe som helst tvil, vært verdt det!

Med det at summen av dagene teller mener jeg heller ikke at du alltid skal tenke «i dag er ikke viktig». For hvis hver dag bare er en slik dag, vil du ikke komme inn i en god flyt. For en god flyt er mulig å få til, når du lager deg vaner som innebærer gode valg. Men det er så viktig at du er ærlig med deg selv.

Mine konkrete tips for en sunn livsstil:

  – Spis sunn mat som hovedbase. I mitt hode er det da snakk om rene og gode råvarer, som egg, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker, havregryn, meieriprodukter som ikke er tilsatt masse tull, nøtter og nøttesmør, olivenolje, meierismør, bær, frukt.
  – Vær i bevegelse hver dag. Ikke nødvendigvis hardtrening, hvis du ikke liker det, men noe bevegelse, enten det er gåtur, svømming, ridetur, styrketrening, løping, sykkeltur, yoga, klatring… Ute eller inne. Bruk kroppen, bruk musklene dine.
  – Sov nok. La kroppen få tilstrekkelig med hvile av god kvalitet hver natt.
  – Stress ned. Da sikter jeg ikke til at du har dårlig tid en mandagsmorgen, men det langsiktige stresset over livet, over ting du går og grubler på og som plager deg. Prøv å finne en indre ro med deg selv. Ikke lett det heller, men noen steg på veien er bedre enn ingen.

Og mitt beste tips for å få til en god overgang: tålmodighet og kontinuitet. Tålmodighet! Og kontinuitet! Vit at det tar tid før du vil se og føle resultater. Vit at for å se og føle resultatene, så må du fortsette. Ja, du kommer til å føle søtsug. Er søtsug farlig? Nei. Kommer det til å vare evig? Nei. Kommer du til å lide om du ikke tilfredsstiller med sjokolade hver gang? Nei. Du drenger ikke dyrke tanken om alt du IKKE skal ha, du trenger ikke å legge fokus på at endringen er skummel og vanskelig. Du kan velge å skifte tankefokuset til at du ønsker å behandle kroppen din bra, du ønsker å føle deg vel i den ene kroppen du har, du ønsker å EN GANG FOR ALLE få den livsstilen du ser for deg at du vil trives med. Og så ta valg som samsvarer med nettopp det.

Jeg har ikke angret et sekund. Jeg er så glad for at jeg tok grep. Jeg er så glad for at jeg tok ansvar. Og jeg er så ufattelig glad for at jeg får muligheten til å bruke alt jeg har lært, til å inspirere, motivere og hjelpe andre. Og for at jeg får leve det livet jeg elsker å leve.

BeFunky Collage

 

Av Kamilla | 1 Kommentar »
 1. Tor sier:

  Du er helt fantastisk Kamilla og det har vert helt vindunderlig aa ha vere med paa reisen. Jeg tror det viktigste du paaengterer er; dette maa du gjore selv, for deg selv. Ett meget godt raad!

  Ha en super dag!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.