9 mars 2016 -- 9:08

For å sitere meg selv (haha): «En sunn livsstil bør ikke være en trend, eller en sesongavhengig faktor.»

Sommerkroppen, bikinikroppen, kropp i det hele tatt.

Det som må være noe av det verste med å leve sunt og aktivt på våren og sommeren, og gjøre det motsatte på høsten og vinteren, tenker jeg må være at kroppen og hodet ikke har samme tempo i endringen, og at det dermed må føles så tungt å se i speilet eller kjenne hvordan klærne (ikke) passer når man ikke er forberedt på det. Ett år går fort, og det tar gjerne lenger tid for hodet å blir vant til ny vekt/fasong, enn for kroppen, selv om det ser ut til at den også bruker en stund på å bli komfortabel på sitt nye nivå. Å leve som en jojo kan ikke være gunstig for hormonbalansen og andre kroppslige funksjoner heller, tenker jeg.

I tillegg virker som så hardt å måtte «ta tak» hver vår, etter måneder med en annen livsstil. Da blir plutselig så mye av maten man har blitt vant til «feil» og dermed kobles negative følelser inn i bildet, og mange vil nok oppleve at det krever mye av selvdisiplinen. Mer enn man er innstilt på å takle. Faller man tilbake i gamle spor, vil det kunne trigge ytterligere negative følelser og dannes som en belastning fra dag til dag. Sånn hadde ikke jeg orket å leve.

Hvis vi skal se på at «sommerkroppen» faktisk er aktuelt; å ha en noe lavere fettprosent om sommeren. Komme i den ekstra gode formen. For å sammenligne kan vi se for oss person A og person B. De kan ha relativt lik kropp en sommer, men så kommer høsten, de skal ikke gå like lettkledde og begge bryr seg noe om «sommerkroppen» så de trente og spiste deretter på våren og sommeren, med et resultat de var fornøyde med. Person A gir med ett blanke, og dropper alt fokus på kosthold, trener litt, men lever et ganske annet liv enn de siste månedene. «Helse og sånn» er ikke i fokus, og vedkommende slipper opp alle tøyler. Person B vil føle seg vel også med mer klær på kroppen, men synes ikke det gjør noe med litt ekstra polstring, så h*n spiser sunt, trener jevnt og gir samtidig rom for mer usunt enn tidligere, og/eller kanskje litt større matmengde enn tidligere. Så kommer våren, og begge skal nå samme mål om tre-fire måneder igjen. Hvem tror dere det blir lettest for? Hvem tror dere vil føle seg vel hele det året, og noe jeg synes det er svært viktig å rette fokus på: hvem tror dere har dannet vaner som faktisk er holdbare, og kan ha et mer avslappet mentalt fokus på det hele, med enkle justeringer? Hvem blir dette altoppslukende og trolig belastende for?

Og selvsagt: hvis ingen av dem klarer målet, hvem vil føle mest på det negative rundt det?

Noe av det som er viktigst for meg å fremme via bloggen og andre sosiale medier, er det å leve balansert året gjennom. En livsstil. En stil for hvordan en lever, livet ut, som gjør at kropp og sinn er i harmoni, og som gir rom for alt fra bursdagsfeiringer og lønningspils, til lange turer i fjellet og hverdagens fysiske utfordringer. Og fokus på utseende er for all del lov, men jeg mener ikke dette bør være førsteprioritet, nettopp fordi det kan si svært lite om helsen, livsgleden og livskvaliteten. En helhetlig god helse, der hjertet pumper bra, blodverdiene er gode, kroppen føles vel, man kan le og nyte tilværelsen – med grunnlag i en godt behandlet kropp. Det er det jeg vil oppfordre til.

Samtidig tror jeg en del mennesker er av typen som trenger store utfordringer. De trenger endringer og de trenger tempo. Dette til forskjell til de som takler bedre å bruke tid på forandringer og tenke langsiktig, og ikke kaste seg ut i nye prosjekter . Den harde innspurten for «sommerkroppen» rett før en ferietur for eksempel, den tror jeg noen trigges av, og ser på som en knallgod utfordring og et artig prosjekt. Men jeg kan ikke unngå å tenke at det må være andre utfordringer, som er vesentlig sunnere for kropp og helse, som dette kan erstattes med. Uansett tror jeg at de fleste av oss takler en livsstilsendring bedre om den blir gjort i et tempo som gjør det lettere å tilpasse seg. En skal ikke kimse av hvor krevende en livsstilsendring er heller, det er absolutt ikke «den lette utveien» her. Men jeg tror de fleste av oss vil ha det bedre med å føle oss vel i egen kropp og i eget hode, så mye av året som mulig.

Haha, er det ikke irriterende hvor lett det går an å fremstille det? Jeg vet det. Det er bare det at jeg virkelig, virkelig mener at det er verdt det, selv om det ikke alltid er like lett på daglig basis underveis. Ord kan ikke beskrive hvor glad jeg er for at jeg la om livsstilen. Jeg vil så gjerne heie frem flere til å legge inn innsatsen for å oppleve den gode følelsen.

Av Kamilla | 10 Kommentarer »
 1. Kanskje lettere sagt enn gjort, men så absolutt verdt å gjøre innsatsen som trengs.
  Og det gir den beste følelsen 🙂

 2. Anette sier:

  Åh, TAKK Kamilla! Dette er så viktig, og du er så flink til å belyse det riktig. Digger deg!

  Ha en strålende dag! Du er knall.

  • Kamilla K sier:

   Takk selv, Anette! 🙂 Setter stor pris på slik tilbakemelding, du skulle bare visst!

   Ha en strålende dag du og, glad du følger med her 🙂

 3. Silje sier:

  For et flott innlegg, Kamilla! Jeg er så enig med deg 🙂
  Det beste må jo være å finne balanse for kropp og hodet, heller enn å være «jojo»

  Syns det er så flott at du fronter dette, og tar opp slike temaer.
  Det er jo som du skriver, en jobb å komme dit, men virkelig verd det, når alt er i balanse 🙂

  Syns du er et flott forbilde på at om man er sær nok, og ikke gir seg, så vil man finne balanse for kroppen og hodet 🙂

  Stå på! Verden trenger flere som deg 🙂

  • Kamilla K sier:

   Tusen takk, Silje! Veldig hyggelig at det falt i smak 🙂
   Ja, det er en jobb, men heldigvis av typen der innsats gir gevinst. Og den gevinsten er så utrolig herlig! Jeg visste ikke at det gikk an å føle seg så vel.
   Igjen: takk! Jeg setter stor pris på kommentarene dine, og at du er så herlig heiagjeng! 😀 Motiverende!

 4. Camilla T sier:

  Ønsker meg KamillaK-podkast! 😀 Kunne lest dine tanker om kosthold og livsstil hele dagen! Og ja, du får det til å virke ekstremt enkelt, men hvorfor gjøre det så vanskelig? 😉

 5. Cecilie sier:

  Hei Kamilla!
  Jeg lurte på en ting… det virker som om du har et veldig sunt forhold til kosthold og spiser mye god og næringsrik mat. Jeg er en av mange som lenge har levd på magre matvarer og vært redd for å spise fete matvarer, men nå har jeg begynt å tenke på å inkludere mer sunt fett, og ikke fokusere så mye på at alt skal være så low-fat hele tiden. Har du noen råd til sånne som meg? hvor skal man starte? hvilke matvarer er et godt utgangspunkt å starte med?

  Og det ville vært spennende om du kunne hatt et innlegg hvor du viste alt du spiste i løpet av en dag! 😀

  Mvh Cecilie

  • Kamilla K sier:

   Hei Cecilie! 🙂 Synes det er litt vanskelig å svare på når jeg ikke aner hva du pleier å spise eller hvordan kostholdet ditt ser ut, men gode fettkilder vil jeg si er avokado, eggeplomme, smør (IKKE margarin), meieriprodukter, nøtter, ost, olivenolje… Ja, det er de jeg kommer på i farta. For min del blir det mandelsmør, eggeplomme, meieriprodukter og smør som er hovedkildene 🙂 Håper det hjalp deg noe, bare å spørre så bidrar jeg gjerne!

   Et slikt innlegg har jeg så delte meninger om. Det er så lett at folk adopterer det til seg selv, og ikke tar hensyn til de ulike behovene man har. Men jeg skal vurdere det! 🙂

   Gooood helg!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.