2 februar 2016 -- 9:22

«Forvent ikke at noen eller noe skal gjøre deg lykkelig. Lykke er ikke en begivenhet, men evnen til å glede seg over de små ting.»

Å forvente at alt vil føles så mye bedre når ditt og datt er oppnådd er ganske vanlig, har jeg inntrykk av. Og selvsagt, når eksamen er levert eller jobbintervjuet er gjennomført, vil man gjerne føle mestring og glede. Men vit også at følelser ikke nødvendigvis er permanente. De fleste er midlertidige, og krever innsats for å opprettholdes. I hvert fall de positive og gode følelsene.

Mestring er en følelse jeg liker godt. Å føle at jeg får til noe jeg ønsker å få til. Men når jeg har fått til noe, og føler mestringsfølelse over det, kan jeg ikke forvente at den følelsen vil vedvare, med mindre jeg aktivt jobber for det. Praktisk eksempel. I mai satte jeg meg mål om å bytte vektklasse i styrkeløft, og ta norgesrekord i utstyrsfri/klassisk markløft. Det klarte jeg. Det var ikke bare arbeid verdt én dag, det var timer, uker, måneder langt ned i å nå det målet. Og det gikk. GJETT om det føltes bra. Mestring, glede, stolthet, lykke. Mesterskapet var på en lørdag. Den dagen svevde jeg på en sky. Søndagen var jeg glad, men den intense følelsen av lykke på grunn av den konkrete faktoren, var ikke like tilstede. På mandagen fikk jeg en del gratulasjoner, og ble dermed påmint den følelsen, men det som fikk blodet litt å krible litt ekstra, var borte. Nå er jeg stolt og fornøyd, men absolutt ikke mettet. Jeg tar ikke til takke med de timene med glede fra den ene tingen. Jeg jobber for mer. For å kjenne den kriblingen og overveldende følelsen igjen. Den er verdt det. Den er fantastisk!

Og sånn er det med alle faktorer. Enten det er skole, jobb, familie, venner, kjærester, kjæledyr, trening eller andre ting. Du kan ikke forvente at den dagen du veier 65 kg vil lykken inntreffe, og aldri forsvinne. Den dagen du gifter deg, den dagen du kjøper deg ny bil, den dagen magerutene dine synes… Det er veldig sannsynlig at du vil føle glede, om det er noe du har sett frem til og ønsket deg. Men lykke er ikke én enkelt hendelse eller ting. Den er ikke fast. Den kan hentes frem, og den forsvinner.

Å være sin egen lykkes smed har vel alle hørt om. Og det er et så klokt og sant budskap. Å være avhengig av andre for all sin lykke, gjør det hele svært sårbart og uforutsigbart. Om du klarer å finne måter å gjøre deg selv glad på, har du raskt et sterkt verktøy for livsglede og hverdagslykke. Det trenger ikke være noe stort, men de små tingene som gjør nettopp deg glad og får smilebåndet til å bevege seg.

Når det kommer til den faktoren som gjør at jeg føler mest glede på dag-til-dag-basis, så er det følelsen av å ha det godt med meg selv. For i det ligger det så mye. Så utrolig mye. Det ligger avgjørelser, det ligger velvære, det ligger bevissthet. Om det er verdt det? Ikke noe tvil engang. Og best av alt? Den skapes helt på egenhånd.

Av Kamilla | 13 Kommentarer »
 1. Martha sier:

  Tusen takk for denne fine påminnelsen. Den gikk virkelig innpå meg 🙂

 2. Maria T. sier:

  Tusen takk Kamilla :-). I ein hektisk kvardag er dette lett å gløyme. Å lese dine innlegg er ein av dei tinga som får meg til å drage på smilebandet. Du har mykje bra å kome med. Please continue!

  Mvh
  Maria T.

  • Kamilla K sier:

   Takk selv, for så gode ord 🙂
   Tenker ikke å gi meg, selv om innleggene ikke blir like hyppig som tidligere. Koser meg med bloggen fortsatt!

 3. GL sier:

  Så fint, sant det du skriver. Mestringsfølelse er fantastisk, men det å kjenne på hverdagslykke er vel så viktig i mine øyne 🙂

  • Kamilla K sier:

   Enig! 😀 Det er tross alt flest hverdager og vanlige uker, å kunne finne glede i de små øyeblikkene som skjer der er gull verdt!

 4. Lene sier:

  Du burde seriøst skrive bok! Fy flate så mye visdom og kloke refleksjoner du kommer med gang på gang. Jeg har akkurat vært igjennom det du beskriver, har endelig oppnådd en mastergrad og fått fast jobb, og jeg tenker litt sånn; «ja, hva nå liksom…». Ting føles ikke så befriende og fantastisk som jeg trodde det ville. Skal ta med meg ordene dine <3 Og jeg skal aldri slutte å lese bloggen din!

  • Kamilla K sier:

   Woah! Så utrolig hyggelig kompliment 🙂 Tusen takk!
   Og lykke til med fortsettelsen, og gratulerer med mastergrad og fast jobb! Det høres jo ut som du får til en hel del, håper du klarer å se hvor bra jobba det er! Og at du finner det som gir deg den ekstra gnisten av befrielse og godfølelse – det kan være noe helt annet enn jobb/karriere, kanskje en hobby?! 🙂

  • Maria T. sier:

   Den boka hadde i alle fall eg kjøpt!

 5. Så fint innlegg. Havnet plutselig inn på bloggen din igjen!:) Håper du har det bra <3

 6. Tina sier:

  Dette er så sant, så sant, og bra skrevet! 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.