7 april 2015 -- 6:10

Nå skal jeg irritere meg selv. Jeg synes det er helt sprøtt mye snakk om «kose seg med god samvittighet» og hele den regla, og nå skal jeg skrive om det selv. Påsken og julen har i hvert fall det til felles: mat står sentralt. Og det er ikke grenser for hvor mange som knytter følelser med dette forandrede matinntaket. Dårlig samvittighet, god samvittighet… Virker som noe negativt begge deler, spør du meg. For skal du endelig kose deg med god samvittighet, hvordan lever du da til vanlig?

En venninne av meg sa hun kjente på dette med dårlig samvittighet for matinntaket i påsken. «Hvorfor spiste du alt det da?» spurte jeg. «Det var så godt, og jeg koste meg sånn…» Satt litt på spissen: å kose seg og ha det godt, hva mer kan en egentlig ønske fra livet? Jeg foreslo at hun skulle se tilbake på påsken som nettopp det hun hadde beskrevet; noe koselig og en god tid. Tenk så heldig hun er! For med mindre helsen er dårlig, helheten vitner om en negativ balanse, eller man skal passe inn i en vektklasse, kan jeg ikke se for meg at det har gjort så enormt stor skade. Og har en i tillegg hatt en hyggelig stund rundt inntaket, da er det jo søren meg noe veldig positivt. Selvsagt har en de som spiser seg fra sans og samling, men nå tenker jeg på de som har inntatt litt mer sjokolade, litt mer øl og litt mer kvikk lunsj enn de vanligvis pleier. For mange er det jo faktisk slik at de har vært i betydelig mer aktivitet enn de pleier også. Det er sikkert en del som har vært på fjellet og fått rikelig med D-vitamin tilført kroppen i tillegg, og kanskje spist noen saftige appelsiner, slappet av, ladet opp batteriene til ukene som følger, ledd med venner og familie… Jeg tipper mange har hatt det godt, og det er så synd om det gode skal gå til spille for noe negativt som kun én tenker over: deg selv.

Så har vi selvsagt de som faktisk har spist ville mengder, og tro meg; jeg har vært der selv. Skeie ut fra en livsstil som egentlig ikke er noe å skeie ut fra, «det er jo påske!» For noen går det dessverre så langt at det går på helsa løs, og jeg må bare få si at jeg har et så sterkt ønske om at dere klarer å snu det. For det er verdt det. Hadde noen fortalt meg hvor fornøyd jeg kom til å være i min egen kropp… Livsstilsendringen føles som NULL offer, men en hel masse gevinst.

Et balansert kosthold gjennom måneder og år. Tenk om fokuset kunne blitt flyttet litt, i stedet for å være på en enkelt helg her og der. Jeg tenker at om «årsregnskapet» for helsa går opp, er det ikke så farlig med små svigninger her og der. Et stor bunt med sunt kosthold, blandet med en god kladd mosjon, et par never med god søvnhygiene og et generøst strøssel med latter og glede… Min favorittoppskrift!

0

Min Oslo-påske kort oppsummert: trening, skolearbeid med arbeidssnacks – frukt, kaffe, te, sjokolade og kulturmjølk, deilig oppførsel fra naturens side, og kvalitetstid med gode mennesker. Batteriene er ladet!

Av Kamilla | 11 Kommentarer »
 1. helene sier:

  Gaaad digger deg! kunne ikke sagt det bedre! håper du har hatt en flott ferie <3

 2. Andrea sier:

  Du skriver så braa! 🙂 enig med du!

  Ha en fin kveld videre !

 3. Victoria sier:

  Du er rett og slett thebomb.com! digger alt du skriver og sluker det som en corona i solveggen;-)

 4. Silje sier:

  Det du sier her treffer meg veldig: «Jeg tipper mange har hatt det godt, og det er så synd om det gode skal gå til spille for noe negativt som kun én tenker over: deg selv.» Spot on. Trengte å lese dette etter en ferie med veldig lite trening og veldig mye mat, haha. Du er klok, du!

  • Kamilla K sier:

   Jeg mistenker at det er veldig mange som tenker sånn. Ikke bare nå i påsken, og ikke nødvendigvis nøyaktig i de ordene. Men at den følelstotalen er der; man har kost seg og egentlig hatt det veldig fint, men så vaskes det nesten helt bort av en negativ og vond følelse.
   Glad jeg kunne gi en liten tankevekker, og forhåpentligvis lette på noe av tankene dine 🙂

 5. Alexandra sier:

  Du har så rett i dette! Grunnen til at vi trener og holder oss i form er vel nettopp at vi skal ha muligheten til å kose oss? Holde oss friske og ha muligheten til å ta en pause sammen med folk vi setter pris på.. Og når man ikke spiser eller gjør det som skal være kos til vanlig, blir det jo nettopp kos når man for en gangs skyld gjør det.

 6. Ragnhild sier:

  Fantastisk fint Kamilla-innlegg!!
  Livsstilsending er den eneste veien å gå. Og å finne en livsstil man elsker. Jeg tror mye av problemet til noen ligger i at den hverdagslive livsstilen en trang, ubalansert, slitsom og kjedelig. Da er det ikke rart man går på store smeller. En god livsstil er en hverdan man elsker og ikke bare vil ta pause og ferie fra.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.