22 januar 2015 -- 6:30

Jeg satt i går og drev med skolearbeid, og innå at jeg ikke skiller mellom blogging og oppgaveskriving når jeg svarer på den innleveringen jeg skriver på om dagen. Én ting er at jeg svarer ut i fra pensum til vanlig, og der er det mye jeg ikke ville sagt om jeg ikke ble vurdert ut i fra det, men når jeg får spørsmål med mulighet for personlige begrunnelser, da blir det blogging, gitt. I hvert fall går hodet mitt inn i «bloggmodus», men det er kanskje ikke så farlig.

Vil du anbefale et kosthold med redusert inntak av fett eller karbohydrater for å gå ned i vekt? Begrunn svaret.

For mannen i gata vil jeg anbefale et redusert inntak av fett, ettersom jeg tror dette er kostholdet vedkommende vil å klare å følge over tid, og sjansen for en vellykket vektnedgang, med et langvarig bra resultat, vil være større. Dette fordi mennesker som er store gjerne er vant med å spise store mengder mat, og for å ikke oppleve vektnedgangen som svært krevende vil det å kunne spise rikelige mengder med kalorifattig mat være en nøkkel, tror jeg. Samtidig er et typisk norsk kosthold i stor grad basert på karbohydrater, og også her vil trolig mange oppleve det positivt om de får beholde kjernen av kostholdet sitt, selv om de legger om totalen. Jeg spiser ikke slik selv, og synes heller ikke det virker som det beste på sikt, helsemessig, men hvis det kun er snakk om vektnedgang, tror jeg det er realistiske baner å tenke i.

Selv gikk jeg ned nesten 30 kg på to år, ved å øke fettinntaket og proteininntaket, og redusere mengden karbohydrater, da hovedsakelig raske karbohydrater, som jeg inntok mye av tidligere. Ved å ikke koble tankesett om krav til mengde på tallerken eller i magen, med det nye kostholdet, opplevde jeg å holde meg stabilt mett over tid, etter hvert som jeg kom inn i nye matrutiner. Hovedfokuset var, og er, god helse, ikke bare tallet på vekten, og deretter at maten skulle være så lite bearbeidet som mulig. Da faller svært mye usunn mat bort, både av den typen som har ugunstig fett, mye tilsatt salt og sukker, og raske karbohydrater.

Hvis jeg presenterer åtte forskjellige kostholdsfilosofier til deg, der alle er helsefremmende, gir kroppen din god næring, sikrer tilstrekkelig av alle næringsemnene, og vil få deg til å oppnå en normal vekt, da vil jeg si at dette sitatet er svaret på hvilken du skal velge: «The best diet is the one you’ll stick to». For det handler ikke bare om hva du spiser til det enkelte måltidet. Det er selvsagt en del av det hele, men det handler også om hvordan du føler deg, og hvordan din psykiske helse er knyttet til maten du spiser. Ikke bare i ett øyeblikk, men på sikt. Skal du pine deg gjennom en vektnedgang og hige etter enhver mulighet for utskeielse, tipper jeg sjansen for å gå opp igjen er mye større enn om du gjorde det til en livsstilsendring, eller i det minste endret kostvanene dine.

Faktorer som fysisk aktivitet, vaner, preferanser og tankesett ville jeg uansett forhørt meg om, før jeg anbefalte noe som helst til en person. Jeg tenker at det kostholdet som funker over tid, er det kostholdet som en person klarer, og ønsker, å følge. Da må forholdene ligge så godt til rette som mulig. For en som ønsker å gå ned i vekt er det et kaloriunderskudd som er nøkkelen, og da må det oppnås på den måten som oppleves mest mulig positivt for vedkommende. Et kosthold med grønnsaker, kjøtt, fisk, frukt og noe nøtter ville jeg uansett basert meg på, og så tilpasset de resterende kaloriene til de makroene personen ønsket.

Som med trening, yrker, mennesker å leve med, blomster hos Plantasjen og ambisjoner for livet: det er ikke nødvendigvis én ting som passer for alle.

Og sånn helt til slutt. Fordi et kosthold har redusert mengde fett eller karbohydrater, betyr ikke det at hele næringsstoffet tas bort fra kostholdet. Det er snakk om mengder, ikke utelukking.

Av Kamilla | 7 Kommentarer »
 1. Ingeborg sier:

  Synes bloggen din er fin, og er enig i ting du skriver, men dette ble totalt feil synes jeg. Overvektige som vil ned i vekt bør ikke spise fettfattig. Fettet gjør deg tilfredstilt (da mener jeg et lavkarbo kosthold), mens fettfattige store porsjoner vil gjøre magen full, men tilfredstillende kun en kort tid…

  • Kamilla K sier:

   BRA du reagerer på det, synes jeg. Riktignok har jeg både erfart og observert at det ikke nødvendigvis er så svart/hvitt, og at et fettfattig kosthold i mange tilfeller vil være lettere å forholde seg til for de som ønsker å gå ned i vekt, nettopp på grunn av de tingene jeg skriver i innlegget. MEN som du sikkert også vet er jeg ikke av den personlige oppfatningen at det er den beste løsningen, hvis en skal se det mer helhetlig. Men å si at den ene tingen er feil og den andre er rett, har jeg uansett liten tro på. For min del startet det jo slik at jeg reduserte fettinntaket, før jeg lærte mer, og skjønte hvordan jeg skulle gå frem med mer fett, og redusert mengde karbo. Jeg gikk ned mye i vekt, og har ingen vonde minner (om sult, ubehag e.l.) fra den perioden, selv om kostholdet så helt annerledes ut enn det gjør nå.

 2. Kaja sier:

  For en fantastisk måte å starte dagen på! Dette må være et av dine beste innlegg Kamilla 🙂

 3. Caroline sier:

  Bra innlegg, jeg er veldig enig i at man må gjøre det som man kan leve med i lengden. Derfor satser jeg på å spise nok fett og proteiner, og sunne karbohydrater. Jeg tror ikke et fettfattig alternativ er veien å gå. Ja, jeg mistet mer kilo når jeg spiste fettfattig, men (blant annet) hjernen er avhengig av nok fett og jeg tror det er mye sunnere å gå den veien enn å gå «lettproduktveien». Jeg har funnet en slags balanse tror jeg, der jeg spiser en del lettprodukter (som mager kesam osv.) og i tillegg spiser produkter med mye fett (avokado, nøtter, frø, smør, fløte osv.).

  • Kamilla K sier:

   Høres ut som en veldig god løsning, Caroline. Bra du har funnet frem til noe som oppleves riktig for deg, det ser ut til at vi har landet ganske likt 🙂 I tillegg har jo mange lettprodukter masse annet skvip i seg. Beste eksempelet synes jeg er frozen yoghurt, som markedsføres som SÅÅÅ sunt, med null fett. At det er stappet med sukker (100% karbo) og masse kunstige stoffer, det er det null fokus på. Verden…

 4. Torhild sier:

  Nok en gang: HALLELUJA! 😉

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.