2 september 2014 -- 6:55

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om studieteknikk, et innlegg som har slått godt an hos mange. Slikt er stas. Jeg er glad i å studere, jeg er glad i å lære. Og jeg er glad i strukturere ting, sette planer i system, lage lister, og i det hele tatt organisere. Det er nok noe med den indre roen som kommer av å ha kontroll, da virker det meste mer overkommelig. Stress driver vi jo ikke med…

DSC_6368

Et enkelt, men nyttig tips er å snu mobilen opp ned, og enten bruke SelfControl, eller ha selvdisiplin nok til å ikke gjøre andre ting enn det du skal på pcen. Bare det at telefonen lyser opp er nok til å fjerne fokuset i flere minutter, og i disse tider hvor folk har på varsel for de merkeligste ting, kan det raskt bli mye. Mitt beste tips er vel egentlig å fjerne mange av varslene. De uviktige. Det gjorde jeg for en del måneder siden – noe så behagelig.

DSC_6370

I stedet for å se på pensum som en helhet, frem til eksamen, liker jeg å dele opp i bolker. Og for hver bolk hører det en liste eller oppgaver til, slik at jeg kan krysse ut etterhvert som jeg har arbeidet meg gjennom pensum.

DSC_6371

Hvis jeg kjenner at konsentrasjonen ikke er helt på plass, tegner jeg gjerne litt. Ett eller annet fra pensum, om det er et bilde på noe jeg leser om, eller om det er et tankekart fra det jeg skal jobbe med. Da henter jeg meg inn igjen, samtidig som jeg får gjort noe halvveis nyttig. Nyttigere enn å bli mer distrahert, i hvert fall.

DSC_6374

Jeg skriver ikke lenger noe særlig for hånd, nå går det i word. Hovedsakelig fordi jeg skriver raskt på tastaturet, og fordi jeg har såpass mange obligatoriske innleveringsoppgaver, at å skrive for hånd ville gjort det hele til en svært lite effektiv prosess. En vane jeg har fått er å skru på fullskjermmodus. Enkelt tiltak for bedre fokus.

Jeg føler jeg lærer raskere nå, enn tidligere. Om det er reelt vet jeg ikke, men så lenge opplevelsen er der, er det vel det viktigste. Jeg spiser god og næringsrik mat, jeg er i en god del aktivitet, og jeg sover rikelig. Alt påvirker hverandre, og et balansert fokus tror jeg er nøkkelen til både fine hverdager, og gode resultater.

Noen som studerer noe spennende? Jeg skulle gjerne studert i lange tider – det er så mye jeg ønsker å lære om. Psykologi, sosiologi, jus, retorikk, sosialantropologi, pedagogikk… Skulle gjerne hatt mer omdømmebygging òg. Og krisekommunikasjon. Det er så mye interessant! Bare ikke Java. Det holdt med et halvt år på Uio med det.

Av Kamilla | 21 Kommentarer »
 1. Kamilla sier:

  Jeg studerer biomarin innovasjon og tar på en måte en bachlor i bioteknologi på siden, jeg har tidligere studert medisinsk og marint årsstudium. Dette årsstudiumet godkjenner ett år på bioteknologi 🙂

  Jeg tror du egentlig ville likt Biomarin innovasjon! Det er en god miks av bedøk, markedsføring, ernæring, fysikk, forskjellige biologifag og innovasjonsfag 😉

 2. Alexandra sier:

  Et tips, hvis ikke du vet om det allerede, er noe så genialt som coursera. Det er en side der store universiteter legger ut gratis forelesningsserier, om alle slags mulig temaer. Er nettopp ferdig med «learn how to learn better», som tar for seg hjernen og tilegnelse av kunnskap. Et annet tema jeg holder på med er nevroøkonomi, altså hvordan hjernen tar valg.

 3. Ninni sier:

  Takk for tips! Hva studerer du? Og hvor mye sover du? Når legger du deg og står opp igjen?

  • Kamilla K sier:

   Ernæring 🙂
   Jeg sover som regel mellom åtte og ti timer per natt, litt avhengig av dagsprogrammet. Men det er ikke ofte det blir under åtte timer.

 4. Anne Martha sier:

  Strukturerte hverdager er så digg! Jeg studerer profesjonsstudiet i psykologi, og må stadig vekk klype meg i armen for å forstå at jeg virkelig får lov til dette, og at dette er hverdagen min. Føler meg så utrolig priviligert, heldig og ikke minst takknemmelig over livet. Ah.

  Nysgjerrig som jeg er, så har jeg et lite spørsmål – hvordan tilegner du deg best pensum i korte trekk? Typ, hvordan forbereder du deg til forelesningene, og hva gjør du i etterkant? Nå tenker jeg semesteret gjennom, og ikke bare «skippertaket» før eksamen.

  Takk for mange fine og reflekterte innlegg, Kamilla!

  • Kamilla K sier:

   Å, så spennende! Liker holdningen din – tror den er nøkkelen til mye bra 🙂 Ikke minst en trivelig studietid. Jeg elsker å være student selv 😀
   Jeg er ikke begeistret for skippertak, så jeg arbeider gjerne jevnt og trutt med pensum gjennom semesteret, og da skriver jeg oppsummeringer for hvert kapittel/emne, etterhvert som jeg leser. Før eksamen benytter jeg meg av disse, i tillegg til å se på tankekart og tegninger jeg har laget gjennom semesteret. Er glad i tankekart, med fargebruk og bilder.

   Takk for trivelig kommentar 🙂 Ha en fin dag!

 5. Marie sier:

  Hei! Hva var det du studerte i fjor? Bacheloren liksom? 🙂 og hvor?

 6. Amina sier:

  Hva for noe spennende studerer du, Kamilla? Mener å se figurer av hjertet og muskelfibre – litt annerledes enn markedsføring 🙂

 7. Therese sier:

  Savner litt å studere, men kjente jeg trengte en pause litt – så kanskje det blir noe mer skole ved en senere anledning! 😀

  Kan jeg spørre hva slags spennende kunnskap du har begynt å tilegne deg nå? 🙂

 8. Nora :D sier:

  Jeg har akkurat begynt å studere, og prøver å finne den beste studieteknikken for meg, så jeg tar i mot all tips jeg kan få! Takk for dette innlegget, Kamilla 😀

  Et spørsmål: Hva gjør du i forelesninger? Tar du notater på mac, for hånd, eller bare hører du på foreleseren? Klarer ikke helt å finne ut hva som er best og hvilken metode som er best for å tilegne meg all kunnskapen 🙂

  Jeg har begynt på et årsstudium i statsvitenskap, så får se hva det fører videre til!

  • Kamilla K sier:

   Så spennende – håper du føler du har funnet noe du liker! Utdannelse kan være så utrolig givende, men også så utrolig tungt, hvis man ikke har valgt riktig. Jeg har vært borti begge deler, det er som to forskjellige planeter.
   Jeg er av sorten som foretrekker å lytte. LITT notater for hånd, men hovedsakelig lytte. For min del betyr det at alt av notater må produseres enten før eller etter forelesning, og da foretrekker jeg definitivt før. På den måten blir utbyttet fra forelesningen vesentlig mye bedre, opplever jeg. Men fordi det funker for meg, betyr ikke det at det funker for deg.
   Håper du finner noen knep som gjør lesingen så effektiv som mulig, for deg 🙂

 9. Julianne sier:

  Å, nå er det lenge siden jeg har kommentert! Men jeg følger fortsatt med (så godt som hver dag i over et år nå, tenk det!), syns bloggen din er så behagelig å lese 🙂

  Jeg studerer jus, men har pause for å jobbe heltid i et halvt år nå. Men savner studiene så mye at jeg studerer litt allikevel, så jeg skal ligge på forskudd. Jeg deler også opp pensum, og har både månedsmål, ukesmål og dagsmål. Jeg leser først en gang, og markerer, så skriver jeg notater og trekker ut det aller viktigste fra de til Flash-cards. Jeg suger til å tegne, så når min konsentrasjon synker klipper jeg ut og setter sammen Flash-varden jeg har laget tekst til. Så vi gjør nok mye av det samme, bare med variasjoner 🙂

  Noe jeg derimot har begynt med de siste to årene som funker strålende for meg er pomodroido. Det er en leseteknikk hvor du jobber 25 minutter intensivt og har pause i 5 minutter. Etter fire runder er det en halvtime pause. På appen jeg bruker kan jeg også stenge alle funksjoner på mobilen, så den lager ikke en lyd, unntatt når den sier ifra når tiden er ute. I tillegg teller den antall runder om dagen, i uken og totalt, også går man opp i level, så det blir litt konkurranseinstingt også. Anbefales virkelig 🙂

  • Kamilla K sier:

   Å, jeg blir så glad for å ha lesere som deg! Takk, Julianne! 🙂
   Høres ut som vi har noe av dem samme tilnærmingen ja, med hver vår vri. Jeg brukte pomodoro-appen nesten hele forrige studiehalvår, da vi skrev bacheloroppgaven. Kjempekjekk greie! Bra du tipser om den, kanskje andre kan få glede av det 🙂
   Ha en finfin dag!

 10. ia sier:

  Så spennende 🙂 Jeg studerer veterinærmedisin, så føler jeg har sett boken din før. Er det en versjon av Sjaastad sin fysiologibok?

 11. ingrid sier:

  Du glemte sarkastisk rektum på tegningen!!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.