1 mai 2014 -- 9:13

Dere som har fulgt med her en stund, har sikkert fått med dere at jeg er begeistret for mandelsmør. Det er jeg fortsatt. Før var det peanøttsmør som gjaldt, men jeg er litt sånn at når jeg får vite hva ting inneholder, og jeg ikke blir begeistret for det, mister jeg lysten på det. Haha, sånn var jeg ikke før, for å si det sånn. Men uansett. Mandelsmør har nå fått en venn her i huset: kokossmør. Det er faktisk enda enklere å lage, enn mandelsmør, og i tillegg smaker det (overraskende nok) kokos! Jeg vet ikke med dere, men jeg setter likhetstegn mellom smaken av kokos og «NAM!»

Jeg har oppgradert mandelsmøret siden sist jeg la ut oppskrift, så vi tar det like gjerne én gang til. Først kokos.

Nei, først: hvis du er glad i å kokkelere, vil jeg absolutt anbefale deg å investere i en kraftig blender. Puréer, leverpostei, gelégodis, nøttesmør, smoothie/drinker… En som takler det meste, og som holder lenge.

DSC_5142

Kokosmasse får du kjøpt på matbutikken. Jeg klikker gjerne hjem noen pakker med økologisk kokos fra iHerb, eller kjøper på helsekosten. Kokosmasse er uansett billig.

DSC_5145

Ha ønsket mengde i blenderen. Jeg brukte hele den pakken til høyre, på bildet over. Jeg har noen ganger hatt i stevia også, for å gjøre det ekstra søtt.

DSC_5150

Sett på blenderen, og kjør den til fettet i kokosmassen begynner å slippe. Så er det egentlig opp til deg hvor klumpete eller flytende du ønsker det. Jeg liker å variere. Noen ganger stopper jeg slik det er her, det tar ca. ett minutt med den blenderen jeg bruker.

DSC_5151

Andre ganger kjører jeg blenderen noen sekunder til, og får helt glatt masse.

DSC_5152

Ha det over på glass. Det første døgnet vil det gjerne være mykt, men så stivner det litt. Enkelt, eller hva?

Så er det mandelsmøret sin tur. Det begynner å bli ganske lenge siden jeg lagde dette for første gang, og jeg tror ikke det er mange dagene etter det, hvor det ikke har vært mandelsmør i glasset.

DSC_5169

Jeg kjøper mandler enten på Rimi eller hos Carl Heftye, i Kirkeristen/Karl Johan. Noen vil nok si at man bør bløtlegge dem, og alle andre nøtter, men det gidder jeg virkelig ikke. Jeg er egentlig ganske lat. Nuvel. Du trenger ikke steke mandlene, men jeg synes helt klart resultatet blir best slik. Så: sleng mandlene utover et stekebrett.

DSC_5170

Stek på 200 grader i 7 minutter. Følg med, kanskje ovnen din oppfører seg annerledes enn min.

DSC_5174

Ta ut mandlene, og la de avkjøle seg en liten (god) stund. Jeg tilsetter salt (og salt er ikke bare salt, så derfor viser jeg hvilket jeg bruker – uraffinert fint havsalt, koster 36 kroner for 1 kg hos Life), kanel og vaniljestang.

DSC_5175

Når jeg lager mye, gjør jeg det i flere omganger, for mest mulig effektiv produksjon. Har vel ca. tre store never mandler i blenderen, med en dæsj av hver av tilsetningene. Og når jeg sier store never, må dere ta i betraktning at jeg har babyhender.

DSC_5178

Kjør blenderen, se at det først blir mandelmel, deretter noe klumpete greier, før fettet slipper, og det blir en finfin masse. Det kan hende du må hjelpe til med en skje underveis, det kommer an på blenderen og hvor stor mengde mandler du har i den. Med min blender tar det rundt halvannet minutt fra start til slutt, med denne mengden.

DSC_5179

Så har du det over på glass, og tada! Supergodt mandelsmør, klart til å lage fest i munnen din. Banan og mandelsmør er sånn passe godt sammen, jeg bare nevner det…

Av Kamilla | 18 Kommentarer »
 1. Hanne sier:

  Hei, jeg lurer på hva du bruker kokossmør til? 🙂 Leser stadig om folk som syntes det er så fantastisk, men hva det brukes til har jeg aldri fått helt med meg! Ha en strålende start på mai, Kamilla 🙂

  • Kamilla K sier:

   Heihei! 🙂
   Du, jeg bruker det som godteri jeg, så det er skje rett ned i glasset som er hovedmetoden her 😀 Hvordan andre spiser det, aner jeg ikke 😛
   Takk for det! Tror denne måneden blir knall – har smilt helt siden jeg sto opp i dag 😀 Bra start. Håper du har det like fint, og at mai blir bra!

 2. Karoline sier:

  Hei!

  Jeg lurte på hvilket program du setter blenderen på? 🙂 Tenkte å prøve dette til helgen og jeg bruker også KitchenAid-blenderen.

 3. ingvild sier:

  Ser supergodt ut! Vet du hvor lenge det holder seg cirka? Eller, er vel stor fare for at det går med veldig fort uansett 😛

  • Kamilla K sier:

   Jeg har aldri opplevd at det har blitt dårlig, så det kan jeg dessverre ikke svare på. Men jeg har vel hatt et glass stående i rundt to uker på det meste 😉

 4. Vilde sier:

  Kjøkkenkløna selv her, skal man oppbevare disse i kjøleskap? Og hvor lenge holder det seg? Lagde akkuratt kokossmør og hildrande du, det er jo utrolig digg (selv om det ikke har stivnet enda kan man prøvesmake med skje, hehe).

  • Kamilla K sier:

   Jeg oppbevarer glassene i et kjøkkenskap, altså ikke kjøleskap 😉 Holdbarheten kan jeg ikke si noe nøyaktig tid på, for jeg har aldri opplevd at det har blitt dårlig. Har hatt et glass stående i rundt to uker på det meste.
   Jeg synes kokossmøret er aller, aller best før det har stivnet 😉

 5. Linn sier:

  Og jeg som elsker peanøttsmør må selvfølgelig spørre; hva inneholder det som ikke er noe bra? (Er litt redd for svaret :p)

  Jeg har forsøkt å lage både mandel- og peanøttsmør med stavmikseren min, men det tar for lang tid altså .. Må nok ønske meg en skikkelig blender 🙂

  • Kamilla K sier:

   Ah, nei, ikke misforstå, tviler på at du får det vondt av å spise litt peanøttsmør her og der, hvis du elsker det 😉 Tenker hovedsakelig på nivået av omega-6, aflatoksiner og slikt. (Synes Mark Sisson har et litt artig svar her: http://www.marksdailyapple.com/how-bad-is-peanut-butter-really/#axzz30U8UIxH6) Det er for øvrig en belgfrukt, ikke en nøtt. Fascinerende nok. På samme måte som bokhvete ikke har noe med hvete å gjøre. Skjønner meg ikke helt på slike navn noen ganger 😛
   Oi, med stavmikseren. Det vet jeg nesten ikke om jeg hadde turt, den er jo ganske mye mer sårbar enn blenderen. Men kult om det går til slutt, for all del 😉 Ønsk deg en sterk blender, den kan du bruke til så mye, og den holder gjerne i mange, mange, mange år 🙂

   • Linn sier:

    Omega! Tenkte jeg det ikke (ikke at jeg vet særlig mye om det :p). Nå skal jeg investere i en blender sporenstreks og mekke deilig mandelsmør som supplement til peanøttsmøret mitt 🙂

    • Kamilla K sier:

     Hurra for blenderinvestering! 😀 Håper du liker mandelsmøret – anbefaler vel kanskje å lage uten noen smakstilsetninger første gang. Vel, havsalt bør du ha i. Men det blir superdupergodt med bare mandler og havsalt, så første gangen ville jeg kanskje gått for det altså 🙂

     Gooood helg!

 6. Edona sier:

  Åååh, jeg lagde nettopp begge, og NAM!! Og jeg er helt enig i at kokos=nam uansett! 😀
  Ha en fin helg, Kamilla!

 7. ojoj! dette passet meg utmerket,elsker både kokos og peanøtter :)) mmmmm

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.