7 april 2014 -- 6:13

Jeg har tre sitater liggende på skrivebordet på macen. Det ene går slik:

«You have exactly one life in which to do everything you’ll ever do. Act accordingly.»

Det er så fort gjort å bli opphengt i småting, og gjøre dem større enn de trenger å være. Spesielt er det mange som retter alt fokuset sitt mot å bearbeide den ene kroppen de har, i stedet for å samarbeide med den. Påvirkning og sammenligning kan lett overskygge egne ønsker og prioriteringer, med den standarden man tenker at andre setter. Men altså… Man MÅ ikke være på diett. Man MÅ ikke hige etter «sommerkroppen». Man MÅ ikke veie et spesifikt tall. Man MÅ ikke definere seg selv ut i fra utseendet sitt. Det er ditt liv, du kan definere «bra liv» som du ønsker.

Samtidig tror jeg det er bra å bry seg noe, da tenker jeg hovedsakelig på den reisen jeg selv har vært gjennom. Jeg ofret ikke diett, sommerkropp og vekt noen tanker, men jeg ofret heller ikke god helse og kroppsrespekt særlig mange tanker. Jeg var fornøyd med livet, men jeg var ikke fornøyd med meg selv. Det jeg husker aller, aller best fra å være overvektig høres kanskje ut som en liten bagatell, men: å bli svett av å gå. Alltid! Det var ti minutter, hver vei, til nærmeste matbutikk, og jeg kan nærmest garantere at uansett antrekk, uansett temperatur, så ble jeg svett. Og det var ubehagelig. Til trikken. Hver morgen. Svett på ryggen. Gå til en venninne. Svett. Kroppen klarte ikke styre temperaturen, og det var rett og slett skikkelig plagsomt. Jeg har snakket med flere andre om dette, og det er så mange som har kjent seg igjen. Selv om problemet er borte nå, tenker jeg stadig vekk over hvordan det var. Da blir jeg takknemlig overfor meg selv, for at jeg har gitt meg selv en kropp i harmoni, fremfor en som hadde vanskeligheter med å regulere seg selv. Har forstått det slik at mange undervektige opplever det motsatt: fryser konstant, og må alltid gå med mer klær enn alle andre. Jeg er ferdig med å plages av forstyrret kroppstemperatur, håper jeg. Blir overgangsalderen neste gang, er jeg fornøyd.

For det er nemlig lov å fokusere på helårskroppen. Det er lov å spise sunt, uten å dra den så langt som å være på diett. Det er lov å ikke bry seg om tallet på vekta. Det er lov å være i midten av ytterpunktene. Det føles bra å behandle seg selv bra, for sin egen del. Du må ta styringen, og finne ut hvor du ønsker å ha DITT fokus.

For min del har jeg endelig funnet en balanse jeg føler funker for meg. En balanse der jeg ikke føler jeg dras mot et ytterpunkt, og dermed også en balanse jeg føler jeg kan ha livet ut. Ord kan ikke beskrive hvor glad jeg er for at jeg har tatt alle valg som har fått meg hit. Èn ting er at jeg føler kroppen har det bra nå, og det føles helt topp, men hodet… Jeg kjenner at jeg har en egen ro i hodet, når det kommer til alle disse kroppstingene. En ro jeg ikke har hatt tidligere, selv om jeg ikke har vært ekstrem på noen måte. Og totalen da, den er rett og slett fantastisk. Nøkkelen ble å begynne å bry seg, men ikke bry seg for mye. «Enkelt og greit» – eller hva?

bedrebalanse

Kamilla 2.0 er den beste versjonen. Første var bra, for all del, men denne tar (den smørbaserte) kaka.

Med det ønsker jeg dere en balansert og fin uke. Dette blir en bra en, det er jeg overbevist om! Jeg har så mange fine planer, og straks starter jo påskeferien i tillegg. Skål, med morgenkaffen!

Av Kamilla | 33 Kommentarer »
 1. Eva Isabel sier:

  Er så glad jeg oppdaget bloggen din, og rakk være med på veien til bedre helse og glade dager. Gang på gang har du inspirert og motivert meg. Spesielt har det vært viktig når jeg føler jeg har stått fast. Da har det kommet et innlegg som har fått meg til å tenke, og pushet meg videre. Fortsett med det gode «arbeidet». Fin uke til deg søta.

  • Kamilla K sier:

   Er så glad jeg har så herlige lesere, som deg. Tusen takk for den kommentaren, det er slik tilbakemelding som motiverer meg til å skrive denne blekka 😉

 2. Marielle sier:

  Jeg blir helt satt ut!! Du er bare helt rå:D Men, Kamilla… Jeg er inne i en periode nå, hvor jeg utsetter ALT! Har du noen tips til hvordan jeg kan jobbe meg igjennom dette? BAH.. Skulle så gjerne bare fått ting gjort når jeg først har skrevet det ned på listen min.. Uansett, ha en super fin dag:D

  • Kamilla K sier:

   Å! Tusen takk, Marielle! 🙂
   Vet du, mitt beste tips er rett og slett å skjerpe seg. Si at nok er nok, og sette i gang. Ellers er boken «Få ting gjort!» en fin sak, men hvis du allerede er i gang med å utsette ting, er det kanskje ingen god idé å utsette det ytterligere, på grunn av en bok. Men det beste tipset mitt for å gjøre ting: GJØR DEM! 1-2-3, så er du ferdig, og kan nyte det.

   Ha en strålende dag 😀

 3. Heidi sier:

  Hei Kamilla 🙂 Vet ikke om jeg har lagt igjen en kommentar her tidligere, men jeg har fulgt med deg med jevne mellomrom i lang tid. Dette er en skikkelig kvalitetsblogg!

  Jeg har selv kommet fram til at det er viktig for meg med god helse, både mentalt og fysisk, og at det er en del grep som må bli tatt i forhold til kropp, trening og kosthold. Per dags dato sitter jeg med følelsen av at jeg ikke har nok kunnskap om mat og trening, og at det da er mitt ansvar å jobbe for å skaffe meg den informasjonen jeg mangler. Det jeg da lurer på er hvor jeg skal begynne? Hvor startet du? Finnes det gode bøker om temaet som ikke skal selge inn en viss diett? Jeg liker forskning og vitenskap, kanskje det finnes en nettside som har artikler fra vitenskapen om kosthold og ernæring? Det viktigste er jo at jeg finner noe som funker for meg, og som jeg selv tror på. Så, noen tips? 🙂

  • Kamilla K sier:

   TUSEN, tusen, tusen takk for de fine ordene 🙂 Blir så glad!
   Jeg startet det hele med å begynne å studere kosthold og helse, men jeg har en hel haug med kostholdsbøker, så jeg kan fikse et innlegg med mine favoritter. Det er mange av dem som er rettet mot spesifikke måter å spise på, men jeg bare plukker ut det jeg selv føler jeg vil påvirkes av. Ellers synes jeg det er enkelt og greit å tenke at «ren mat» er nøkkelen. Ubehandlet og så naturlig mat som mulig. Da blir det ikke så komplisert, synes jeg.

 4. Gunnhild sier:

  Man må jo bare gni søvnen it av trynet der man ligger gliser mot et Kamilla-innlegg med meningsfull overskrift

 5. Gunnhild sier:

  Tusen takk! Ønsker deg en nydelig dag <3

 6. Malin sier:

  Yo Only Live Once. So think twice!

  Jeg tenker at siden jeg faktisk har klær på meg 90% av tiden, og at dette landet (hvertfall vestlandet) sjelden har sommer i mer enn 2 uker er det skikkelig bortkasta energi å prøve å finne «sommerkroppen». Flagget opp for en heårskropp som er frisk og rask, sterk og glad 🙂

  Men jeg må kommentere den svettingen. Jeg er ikke særlig stor, men jeg svetter som en gris uansett. Så vet du det 😉

  God mandag!!

  • Kamilla K sier:

   En kropp og et hode i harmoni, året rundt, det er det få ting som slår 🙂 God følelse!

   Jaja, mange som svetter mer enn andre, men for meg var det en klar ubalanse i kroppen, og DEN er det deilig å være kvitt! 😉
   God mandag!

 7. kine sier:

  Fantastisk skrevet! Jeg kunne ikke vært mer enig. Perfekt å starte mandagen med å lese dette innlegget 🙂

 8. Victoria sier:

  Fine, flotte Kamilla, tusen takk for en fin start på dagen med deg og dine kloke ord! Har aldri lest en blogg som hver eneste gang greier å sette igang så mange tanker hos meg, takk for det! Skål med kaffekoppen!:-)

 9. Ååååå så mange som hadde hatt godt av å lese bloggen din Kamilla! Å fokusere på å være god mot seg selv og passe på kroppen vi har fått, et et så godt fokus å ha!

 10. julianne sier:

  Jeg elsker når du skriver innlegg av denne typen. Er så godt med en motvekt til alle #sommerkroppen2014 bloggene! Jeg har kuttet alle andre blogger enn din, fordi jeg (mye pga dine innlegg) oppdaget hvor negativt de påvirker mitt eget selvbilde. Og da er det mitt eget ansvar å styre unna de bloggene. Frihet under ansvar. Det liker jeg 🙂
  I dag har jeg prøvd noe helt nytt. Jeg HATER jo å jogge, og å løpe er uaktuelt. Ikke en gang til bussen (det er jo så kort til neste). Og intervaller syns jeg er frustrerende og vanskelig. Men jeg skal ha PT time i morgen, som jeg alltid kommer glad og stolt ut fra, så da tenkte jeg at nå er det et år siden sist jeg prøvde å jogge, og siden jeg uansett får tilbake selvtilliten i morgen, så kan jeg jo prøve i dag? Så jeg dro på en intervall løpetime på elixia og var forberedt på hat, frustrasjon og sinne. Og vet du? Det gikk (nesten) lekende lett! Jeg hatet ikke, jeg gledet meg, og selv om jeg presterte dårligst av alle på timen, så fullførte jeg med liv og lyst! tenk det da? Hva spiller det for rolle hvordan de andre løp da? Jeg gikk ut med tanken «dette skal jeg gjøre neste uke også!». Når jeg kom hjem og satte meg ned, tenkte litt over det slo det meg. Kan styrketreningen det siste halvåret ha gjort løpingen SÅ mye lettere? Og det tror jeg jaggu det har. Og jeg hadde ikke fortsatt å trene det gjevnt og trutt, og fortsatt til tross for nedturer, hvis jeg ikke hadde lest bloggen din fast. Så takk, fine Kamilla! 😀

  • Kamilla K sier:

   Jeg leste den kommentaren via iPhonen i sted, og satt og gliste på t-banen 😀 Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen alle de flotte ordene, Julianne! 🙂

   KONGE at du føler mestring, få ting er så givende som det! Så flink du er 🙂 At du gir meg noe av æren, gjør meg superstolt – for et bra team vi tydeligvis utgjør! High five! Håper PT-timen blir knallbra!

 11. Miriam sier:

  Åå, så bra skrevet! Balanse er SÅ viktig. Er så glad jeg oppdaget denne bloggen 🙂 Flinke deg!

 12. Elisa sier:

  Åh, elsker disse type innleggene, Kamilla!!! Sitter på lesesalen nå, og trengte en liten pause. Klikker inn på bloggen din og finner dette innlegget, perfekt! Balanse er et av de viktigste, kanskje det aller vikgiste nøkkelordet for en god hverdag i mine øyne. Du formulerer deg på en fantastisk måte, som jeg virkelig finner inspirerende! Du er desidert min #1 favorittblogger, som jeg har skrevet flere ganger nå (hihi). Er innom nesten daglig, og blir like glad når jeg ser det har kommet et nytt innlegg.

  Stå på! Du inspirerer, and I love it!

  • Kamilla K sier:

   Tusen, tusen takk for så utrolig god kommentar, Elisa! Jeg er virkelig takknemlig for mennesker som deg 🙂 Det er slike tilbakemeldinger som på dette innlegget, som gir både håp og motivasjon til å fortsette. Er en ære å være favorittbloggeren din 😀
   Håper du har fått lest og lært masse i dag!

 13. Verdens beste Kamilla! Balanse er virkelig nøkkelen, det har du virkelig greid å formidle 🙂

 14. Mona sier:

  Du altså <3 Jeg blir alltid så glad og inspirert av å lese bloggen din!

 15. Benedikte sier:

  Nydelig skrevet Kamilla!<3 Du er virkelig et forbilde! Jeg jobber med å finne balansen fortsatt, men gud så bra det blir når jeg kommer dit!! 😀

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.