29 desember 2013 -- 12:51

Det skrives om kroppsfokus, kroppspress og selvbilde. Noen skriver «det er ikke lenger nok å være tynn, man skal også ha synlige muskler» og flere slike fraser om et eller annet kroppsideal. Setningen blir etterfulgt av både et såkalt magebilde og fluff laget av eggehvitter og fem bringebær. Intet vondt om bringebær, selvsagt. Men hva med denne selvmotsigelsen? Dobbeltmoralen, om du vil. Når du klager over kroppsfokus ett sekund, og øyeblikket etter bidrar du til grunnlag for nettopp dette, da er det vel ganske åpenbart hvem som skaper fokuset? Det er deg.

Jeg mangler evnen til å forstå slik oppførsel. «Det holder ikke lenger å være tynn, man skal også ha synlige muskler.» Vel, hvem har bestemt at du må mene det? Du har faktisk fullstendig styring over dine egne meninger, ergo er det du selv som har satt lista der. På de fleste punkter må vi forholde oss til hva andre mener, og ja, vi vil alltid bli påvirket utenfra, men det er ikke synonymt med at vi trenger å mene det samme.

Den evige rekken av oppskrifter der målet er minst mulig kalorier per enhet. En definisjon av sunnhet, som innebærer å holde tilbake på den optimale næringen for kroppen. Det har ingenting med god helse å gjøre. Diett etter diett, og ja/nei-lister. Alltid finne en feil med seg selv i speilet. Noe så slitsomt.

Jeg har skrevet om navnsetting på kosthold før. Det synes jeg også er helt på trynet. Flere har sikkert plukket opp at mitt kosthold kan tilnærmes noe ala paleo, men ikke søren om du får meg til å si at jeg spiser etter visse prinsipper, eller at jeg skeier ut i ny og ne, fordi jeg går utenfor en eller annen protokoll. Er det rart folk får et anstrengt forhold til mat og kropp, når budskapet som sendes ut flest ganger er «vær fornøyd med den du er, men kun hvis du gjør slik og ser slik ut!» Hvor er rommet for å ha en sunn livsstil, basert på egne premisser?

Januar er rett rundt hjørnet. Jeg lurer på hvor mange som skal utføre en «livsstilsendring», og lure seg selv med det som faktisk er dietter, som gjør dem miserable og umotiverte. Kjøkkenet ditt trenger ikke se ut som en helsekost, og livet ditt trenger ikke å bli snudd på hodet, for at det skal være rom for en sunn livsstil. Det er opp til deg hvordan livsstilen din skal se ut. Ved sykdom er det selvsagt unntak, men de fleste av oss har den luksusen at vi kan styre skuta selv. Og det er også opp til deg hvem som skal påvirke den livsstilen.

Til overskriften. Kroppsfokus. Det er ikke det samme som helsefokus. Sistnevnte er jeg fan av. Er de andre påvirkningskildene dine det? Tenk deg om.

Ja, dette kom fra at jeg gikk innom en del blogger som er populære innenfor «helse». Et innfall jeg får i ny og ne, fordi jeg har et håp om at de sterke påvirkningskildene skal ta ansvar. Lov å drømme. Heldigvis er det noen som glimter til. Finn dem, og følg dem.

Av Kamilla | 23 Kommentarer »
 1. Hilde sier:

  Jeg har ingen påvirkningskilder. Har tatt fullstendig avstand fra slike blogger fordi jeg vet hva det kan gjøre med hodet mitt. Den eneste bloggen jeg leser som handler om trening (og litt mat) er din, fordi jeg vet du har hodet på rett plass. Og det er utrolig befriende å lese 🙂 Så på sett og vis er du vel min eneste påvirkningskilde, og du inspirerer meg til å løfte tyngre på treningssenteret 🙂

  Og.. Jeg gruer meg til januar på Sats. Det blir en trang affære.. Haha

  • Kamilla K sier:

   To ting jeg likte ekstra godt her. Det at du vet hva slikt kan gjøre med hodet ditt, er rett og slett en fryd å lese. Slik bevissthet er gull! Og så er det selvsagt hyggelig med slike gode ord i min retning, så tusen takk for det! God løfting 😉

   Haha, for ikke å snakke om alle artiklene om hvordan man skal bli kvitt juleflesket 😆

 2. May Lene sier:

  Du er så bra, Kamilla! Har faktisk blitt inspirert av deg til å tenke mer på helsen min, og skal prøve så godt jeg kan å ta bevisste valg framover. Være snill mot kroppen, og gi den den næringen den trenger, i form av ren og sunn mat. Ikke bare fordi jeg ønsker å gå ned noen kilo, men først og fremst fordi jeg ønsker meg en sunn og frisk kropp som kan fungere godt livet ut! Det er jo det som er det viktigste 🙂

  • Kamilla K sier:

   Ååå! Gledeslesing! Fokus på en sunn og frisk kropp, på sikt. Slikt liker jeg 🙂 Gjør meg en tjeneste, og fortsett i de banene 😉

 3. Kristine sier:

  Har sluttet å lese en god del blogger pga den dårlige påvirkningen som ikke er å komme foruten, men din blogg er et absolutt must! Bedre «feel good»-blogg skal man lete lenge etter 😀

  • Kamilla K sier:

   For en hyggelig kommentar! Tusen takk 🙂 Fornuftig av deg å utelukke de kildene du ikke får glede av. Ha en fin søndagskveld, Kristine!

 4. astrid sier:

  PT-timer på magnat er herved bestilt etter påvirkning av deg:D WOHO, jeg gleder meg sånn til å bli sterkere!! 🙂

 5. astrid sier:

  Siden du anbefalte Fredrik ble det ham. Gira!:D

 6. astrid sier:

  Mente at du snakket så varmt om ham, gikk litt fort i svingene her;) Ha en strålende søndag!

 7. astrid sier:

  Åh, gleder meg sånn:D Er så redd for å trene på meg skader, så tenkte det er en lur investering i egen helse å lære seg teknikken riktig:)

 8. astrid sier:

  Det skal jeg gjøre! Da kommer jeg faktisk til å bli litt starstruck, jeg har fulgt bloggen din helt fra 2010/2011:)

 9. Frida sier:

  nok et utrolig bra innlegg fra en utrolig bra, reflektert og klok jente 🙂
  Tusen takk for at du sprer sunne tanker i en ellers ¨forvirrende¨ medieverden på akkurat dette området, KK. Det betyr mye å ha sånne gode forbilder når en allerede sliter med forholdet til mat i hvert fall, det skal være sikkert!

  Ha en fiiiiiin jul videre <3

 10. Ashild sier:

  Du er saa bra!

 11. Lilly sier:

  Kjente jeg ble glad og varm inni meg av dette innlegget 🙂 Noe i det sa rett og slett; du er god nok som du er. Takk.

 12. Sara sier:

  Kloke ord, og så enig så enig. Lav fettprosent er ikke nødvendigvis det samme som helse, selvom det ofte forkles slik.
  Fortsett med dine fine innlegg!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.