30 mai 2013 -- 7:48

Jeg husker jeg var der selv. Jeg spiste jo sunt! I noen perioder spiste jeg fisk tre ganger i uken, og jeg konsentrerte meg virkelig om å få i meg «fem om dagen». Vel og bra dette, men disse opplysningene sier faktisk svært lite. Tilnærmet ingenting. For når vi vet at det er helheten som teller, så blir det flere faktorer som må inn i diagrammet, og man trenger ikke være høyt utdannet for å finne ut at det var noe som ikke stemte. Om frokosten var et par knekkebrød med gulost og paprika, da følte jeg meg sunn. Så da kunne jeg jo spise de hvetebollene på Deli, før lunsj. Ikke som lunsj, før lunsj. Så kommer lunsjen, som ikke var så alt for usunn, og så fristet det jo veldig med noen(mange) nøtter før middag. Nøtter er jo sunt, ikkesant?!  Etter middag må man i tillegg kose seg, og å kose seg er jo synonymt med å spise sukker, så da var «lov» å finne noe i skapet. Ja, dere skjønner kanskje hvor jeg vil. Alle monner drar, og når utskeielsene blir mange, får det konsekvenser.

Jeg har også vært begeistret for den regelen om at kalorier ingen ser at du spiser, de teller ikke. Skikkelig logisk! Å ta seg noen nonstop (og med noen mener jeg noen never) etter middag er jo ikke usunt, hvis ingen ser det. Haha, hva man får seg selv til å tro, hvis man bare vil. Poenget mitt er at slik tenking kun går utover deg selv. Du må gjerne spise nonstop for min del, men hvis du ikke klarer å moderere deg, blir det faktisk et problem i lengden.

matmatmat

Alle dager trenger ikke være gode, men for en jevn balanse over tid, så må summen av dagene gi en god helhet. Lite bevegelse og et usunt kosthold fører én vei, og sånn er det bare. Ett usunt måltid vil aldri gjøre deg usunn, men på samme måte så vil ikke ett sunt måltid gjøre deg sunn. Det er små valg og små steg du må ta. Jeg har lite tro på en helomvending. Lær av deg selv; hvis du ønsker en sunnere livsstil, hva er det som er usunt nå? Hvordan kan du gjøre om på småting i hverdagen, for å gå i den retningen du vil? Det kan være så enkelt som å bytte ut syltetøyet med et sukkerfritt ett, eller drikke vann som tørstedrikk, fremfor sukkerholdig brus. Kanskje du må starte der hvor du spiser én hvetebolle, fremfor hele posen – hva vet jeg? Ta utgangspunkt i der du er, vær realistisk, og se på hvor du vil komme – og bli. Det er faktisk bare du som får gjort noe med det. Lovord og prat er vel og fint, men setter man det ikke ut i praksis kommer man ikke særlig langt.

Du skal ha kroppen din resten av livet. Å være komfortabel i den er gull verdt! Jeg har stor tro på at man er mer komfortabel med den hvis man behandler den bra, og spiller på lag med den.

Vel, det var min tankelufting denne morgenen. God torsdag, mine herlige.

Av Kamilla | 24 Kommentarer »
 1. Fornuftig og godt skrevet innlegg. Det kan være vanskelig, men til syvende og sist så er det ofte ikke mye som skal til. Man må eksperimentere og finne god mat som er sunn, og når man først har kommet inn i en god sti så er det veldig fint og enkelt å holde seg til den, så kan man ta noen små avstikkere inni mellom med bursdagskake, is en varm sommer dag (hurra for is uten tilsatt sukker!) og litt pizza i gode venners lag 🙂

 2. Kamilla sier:

  Hei Kamilla!
  Jeg har et spørsmål som jeg hadde blitt veldig glad hvis du kunne svare på. Hvor mye penger (sånn ca) bruker du på mat i måneden? Jeg bare lurer på hva dette gode kostholdet koster?:) Jeg mener selvsagt at det er verdt å bruke litt ekstra på et sunt og godt kosthold som gir bedre livskvalitet, men det hadde vært interessant å vite hva det kommer på i måneden. En frokost med cottage cheese, bær og nøtter blir jo fort dyrere enn to brødskiver med hvitost.. Selv er jeg student, og føler ofte at mat er dyrt, og særlig rene og fine ingredienser. Er det mulig å spise slik som student, eller har du ekstrajobb (blogg-jobb?) hvor du tjener litt ekstra?:) Dette er ikke for å grave altså, men hadde vært veldig nyttig å få litt informasjon om dette:)

  Takk for en inspirerende blogg!:D ha ein flott dag!

  • Rita Hansen sier:

   Hei.

   Jeg vil gjerne svare deg på dette om kostnader ved et slik type kosthold som du beskriver.

   Min familie består av 2 voksne og 2 ungdommer. Det siste året har vi lagt om vårt kosthold en god del, og bruker nå mest mulig «rene» råvarer. Dvs. lite farseprodukter og ferdigprodukter. Vi bruker MYE frukt, grønnsaker og bær. Alt etter sesong, og hva som er på tilbud. Men noen gjengangere er det, slik som paprika, agurk, brokkoli, løk, tomat etc.

   Vårt totale husholdningsbudsjett har ikke økt. Vi bruker faktisk mindre enn SIFO-satsene som er 2050 for en voksen kvinne, og 2550 for en voksen mann. (satsene er 20 kr. mer pr. mnd, for ungdommer ifølge SIFO).

   De første månedene, kan man merke en liten økning, det har med at en bytter ut matvarene, og fyller opp skapene med basisvarer som gode oljer, urter, frø etc.
   Små tips kan være å handle forskjellig basisvarer på Iherb.com. Samt om en har fryser, pass på å fyll opp når du kommer over tilbud. Kiwi har feks. 2 kg. kyllingfilet til 119,- kr. Det er mange måltid det 🙂 Vi beregner en til en og en halv kyllingfilet pr. person. Men salatblader, gulrot, paprika, appelsin, noen osteskiver og litt mandler/ nøtter, er det et fullverdig måltid som holder deg mett lenge.

   Lag granola og knekkebrød selv. Også «sunne» brød og rundstykker om en har anledning til å fryse ned. En liten plastboks i sekken med granola er ypperlig sammen med litt youghurt/ skyr som mellommåltid på jobb el. skole. I tillegg frister det etter en stund mindre å gå i kantina eller innom kiosken 🙂

   Epler og gullerøtter er uansett billigere enn sjokolade og boller 🙂 det har rett og slett med vanen å gjøre, vårt handlemønster. Vi er så vant til at poteten skal ligge på middagsfatet, det er liksom ikke middag uten…. men etter en stund, vil det endre seg. Det er utrolig morsomt å spise middag når 3/4 av fatet er fylt med jordbær, druer og appelsin – en føler at en er på gourmetrestaurant hver dag 🙂 Og du blir mett, gladmett rett og slett 🙂

   Prøv deg frem til hva du liker, og hva som passer din livssituasjon best. Det er IKKE dyrere å spise «gladmat».

   • Kamilla K sier:

    Å! Tusen takk for en så utfyllende kommentar, Rita! Det der tror jeg mange får nytte av 🙂 Kjempehyggelig av deg! Og jeg er av samme oppfatning, uten tvil.
    For mer detaljer handler det også en del om hvor man handler. Her er det i hvert fall godt med innvandrerbutikker, som selger frukt og grønt til en vesentlig billigere penge enn dagligvarene. Samme med nøtter! I Oslo er Carl Heftye (kirkeristen/karl johan) definitivt det beste og billigste stedet. Man må bare planlegge litt 😉

 3. H sier:

  Åå Kamilla Kamilla… Dette er så bra! Du er så bra! Jeg setter så pris på alle innleggene dine, virkelig. Du er så klok, og takket være bloggen din så får vi leserne dine printet inn kloke ord på hjernen enten man trenger det eller ikke. Det som er interessant med kroppen, er at alt egentlig er veldig logisk. Så egentlig så er ikke ting så vanskelig å tenke seg til, men det er ikke alle som forstår det. Men da har vi sånne som deg som lærer bort. Good work! Jeg tror ikke jeg vet om noen andre enn deg som har et så sunt kosthold og er så rå på trening, MEN som har et så utrolig avslappet forhold til det hele! Det er, etter hvordan jeg ser det, ganske få som har lykkes der. Det håper jeg du er fornøyd med! God klem

 4. Marte sier:

  Du skriver så bra! Enda et inspirerende innlegg 🙂 jeg har gått fra den der «starter på mandag, nå skal jeg bli supersunn!», til å ha fokus på de rette valgene hver dag. Og det er så mye lettere, og mange ting går nå av seg selv. Selvsagt skal jeg ha grønnsaker til middagen min, har alltid med en flaske vann i veska, i stedet for å kjøpe meg en brus. Er alltid motiverende og gøy å lese bloggen din 🙂

 5. Ingrid sier:

  Man kan se at du virkelig brenner for dette! Det er noe annet å lese om gode valg og sunn livsstil fra en som faktisk har snudd om på hverdagen, enn VG-ekspertene. Deg er det lettere å tro på! Og så virker du hakket mer fornuftig. Det er ikke hokuspokus!

 6. stine sier:

  Uff, dette får meg til å mimre tilbake til alle mine fryktelige kostholdsfeil. Da jeg var 14 sluttet jeg å spise middagen mamma lagde fordi jeg ikke ville spise ris, potet, pasta, fisk eller kjøtt. Jeg ville gå ned i vekt (selv om jeg veide 47 kilo, og hadde verken fett eller muskler på kroppen) og levde til slutt på bare tomatsuppe og nudler (..hallo). Når jeg var sammen med kjæresten tvang han i meg knekkebrød med pålegg, og de spiste jeg saaaaakteee. Heldigvis er kjæresten min veldig flink med kosthold og trening, så han hjalp meg til fornuften til slutt! Tror det er ganske mange unge forvirra jenter der ute i verden, som gjør mye av de samme tabbene jeg gjorde. Men nå har de jo din blogg, den skulle jeg gjerne hatt på den tiden! Du er symbolet på god helse og sunnhet i denne jungelen av «fitness» og treningsbloggere 🙂

  • Kamilla K sier:

   Åh, nå ble jeg beroliget. Liker at du har tatt til fornuft, for å ødelegge forholdet sitt til mat er utrolig synd 🙁
   Og for noen UTORLIG flotte og gode ord! Tusen, tusen, tusen takk 😀 Smiler godt nå!

 7. Karoline sier:

  Dette er en ting veldig mange bør tenke på! Meg selv inkludert. Jeg har raskt for å tenke på kjempesmå ting som ikke har NOEN betydning. Fint innlegg 😀

 8. dina sier:

  Den var på sin plass etter at jeg nettopp spiste opp to kakestykker før frokost fordi den stod jo der likevel, så noen måtte jo spise den.

 9. Kristine sier:

  God innlegg Kamilla.
  Jeg tror ikke det bare er å være komfortabel med kroppen men å føle seg frisk og rask i den. Å ha en god helse, fysisk og psykisk, er i mine øyne viktig for at vi skal kunne føle oss og ha det bra 🙂

  • Kamilla K sier:

   Takk, Kristine 🙂
   Absolutt – helsen er helhetlig. Uten det psykiske i god behold, er ikke det fysiske verdt i nærheten like mye.

 10. Rebecca sier:

  Så sant så sant 🙂 Tror nok alle vil føle seg glad i en sunn og frisk kropp, men er nok tungt for mange å komme dit, bra du setter fokus på at det er ok med babysteg. Det tok meg lang tid å innse at det er små steg som er veien. Jeg har så mange ganger prøvd å skulle endre alt på en gang, gått på en smell og endt opp med å ikke komme noen vei og egentlig bare bli mer lei meg.

 11. Ragnhild sier:

  Så kjempefint innlegg, dette likte jeg! Man må ha en helhetlig og gjennomført sunn livsstil for å være sunn. Å spise litt kokt brokkoli til middag og et eple etter lunsj, veier ikke opp for et eller usunt kosthold 🙂

 12. Vilde sier:

  Ah, Kamilla du Kamilla! Hvorfor er ikke du spaltist i en stor avis eller et stort blad?! Håper virkelig du har mange mange lesere i løpet av en dag, for det du skriver er det mange som bør få med seg. Kjempeflink er du! 🙂

  • Kamilla K sier:

   Åh, den kommentaren der ble jeg gående og smile lenge for. Så utrolig hyggelig av deg 😀 Satte veldig pris på de ordene. Tusen takk! 🙂

 13. Elisabeth sier:

  Jeg har nettopp begynt å lese bloggen din sånn smått, etter at du har blitt nevnt på Fotballfrues blogg, og Silje Eira sin. Gøy å snoke litt, så plutselig finner man noen blogger man liker. Og jeg liker din! OG dette innlegget 😀 jeg kjente meg så igjen i det du skrev. I en del år var jeg veldig opptatt av feil ting, stort fokus på det som var «sunt».. «NÅ, etter denne helgen skal jeg bli sunn». Jeg var jo så stresset, og fikk fort så dårlig samvittighet hver gang jeg skeiet ut.. Men nå, har jeg endelig funnet min egen balanse, og har en god blanding av alt. Slik som det virker du har! Masse mosjon (er så imponert over de laaange turene dine) og god mat. Du virker veldig fornøyd og glad, og det er jo sånn det skal være! Fortsett med slike innlegg og et slikt humør, så er jeg fast leser 😀

  • Kamilla K sier:

   Liker, liker, liker! Åååå 😀 Jeg får helt halleluja-stemning i kroppen av slike kommentarer! GULL verdt! Tusen takk for at du tok deg tid til å skrive den 🙂
   Høres meget, meget fornuftig ut. Liker at du har funnet din egen balanse – jeg har troen på at det er DET som er nøkkelen. Opplever det i hvert fall slik selv 🙂 Jeg ER veldig fornøyd og glad, så det er godt det skinner gjennom skjermen 😉
   Igjen – tusen takk! Blir så glad når det er noen fornuftige sjeler der ute, som har tatt et steg tilbake, og funnet ut av ting, på egne premisser. Håper du har en god dag, Elisabeth 😉

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.