20 mars 2013 -- 7:13

En kjent sak er at mange har dårlig tålmodighet når det kommer til det å komme i form. De trener et par uker, og lurer på hvor i alle verdens dager resultatene blir av. Det er mange faktorer som spiller inn; kvaliteten på treningen, og mest av alt kostholdet, men tid er også en svært viktig faktor. Du går ikke fra å ta 30 kg i knebøy til å ta 80 kg over natta, på samme måte som du ikke går fra å klare å løpe fire minutter i strekk, til å løpe halvmaraton neste dag.

I januar var det to år siden jeg begynte med min livsstilsendring. To år! Det jo ingenting i den store sammenhengen, men samtidig virker det som en evighet når man står ved startstreken. Man vil helst ha superresultater innen førstkommende mai. Urealistisk for de fleste, og i tillegg et krampeaktig trekk med tanke på at du faktisk skal ha kroppen din i ganske mange år til. Du bør være venn med den, og gi den tid til å tilpasse seg. Kroppen din er ingen filledukke eller søppelkasse, så hvorfor behandle den som en?

Mitt beste tips er å ta ting gradvis. Bygg opp styrke, bygg opp «mil i beina» og sunnifiser kostholdet ditt gradvis. Hvor mange ganger har du vel ikke sagt «nå skal jeg begynne å trene fem ganger i uka og spise supersunt»? Om utgangspunktet ditt er null treninger i uka og et ganske elendig kosthold, så blir mest sannsynlig en slik helomvending en fulltidsjobb. Ett steg av gangen. Èn dag med gode valg, fulgt av én dag til med gode valg.

makeitcount

For meg har de to årene gått veldig fort, og jeg har lært enormt mye underveis. Både faglig, men også om meg selv, kroppen min, og ikke minst tankene mine. Sistnevnte er viktig å ha med på leken. Holdningen en har til ting avgjør hvordan utfallet blir. Trening trenger ikke være en byrde i hverdagen. Det er opp til deg! Målet trenger ikke være en destinasjon, men heller en reise. For å beholde motivasjonen over tid er det smart å skrive ned steder man skal innom på reisen, altså delmål. Hvor lenge skal du klare å løpe sammenhengde innen mars er over? Hvor mye skal du ta i knebøy? Kanskje blir april den måneden hvor du klarer å spise fet fisk minst tre ganger i uken?

Nike sitt ordtak «make it count» beskriver det hele bra. Selv om du ikke ser de resultatene du ønsker umiddelbart, så teller alt. Alle gode valg er med på å ta deg fremover. Små skritt er også skritt, ikke glem det!

I går tok jeg personlig rekord i markløft! 90 kg. Det var ett av målene mine for mars, så jeg er veldig fornøyd. Det har tatt sin tid å komme hit, men kjære vene så gøy jeg har hatt det underveis.

15

Av Kamilla | 30 Kommentarer »
 1. Anniken sier:

  Takk for litt ekstra motivasjon på morgenkvisten… Liker du du skriver innlegg så tidlig, passer perfekt til frokosten min! Og når det vanligvis er litt treningsmotivasjon også… Kunne ikke blitt bedre. Da er det håp om å komme seg på trening om en times tid… 🙂

 2. Så flott skrevet Kamilla! 🙂 Gratulerer med rekord i markløft! Jeg har ikke prøvd meg på mer enn 60, but im getting there 😉

 3. Hurra for deg og for ny rekord! Jeg blir skikkelig glad på dine vegne 🙂 Du er en sann inspirasjon, og du er verdensmester i å motivere. Og tenk det, uten å noen gang ha møtt deg. Fantastiske Kamilla, jeg elsker fokuset ditt på gode valg, og summen av dem. Det er slik man når mål! Jeg er i en uheldig situasjon med skadet kne nå, og det gnager og sliter i meg, jeg hater det. Men jeg har også vært veldig bevisst på å faktisk glede meg over det jeg kan gjøre, det jeg får til på tross av skaden, at jeg ikke går opp i vekt selv om jeg ikke kan trene like hardt for øyeblikket eller når jeg skeier litt ut med digg hotelldessert. Gleder meg til mer «nedgang» og mer styrke! Masse masse gode klemmer og smil til deg, du er så god <3

 4. stine sier:

  Det er så sant det med tankene. Jeg tar meg selv ofte i å si veldig stygge ting til meg selv, ting jeg aldri ville sagt til en venn! Så hvorfor skal det være greit at jeg er så slem mot meg selv? Jeg prøver å bli flinkere til å ta meg selv i det, og heller gi meg selv litt skryt 🙂 I tillegg har du gjort meg mer bevisst på å være takknemlig for de tingene jeg ofte tar for gitt, for eksempel at jeg har en frisk kropp som spiller på lag 🙂 Ha en fin dag! Du er så inspirerende, på alle måter 🙂

  • Kamilla K sier:

   Å snakke stygt til seg selv kommer det ingenting bra ut av. Bare bortkastet tid og energi! Bra du prøver å skifte fokus 🙂 Å være snill mot seg selv gir et blidere sinn, og et blidere sinn øker livskvaliteten! Fantastisk at jeg har kunnet påvirke til noe slikt – jeg føler jeg maser litt om det noen ganger, men jeg synes det er så viktig å verdsette de helt grunnleggende tingene vi vanligvis tar for gitt.
   Takk, takk, takk, takk for den kommentaren, Stine 🙂

 5. Ingrid sier:

  Gratulerer med rekord!
  Eg starta på alvor med å trene for tre veker sidan,
  kvaliteten på øktene har vore variabel, men
  eg har trent stort sett kvar dag.
  I går tenkte eg på kor lang tid det tok,
  men eg synes det er heilt OK at det tek tid.
  Det viktigaste for meg er at eg kjem meg over
  dørstokken og at eg har glede over det å trene. 😀
  Moro at du skreiv dette innlegget nå, når eg
  akkurat hadde tenkt på det.

  Takk for at du sprer treningsglede og inspirasjon
  på ein sunn måte, det beundrar eg deg for! 😀

  Fast lesar Ingrid

  • Kamilla K sier:

   Takk for det, Ingrid 🙂 Og takk for så fin kommentar.
   Herlig at du har kommet i gang! Kan tenke meg kroppen din er glad for det. Gi den tid, og tenk at det er herlig at den spiller på lag med deg i utgangspunktet. Treningsglede er viktig!

 6. H sier:

  Kloke kloke kvinne! Dette var utrolig godt å lese nå. Virkelig! Godt og velskrevet som alltid, og jeg tar de kloke ordene dine med meg! Det var en perfekt start på dagen å lese dette. Alt du skriver er setninger man kan skrive ned på små lapper så man husker det ekstra godt, som sånne wise sayings. KLOKT og sunt! Takk <3

  • Kamilla K sier:

   Du altså! Tusen takk, Helene. Jeg klarer ikke helt skjønne hva jeg har gjort for å fortjene så herlige lesere som deg. Helt utrolig at noen vier tid og krefter på å skrive så mye fint til meg. Takknemlig til de grader 🙂

   • H sier:

    Det der var jo virkelig et kompliment til meg også! Det setter jeg stor pris på! Alt du har gjort er å være deg selv å formidle den gode kunnskapen din på en måte som virkelig treffer, spesielt hos meg! Forresten, har helt glemt bort iPhonen jeg.. Bare å gi et pling om vil kjøpe den! Nattanatta, god klem <3

 7. Tori sier:

  Du er så flink til å skrive! Er så glad for at du har vært en blogger jeg har følgt med på i mange år, du gir meg så mye glede og motivasjon, takk! Gratulerer med 90kg i markløft forresten, kjempe bra 🙂 Ha en fortsatt fin dag!

  • Kamilla K sier:

   Jeg er glad for å ha faste lesere, så takk for at du er en av dem 🙂 Og takk for både gratulasjon og fine ord 🙂 Ha en fortsatt fin dag, du òg!

 8. Siril sier:

  Du er så inspirerende! Mye paprika og andre grønnsaker havner på tallerkenen min om dagen, takket være deg 🙂

 9. Maja sier:

  AH! SuperKamilla, altså! Du må snart få deg eget superheltkostyme til å trene i, du. 😉 Med SK(for SuperKamilla, så klart ;D) og Nike-swoosh’en på brystet. Hihi!

  Og gratulerer så mye med ny markløftrekord! 😀 Det er så stas å nå personlige mål. Selv er jeg eeeendelig ordentlig i gang med regelmessig, strukturert og GOD trening igjen etter nesten en måned med betennelse i leggen, og det er så deilig! Har alt økt i bulgarske utfall, og er godt i gang med å øke i både tåhev, knebøy og markløft. Det kan rett og slett ikke sies nok hvor utrolig viktig det er med mestringsfølelse, og en av de viktigste faktorene for å oppnå mestringsfølelse er jo – som du sier – å sette passelige mål for seg selv. Ikke for små, men heller ikke for store! Det kan ikke sies nok ganger, og jeg er så glad for at du som faktisk når ut til veldig mange mennesker gjentar dette gang på gang. <3

  • Kamilla K sier:

   ÅH! Fikser du den drakten eller? Jeg vil ha! 😀 Awesomeness på høyt nivå.

   Tusen takk for kloke, reflekterende og gode ord, Maja. Jeg synes det er så hyggelig at det jeg skriver settes pris på, og at det når inn til folk. Hurra for at du er tilbake i gode rutiner igjen, kan tenke meg det føles godt 🙂

 10. Jeg digger deg!!!
  Gratulerer så mye med ny rekord – det er jo så gøy. 😀

 11. Ida M sier:

  Jeg er nesten stolt av deg, vet du. Og jeg kjenner jeg ikke en gang 😀

 12. Cathinka sier:

  Du er såå mega super duper flink, og til stor inspirasjon! Når jeg leser det du skriver skjønner jeg at det faktisk er mulig for alle! Det er bare det at man faktisk er nødt til å jobbe for det og det beviser du at er lurt! Og at man får igjen for det etterhvert 🙂

  • Kamilla K sier:

   Takker og bukker 🙂 Ja, det er mulig for alle, man må «bare» jobbe målrettet og gi det tid. Lett å gå mye inn i detaljer, og bli frustrert, men et helhetlig bilde hjelper gjerne 😉

 13. Eirin sier:

  Hei!
  Jeg lurer på hva (av mat) du kjøper økologisk, hva du ikke kjøper økologisk, og hvorfor du velger å gjøre det/ikke gjøre det? Hvilket merke kyllingfilet benytter du deg av, for eksempel? Og hvordan synes du det påvirker lommeboka, sammenlignet med å kjøpe konvensjonelt?

  Jeg holder selv på å legge om kostholdet i retning lavkarbo/paleo, og ettersom jeg da naturlig nok spiser mer av kjøtt, fisk, egg og grønnsaker er jeg i det siste blitt mer oppmerksom på, og opptatt av, at matvarene jeg benytter meg av er av så god kvalitet som mulig 🙂

  • Kamilla K sier:

   Hei! Vil anbefale deg å sjekke ut butikkene rundt deg, hva de har av økologisk, og ta det derfra. Har en innvandrerbutikk ved meg som tar inn mye økologiske og kortreiste grønnsaker, forhåpentligvis kan du finne frem til noe av det samme. Kylling spiser jeg nesten ikke lenger, så klarer ikke komme på noe merke der. Utvalgte Remabutikker har begynt med økologisk laksefilet – den er herlig. Er prisforskjellen helt vill er det klart jeg ikke prioriterer økologiske. Men du får finne ut hvordan tilbudet rundt deg er, kanskje er du heldig og har mulighet til å handle fra slakter eller bonde, og fryse ned?! Hva vet jeg…

 14. Andrea sier:

  Jeg elsker tanken på en dag med gode valg, etterfulgt av en ny dag med gode valg! Det gjør at det virker mer overkommelig;-) Takk for at du inspirerer og motiverer! Du er rå!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.