21 januar 2013 -- 7:30

Alt dette baserer seg på egne erfaringer og preferanser. Bruker dere tips fra meg, og stryker, tar jeg intet ansvar. Bruker dere tips fra meg, og får A, da tar jeg gjerne litt ære.

Hvorfor studerer du? 

Er det for å ha en utdanning på papiret? For å få flere studiepoeng? For å ha noe å drive med? For å lære, utvikle deg og få kunnskap innen et interessant felt? Det er gjerne mer motiverende å starte et studie eller et semester hvis du ser for deg hva du vil få ut av det.

Jeg husker jeg ble skikkelig lei av å høre «man har ansvar for egen læring» på videregående. Det føltes som en tom og unødvendig setning, som ble gjentatt alt for mange ganger. Sannheten er at den er så viktig og full som en setning kan få blitt. Det er helt opp til deg om du vil bli smartere. Ditt ansvar.

7

Lister

Jeg lager lister over det meste her i livet, og når det kommer til studier foretrekker jeg en generell semesterplan, og så mer detaljerte ukesplaner og dagsplaner.

 • Semesterplan med pensumets emner, og viktige frister (registreringer, innleveringer, bokbestillinger, eksamener)
 • Ukesplan: hvilke emner som skal være lest til de enkelte forelesningene. Lager gjerne dette mandag morgen.
 • Dagsplan. Lager dette om morgenen på den enkelte dagen.

Ved å lage slike planer får man delt opp pensum, og et digert pensum virker ikke like overveldende og skremmende når det er fordelt på en konkret måte, over lang tid. Ved å gjøre dette får du også et overblikk over hva pensum faktisk tar for seg, og du blir mentalt forberedt på emnene du skal gå i møte. Så tar du for deg planene steg for steg ettersom dagene går, og før du vet ordet av det har du faktisk kommet et godt stykke på veien. Da klapper du deg på skulderen, og er stolt av hvor flink du har vært. Det gir mestringsfølelse, som bidrar til økt motivasjon for å fortsette i gode baner.

DSC_9316

Forelesninger

Forbereder du deg til forelesningene får du utrolig mye mer igjen for dem. Da blir forelesningen faktisk en repetisjon, og du er på god vei til å få stoffet til å sitte i hodet ditt. Aner du ikke hva forelesningen handler om når du dukker opp så blir alt nytt for deg, og for min egen del vet jeg at jeg gjerne går over til en tankegang om gratis kunnskap, ettersom jeg ikke trenger å bearbeide stoffet selv – foreleseren har jo gjort det for meg. Problemet med dette er at veldig mye blir utelatt, og den helhetlige forståelsen ikke blir spesielt bra.

Og dere – når man først er på forelesning så kan man like gjerne være ordentlig til stede, og faktisk følge med.

Lesing

Bli kjent med en boks oppbygging, og lag deg en oversikt i hodet, eller på papiret, over hvilke temaer boken berører. Les de aktuelle kapitlene etter hvert som semesteret bygger opp til det, og noter aktivt. Å sette seg som mål å lese litt hver dag er fint, så blir det en vane, og pensumsidene tilbakelegges raskt. Mange lærebøker starter kapitlene med læringsmål. Jeg skriver ned disse, og mens jeg jobber meg gjennom kapittelet fyller jeg inn teori, beskrivelser og eksempler for hvert mål, og skriver samtidig ned på hvilken side det står beskrevet, slik at jeg raskt kan finne tilbake. Ved å bruke målene er du så å si garantert å plukke opp det mest sentrale.

10

Notater

På maskinen eller for hånd? Jeg gir en stor stemme til penn og papir, og det har flere grunner. For det første vet jeg at fokuset mitt lett går over på andre ting på maskinen hvis jeg har den med. For det andre irriterer jeg meg grønn over alle skjermene foran meg som viser facebook, bildeserier, skype, vgnett osv. på forelesning (de gangene jeg ikke får viljen min med å sitte foran) og jeg vil ikke være av den typen selv. Sist, men ikke minst: jeg er mye mer til stede når jeg faktisk må konsentrere meg om hvilke ord som kommer ned på papiret. Fingerne mine kan fint danse over tastaturet, og jeg kan ha skrevet fem sider med riktig tekst, uten at hjernen min virkelig har plukket opp mer enn halvparten, for jeg er så vant til å skrive fort og mye på den måten. Noen velger også teknikken om å kopiere forelesningen fra powerpoint til word. DER faller min forståelse helt ut. Skjønner ikke at noen lærer noe av det, og det gjør de vel mest sannsynlig ikke heller.

5

I tillegg er det sentralt å tenke på evaluering av faget. I fjor hadde vi bedriftsøkonomi, og jeg ble overrasket over hvor mange som brukte excel i forelesningene, med tanke på at alle visste at eksamen ville bli utført for hånd. Å bruke de innebygde funksjonene er kanskje deilig der og da, men på eksamen må du jo kunne dem i hodet. Tenk langsiktig, så tillegger du deg riktige vaner med en gang. (28% strøk…)

Skal du kunne mange begreper kan det være fint å lage en oversikt over alle begrepene, og så krysse av for hvert begrep du har forstått definisjonen på, eller i det minste har skrevet ned, så du kan pugge dem senere. I tillegg kan det være lurt å skrive noen setninger om hva hvert kapittel i hver bok handler om, for god oversikt.

8

2

Uavhengig av om du noterer på pc eller på papir så vil jeg anbefale å bruke egne ord og formuleringer når du noterer, slik at du bearbeider stoffet aktivt, og er avhengig av å forstå det du leser. Jeg bruker gjerne farger for å fremheve det viktigste.

Tankekart

Jeg er glad i å bruke tankekart for å kutte ned notatene i biter, og koble dem sammen, slik at jeg får en oversikt over hva som er knyttet til de enkelte emnene. Bruker farger og bilder/ikoner for å huske tankekartene bedre. Igjen foretrekker jeg papir, men jeg pleier også å bruke mindmeister.com for digitale tankekart. De har iPad-app.

1

Før eksamen

Jeg liker å skrive det viktigste fra notatene mine på nytt, lage tankekart ut i fra notatene, skrive notatene inn på pcen med likt oppsett og lik fargebruk som jeg har gjort for hånd, lagre som PDF, og overføre til iPaden. Dermed har jeg notatene tilgjengelig hjemme, på trikken, på skolen osv, og jeg får i tillegg repetert stoffet flere ganger.

4

GJØR DET! Å ha kunnskap om hvordan ting bør gjøres har lite verdi hvis du ikke tar det i bruk. Som med så mye her i livet er det lett å komme med unnskyldninger til hvorfor man ikke skal gjøre ditt og datt. Faktum er at det trolig vil ramme deg selv hardest, og at unnskyldninger ikke får deg videre.

Mine fire beste tips:

 1. Lag oversikt over hva du skal ha lest til når
 2. Noter aktivt, med egne formuleringer
 3. Ha system i sakene dine
 4. Vær positiv og våken

For all del – jeg er ikke noe supermenneske. Jeg har ikke A i snitt, jeg leser ikke ti timer om dagen, jeg leser ikke all tilleggslitteraturen som foreleseren anbefaler, og jeg synes ikke hvert minutt av hver forelesninger er ekstremt interessant. Disse tipsene er ment til å veilede og hjelpe, så håper det faller i smak. Lær så mye du klarer, og gjør en innsats du kan si deg fornøyd med. Jobb, så får du igjen for det. Lykke til!

Av Kamilla | 71 Kommentarer »
 1. Mariann sier:

  Fantastisk innlegg! 😀

 2. Anette sier:

  Herlig innlegg. Takk for tips! 🙂

 3. Mette sier:

  Hva studerer du?

 4. Unni Margreta sier:

  Så godt innlegg! 🙂 Her kommer verdens dummeste spørsmål: Hvor mange frukt og grønnsaker spiser du i løpet av en dag? Sånn ca?

  • Kamilla K sier:

   Jeg fascineres stadig over hva dere lurer på om meg. Lurer litt på hvorfor dette er interessant?! Haha 😀 Jeg spiser en god del grønnsaker til alle måltider. Lite frukt. Ett eple i juicen min, og kanskje et par klementiner i løpet av dagen. Også går det med en hel del frosne bringebær 😉 Spiser langt mer enn «fem om dagen».

 5. Ingvild sier:

  Supert innlegg! Du er virkelig fantastisk flink!

 6. Helene sier:

  Unnskyld meg, men FY FADER! Dette innlegget var helt perfekt, Kamilla! Jeg er så inspirert, nok en gang. Og vi er virkelig like når det kommer til organisering og system, lister osv. Jeg elsker det! Å ha oversikt og en god plan, ikke minst å fullføre, alt fra bittesmå dagsmål til større mål. Er det bare jeg som føler at ved å sette seg noen små «gjøremål» som man fullfører, så blir hver dag litt mer spesiell? Føler jeg husker den bedre også! Nå rabler jeg. Dette innlegget bør du legge i Anbefalte innlegg, kommer til å lese det mange mange ganger. Klemklemklem, og forresten! Jeg har blitt ordentlig glad i mandager nå jeg og. Ha en fin dag KK 🙂

  • Kamilla K sier:

   Wow, tusen takk, Helene! Så herlig kommentar 🙂
   Jeg er helt enig med deg i at hver dag blir litt mer spesiell, når hver dag har sitt unike oppsett, og sitt unike formål.
   Liker at du er engasjert i «anbefalte innlegg», for jeg glemmer den siden hele tiden. Har skrevet ned at jeg må fikse oppsettet på den (ser jo ikke ut), må bare finne ut hvordan jeg vil ha den først 😉
   Ha en herlig mandag videre! 🙂

   • Helene sier:

    Men det er jo så smart! Det meste folk lurer på generelt på ett sted! Og andre fine tips. Så bra påfunn! 🙂

 7. Mia sier:

  Du er så utrolig flink, strukturert og ikke minst reflektert! Selv om dette kanskje skremmer deg er du et av mine forbilder, både når det gjelder skole, trening og hvordan du legger opp livet ditt generelt – det virker som du har det så bra 🙂

  • Kamilla K sier:

   Jeg blir helt satt ut av slike ord. Tusen takk for den kommentaren, Mia!
   Jeg har gjort en del forandringer i livet mitt de siste par årene. Rett og slett tatt grep om eget liv, og blitt mer bevisst, og det kan jeg love at har lønt seg 😀
   Sender deg en stor klem

 8. Linn sier:

  Nå vet jeg ikke hvordan det best skal formuleres her, for det høres teit ut samme hvordan jeg skriver det.. Men for noen fantastisk fine lister, notater og tankekart du lager! Virkelig. Jeg elsker lister, struktur og orden så ble ordentlig glad bare av å se på bildene..haha! Og teksten var også selvsagt bra, og inspirerende – som alltid 🙂
  God mandag til deg flinke du!

 9. Sunniva sier:

  Veldig motiverande innlegg! Sjølv om det berre er januar har eg dårlig samvittighet for at eg ikkje har komt i gang.. Sitter faktisk i ein forelesning no medan eg skriv dette.. Hehe. Men! No skal ting endrast. Så tusen takk for dette:)
  Ps: ser du har Virksomhetens stemme og Informasjon og samfunnskontakt! Er glad eg er ferdig med dei bøkene:)

  Ps2: brukar du ei spesiell bok til å lage lister i? Dagbok/planlegger? Trenger tips til ei bra bok med plass til masse lister!!

  • Kamilla K sier:

   Lykke til med resten av semesteret 🙂
   Synes informasjon og samfunnskontakt er grei jeg. Lettlest og med gode mål for hvert kapittel.
   Jeg har en liten blokk bare, med marihøner på, haha. Helt tilfeldig at det ble den. Bokhandlere har jo massevis av slikt. Ordning&Reda har også mange fine, men de er gjerne litt dyrere.

 10. Julie sier:

  Digger deg! Elsker lister fra før, men du tar alt til et høyere nivå. TUSEN TAKK for super inspirasjon til skolestart neste høst!

 11. Emma sier:

  For et supert innlegg Kamilla! Godt å se at det finnes flere liste- og fargefreaks der ute, hehe:)

 12. Loletta sier:

  Har du prøvd VUE? Det er mitt favorittprogram for tankekart. Jeg skal teste mindmeister, men lurer på hvem som er best av de to.

  • Kamilla K sier:

   Har bare prøvd mindmeister, for det var det første stedet jeg fant med et litt finere brukergrensesnitt enn mange andre 😉 Tok ikke mange minuttene å lære seg tastatursnarveiene, så har funnet dreisen på det systemet nå.

 13. sknff sier:

  Helt genialt. Faktisk!
  Jeg liker å bruke penn og papir også, istedenfor pc, når jeg tar notater. Tankekart derimot, er jeg ikke så vant med, syntes det virker så ekstremt mye. Det er nok med notater for min del. Ops, litt lenge siden jeg har vært innom! Beklager.
  – S.

  • Kamilla K sier:

   Heeeeeei du! Koselig med noen ord fra deg igjen 🙂 Håper alt er bra med deg! Skal invitere deg til et nytt wordfeud-spill nå, så får vi se om du fortsatt har appen installert, haha 😀

 14. Nina sier:

  Hvis jeg kan komme med et ekstra tips, så er det å laste ned appen iStudiez Pro til iPhone/iPad/Mac. Tror den koster rundt 10kr, men den har vært redningen min for å holde oversikten over alt som skal gjøres til enhver tid. Der plugger jeg inn absolutt alle leksene så fort vi får utdelt syllabus på starten av semesteret, og så er det bare å sjekke av etter hvert som ting er gjort. Du kan sortere leksene ut fra fag, innleveringsdato eller prioritetsnivå, og det føles ekstra godt å se at det totale nummeret for lekser går nedover etter hvert som du går mot slutten av semesteret.

  Ellers er det viktigste tipset som jeg ofte må minne meg selv på at alt arbeidet må gjøres, uansett. Jeg kan gjøre det med en gang, ha god tid til å gjøre en bra jobb, og ha fritid etterpå, eller jeg kan la alt vente til siste frist, stresse og slurve, og få dårlige karakterer. Da er valget plutselig enkelt 🙂

  Kjempefint innlegg Kamilla!:)

 15. Lena sier:

  Dette var AKKURAT det jeg trengte nå! Supert innlegg! Tusen takk. 🙂

 16. Susanne sier:

  Fantastisk innlegg Kamilla! Og første setningen; hahah priceless! Jo meg i hjel

 17. Hanne sier:

  Kamilla, du er så fantastisk!! Takk for enda et herlig innlegg 😀

 18. marte volden sier:

  Herregud Kamilla! For en helt du er! Jeg beundrer pågangsmotet ditt, og flinkheten din! Jeg blir skikkelig motivert av å lese bloggen din. Du er jo helt fantastisk flink (og ikke minst sterk og utholdene) i treningen din, og også i studiene dine. Selv trener jeg aktivt, men er har ofte tendenser til å gi litt opp når jeg ikke «har dagen», og når målet er 10km, kan det hende jeg halvverer distansen pga. reinspikka latskap! Jeg tror jeg drives av et lite hint av latskap. Både til skolearbeidet og i treningen, men du motiverer meg! Jeg digger deg!!! 😀

 19. Tonje sier:

  Haha, nå fikk jeg lyst til å studere! Har et halvt jobbeår, men savner virkelig skolebenken.

  Dette gav god motivasjon. Fine tips!

 20. Cathrine sier:

  For et bra innlegg! Er enig i mye av det du skriver, og skal prøve å bruke noen av tipsene dine 😀

 21. Elise sier:

  tusen takk 🙂

 22. Blomst sier:

  Wow!! Imponert over hvor strukturert og god selvdisiplin du har! Skriv gjerne et innlegg om det en gang, for der kunne jeg virkelig trenge noen tips 😉 og som flere sier, elsker bloggen din! Du er mitt forbilde også:-) er evig takknemlig for at jeg fant denne bloggen, den er min motivasjon i hverdagen !

 23. Charlotte sier:

  Hei!

  Jeg har så og si lest gjennom hele bloggen din i disse «sene» nattetider på nattevakt, og det er en ting jeg lurer på. Disse treningssammendragene dine var veldig inspirerende, og det er gøy å se at noen skriver spesifikt hva de har gjort, og ikke bare: «I dag har jeg trent.». Men det jeg lurte på, jeg forstår ikke en verdens ting av disse treningsordene. Kunne du laget flere innlegg (mage, hender, føtter, etc.) der du tar for deg navnet og legger ved bilder og beskrivelse hvordan man gjør øvelsen? Eller en video da. Kanskje. :-))

 24. Vivian sier:

  Tusen takk for denne inspirasjonen! Går mitt andre semester på psykologi nå, og jeg trengte litt motivasjon til å fortsette, men jeg tror at nå som jeg har fått super hjelp fra deg, så går det lettere!
  Har skrevet ut alle tipsene, stiftet de sammen, de skal ligge i notatboken min slik at jeg alltid har det med meg! 🙂

 25. victoria sier:

  Peneste håndskriften jeg har sett i hele år! 🙂

 26. Ine M. sier:

  For et fantastisk flott innlegg – tusen takk! 😀 Dette skal virkelig tas i bruk når jeg (forhåpentligvis) fortsetter studiene mine til høsten 🙂

 27. Elisa sier:

  WOW!!! Du aner ikke hvor inspirerende og motiverende dette innlegget var! Megabra! Hele bloggen din er skutt rett opp som min nr 1 favorittblogg, uten tvil! Blir så glad av å lese og se at du har det så bra, selv om jeg ikke kjenner deg personlig. Men det gleder meg virkelig 🙂 og mandager har blitt en av mine favorittdager nå og! LOVE IT! God natt til deg! 😀

  • Kamilla K sier:

   Oooo, tusen takk for herlige ord! 😀 Sånt gjør meg veldig, veldig glad og takknemlig. Er så givende å få nå ut til så mange med noe jeg brenner for 🙂 Satte stor pris på at du tok deg tid til å legge igjen den kommentaren, Elisa.

 28. Marie sier:

  Fantastisk innlegg, TAKK.

 29. Utrolig gode tips! Ser at vi har veldig lik oppfatning av ting hehe. Men nå er jeg glad for at studietiden er over foreløpig, selv om arbeidslivet er rimelig slitsomt det også.. (sier jeg etter tre dager i fast jobb haha)

 30. C. sier:

  Kjempebra innlegg! Spesielt det siste du skrev der traff meg; at det ikke hjelper å ha kunnskap om hvordan gjøre ting dersom man faktisk ikke tar det i bruk! Har så lett for å tenke:»bare jeg får innarbeidet en god studieteknikk skal jeg bli så flink med lesingen og forbedre karakterene mine!» Man må bare sette seg ned og gjøre jobben! Studerer veterinærmedisin, og det er enorme pensummengder, så det hjelper på med noen tips om hvordan strukturere lesingen. Takk Kamilla, for en inspirerende blogg og at du er så god og positiv!:-)

  • Kamilla K sier:

   Teorien er jo god, men det er ikke alltid like lett å få det ut i praksis. Man må bare øve seg på å ta seg selv i nakkeskinnet. Lykke til videre med studiene 🙂
   Takk for fin kommentar!

 31. Yasmine sier:

  Dette var et supert inlegg, de gav iaf mig inspirasjon og kanske en liten spark i rævva å bli flinkere til å organisere skolen;-) Men når jeg tar opp bøckerna så faller ofte konsentrasjonen ut igjen… Men supert!

 32. Ida sier:

  Så flott innlegg! Jeg er helt enig med deg i mange av tingene. andre ting hadde jeg ikke tenkt på før, så det var fint med flere tips. Jeg må bare føye meg inn i rekken av positive kommentarer du har fått av andre. Du er en sann inspirasjonskilde, og til stor motivasjon – ikke bare innenfor trening, men også innenfor studier skulle det vise seg haha! Stå på 🙂

 33. Ingvild sier:

  Henger litt etter på bloglovin siden jeg leser og forbereder meg så mye til eksamen for tiden. Uansett, det passer meg supert at denne bloggposten kom. Veldig bra!
  Tidligere har jeg også notert fra boka mens jeg leste, men det fant jeg ut at tok voldsomt mye tid. Såpass mye tid at det ble et tiltak å lese, fordi jeg ble så sinket av all noteringen. Nå (i januar) har jeg gulet ut i boka istedet, og så skrive notater etterpå. Fungerer supert! Når jeg noterer på forelesning, øvinger osv. bruker jeg fargetusjer. Alt blir så mye mer inspirerende med farger :p

 34. Tina sier:

  Så at du skrev at det var teit å skive innlegg om studieteknikken din. Det var det overhodet ikke! Tror det e flere enn meg som er enige i at det er vanskelig å finne motivasjon til blandt annet å lese og øve på egenhånd. Og dette innlegget er en kjempe bra inspo og motivasjon til å bli flinkere! Har lagret innlegget og har brukt det flere ganger allerede. Fantastisk blogg!

  • Kamilla K sier:

   Har ikke skrevet at det var teit i det hele tatt 😉 Skrev bare at det var teit å legge det ut på en mandag, for da brukte jeg opp sjansen min på å plage dere med «MANDAG ER DEN BESTE DAGEN»-greier 😀 Haha! Topp at det falt i smak, det er ingenting som er hyggeligere for meg enn det!

 35. mymleen sier:

  Dette er uten tvil et av de beste innleggene om studietips jeg har lest. Det er så enkelt og greit alt sammen! Blir så inspirert. Skal bookmarke innlegget og ta med meg til høsten. Litt synd at eksamensperioden er over for min del i år, nå som jeg ble så inspirert. Hehe. Takk, Kamilla! Flott som alltid.

  • Kamilla K sier:

   Oi, så utrolig stas 😀 Tusen takk! Jeg skal prøve å huske at jeg må minne dere på innlegget når høsten kommer. Har godt av å lese det selv også 😉 Ha en herlig dag!

 36. Åh, for et flott innlegg! Takk for det. Veldig lærerikt. Skal benytte meg av flere av tipsene fremover.

 37. Aase sier:

  Hei, Kamilla
  Tusen takk for gode råd til studieteknikk. Veldig veldig bra skrevet 😀 har du noen gode tips til gruppearbeid, og hvordan skrive en oppgave sammen når man er tre stk? vi sliter litt med samarbeidet og jeg tar mye av skylden, for jeg liker å gjøre ting på min måte 😉 hvis du har noen gode innspill tar jeg imot med åpne armer 😀 tusen takk for en blogg som får meg til å smile hver dag 🙂 Digger livsgleden din, matinnlegg og turene dine i skogen. (blant annet ;)) mye bra å ta av…

  • Kamilla K sier:

   Hei! 🙂
   Så bra du liker den!
   Jeg skal lage en ny versjon av dette innlegget i januar, så da kan jeg skrive litt om min holdning til gruppearbeid også, om hvordan jeg foretrekker å løse det. Riktignok en vanskelig greie, ettersom folk er så utrolig forskjellige. Noen mennesker virker jo nesten umulig å samarbeide med, jeg har ikke tall på hvor mange oppgaver jeg har skrevet alene, og levert med flere navn på. Alltid litt surt, men samtidig ikke verdt å gi slipp på hvis man ønsker å lære og de andre ikke har samme ønske.

   Tusen takk for så herlige ord 😀 Smiler til deg via skjermen nå 🙂

 38. Anonym sier:

  Takk for et godt innlegg! Jeg går mitt fjerde år på universitetet og fremdeles føler jeg ikke at jeg er helt i mål når det kommer til studieteknikk. Prøver fortsatt ut nye ting og spesielt når det gjelder notatteknikk. Jeg kunne egentlig ønske at foreleserne la ut powerpointen på forhånd så at det går an å notere ved siden av de, men alle legger ut etter forelesning så da blir det til at jeg heller noterer for hånd. Dessverre blir det til at jeg noterer mye av det som står på powerpointen så egentlig burde jeg jo bare ha printet de ut likevel og heller skrevet ned egne refleksjoner til de forskjellige lysbildene under forelesning og skrevet de på powerpointene etterpå. Kan jeg spørre om du noterer stikkord, eller setninger? Jeg aner ikke hvilken metode jeg «burde» velge selv om jeg vet det er individuelt. Beklager dumt spm. 🙂 Superfin blogg!

  • Kamilla K sier:

   Hei!
   Det er ikke bare-bare å finne ut hva som funker for seg. For min del er det notatform som har funket best, da må man tenke litt ekstra selv for at punktene skal gi mening, og man må eventuelt fylle dem ut med tilleggsinformasjon hvis man oppdager at den utfyllende kunnskapen ikke er helt på plass. Håper du knekker koden for deg 🙂

   Tusen takk! Ha en fin dag videre 🙂

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.