22 desember 2011 -- 15:05

Sånn, her kommer oppskrift på makroner. Nok en gang! Har laget en guide her óg, men noen av dere har etterlyst en grundigere gjennomgang. Hvis ikke dette duger så får dere spørre noen andre. Helt ærlig så er det ikke stor forskjell på de to guidene, men jeg håper dere blir fornøyde.

Du trenger: En god bolle (stålbolle med rund bunn er best – det meste av boller duger), en god visp, en sil, en slikkepott, en sprøytepose med tipp og kobler (jeg bruker nr. 10 fra Wilton), stekeplate, bakepapir og hvis du gjør som meg og maler mandlene selv så trenger du mandelkvern. Og hvis du er like dårlig på å skille egg som meg trenger du en eggeskiller òg. Også kan du gjerne ha en teskje liggende klar, pluss et stort glass. Bruker du kjøkkenmaskin trenger du selvsagt ikke bolle og visp.

Ingredienser: 3 egg, 75 g sukker, 75 g mandelmel, 125 g melis + eventuell smak eller farge.

Mal mandlene og skill eggene. Jeg fester alltid en liten frysepose på mandelkvernen med en gummistrikk. Mandlene fyker jo gjerne veggimellom med en slik kvern, men på denne måten havner alt i posen.

Her er alle ingrediensene jeg bruker til makronskallene.

Hadde fått bestilling på vaniljemakroner, så da ble det selvsagt det i dag. Kan kjøpes på helsekosten eller funksjonellmat sin nettbutikk. Du kan selvsagt bruke andre ting. For eksempel kakao til sjokolademakroner, forskjellige konditorfarger eller smaksessens. Bruker du noe flytende må du bruke LITE!

Pisk eggehvitene til de skummer.

Tilsett sukkeret i tre puljer – litt og litt – mens du pisker.

Pisk til det blir stivt! Dette kan ta litt tid og det kan hende du føler at armen din slites ut, men bare fortsett.

SIL mandelmel, melis og eventuell kakao/vanilje inn i de stivpiskede eggehvitene.

Det er gjerne noen mandelbiter som ikke kommer gjennom silen. Jeg kaster disse, men du kan fint ha alt oppi makronene uten at det har noe å si for resultatet. Det eneste er at det kanskje blir noen mandelbiter i overflatene.

Bland alt FORSIKTIG sammen.

Pass på at du ikke slår ut all stivheten i eggehvitene. Du skal likevel slå ut noe, slik at det blir en tykk røre.

På grunn av dette vil makronene få en jevn overflate. Pass på at konsistensen ikke er for rennende!

Dekk to stekeplater med bakepapir. Ettersom makronene er såpass lette er det en fordel å ha en helt flat plate. Ettersom papiret kommer fra en rull er det lett at det står litt opp i kantene, så det kan være greit å sette noe der.

Hell en del av røren i sprøyteposen. Her kan det være greit å ha den stående i et glass, slik at det ikke blir så mye søl.

Lag makroner på størrelse med femkroner utover bakebrettet. Hvis røren din er litt for stiv vil ikke makronene få denne jevne overflaten, men gjerne en liten topp. Dette gjør absolutt ingenting for smakens del, det er bare for utseendes skyld at jeg sier dette er viktig.

Lag makroner til det ikke er mer røre igjen. (HAHA for et punkt – det var vel ingen tvil?)

La makronene hvile i ca. 30 min! Dette er viktig! Hvis du vil ha pynt på toppen kan du ta på dette rett før du setter makronene i ovnen.

Har du husket å la makronene hvile en halvtime? Da kan du skru på ovnen på 150 grader. Her har du to alternativer. Før lagde jeg alltid makronene med over- og undervarme, med to stekeplater. Altså én stekeplate på hakket under midten, og så stekte jeg makronene på hakket i midten. Nå har jeg gått over til å bruke varmluft og kun én stekeplate. Begge deler har funket fint for meg, men det er en del som har sterke meninger om dette. Dere får rett og slett prøve dere frem. Jeg har gått helt over til å bruke varmluft nå, men man skal aldri si aldri, så det er mulig jeg finner på å gå tilbake til den andre metoden igjen.

Stek i 14 minutter. Det kan hende du må justere tiden enten opp eller ned – ikke alle ovner varmer likt.

Når du har tatt makronene ut av ovnen lar du de stå! Lenge! De skal bli helt avkjølt, og litt til.

Fyllet lager jeg av: 1 egg, 50 g smør/margarin, melis, 1 ts vaniljesukker og litt vaniljepulver.
Smelt smøret. Pisk sammen egg og melis. Hvor mye melis du skal ha må du nesten se an. Ha i vaniljesukker og vaniljepulver og rør til alle klumper er borte. Så tilsetter du smøret, blander godt og setter det hele i kjøleskapet. Du kan gjerne lage fyllet før du lager makronene.

Når makronene er heeeeelt avkjølt tar du to deler, legger fyll på den ene, og setter den andre oppå.

Gjør det med alle – og vips så har du flotte makroner.

Sånn – NÅ har jeg vel forklart godt nok. Jeg anbefaler å prøve noen ganger før du faktisk lover noen å lage makroner. Det tok meg noen ganger å få det til ordentlig. Konsistensen på røra har veldig mye/alt å si. Lykke til!

Av Kamilla | 32 Kommentarer »
 1. Celine sier:

  Åhhh, nydelige daa! Dette må jeg ta meg tid til en gang, og teste selvfølgelig! 🙂

 2. Marthe sier:

  Dette skal prøves! Prøvde den forrige steg-for-steg uten å lykkes, så satser på at det går denne gangen. Tror det var konsistensen på røra som gjorde det 🙂

 3. Mira sier:

  Herlig at du tar deg tid til et slik steg-for-steg-innlegg! Jeg har SÅ lyst til å prøve 🙂

 4. Herlig oppskrift! Makroner er jo så fantastisk godt 🙂

 5. Tonje sier:

  Åh, takk takk takk!

 6. Trine sier:

  Ser helt fantastisk godt ut! Du er så flink 🙂

 7. L-S sier:

  Makronekspert du!! Dine ser så utrolig fine ut – og smaker sikkert bare enda bedre! 🙂

 8. Luca sier:

  Will try.

 9. Luisa sier:

  Åh nå fristet det å lage makroner!!!! Det virket jo ikke såååå vanskelig, tar vel bare lang tid 🙂 Takk for et superbra steg-for-steg innlegg 😀

 10. Anja. sier:

  Makroner er snadder 🙂 Jeg har prøvd å lage makroner x antall ganger nå, men det er en ting jeg aldri får til! Nemlig, når jeg skal løsne de fra bakepapiret så sitter de alltid fast, og da blir de «hule» enkelte plasser på makronen. Har prøvd både å steke de lengre og å sette de kjølig på brettet over natten (da jeg tenkte at de fortsatt var for varme da jeg løsnet de). Det funket delvis å sette de kjølig, men det var fortsatt en god del som satt fast på bakepapiret. Irriterende! Har du noen forslag til forbedringer?

 11. Svar: Føler med deg – hendte meg SÅ ofte før. Det har ikke hendt meg etter at jeg byttet om til varmluft-metoden, men jeg kan ikke garantere at det er derfor… I makronboken min står at det at det skal skyldes enten for kort hviletid før steking eller for kort steketid… Og ja, du må absolutt vente til de er HELT avkjølt. Makronen er et mystisk bakeverk!
 • NAM NAM NAM <3 Takk for tips 🙂 Dette må jeg jo bare teste ut 😀

 • Niina sier:

  Oi,jøss, det hørtes jo faktisk overkommelig ut.. Det må jeg prøve ut en gang! 🙂

 • marie sier:

  mine ble dritbra! tusentakk

 • Siv sier:

  Jeg har fått beskjed om å lære meg dette så jeg kan lære det bort. Av og til er det ikke så greit at klassen tror du er superkokk, men kanskje jeg får dette til med din hjelp (og en god dose flaks) – takk!

 • J sier:

  Nå prøvde jeg meg for andre gang, men røren blir så tykk! Hva gjør jeg feil???

  • Kamilla K sier:

   J: Det kan være veldig mange ting. Når er det røren blir for tykk? Når du skal ha den ut på brettet? I så fall bør du røre litt mer med slikkepotten, så blir det fort mer flytende…

 • gina sier:

  kan ikke du si sånn ca hvor mye melis du bruker, sånn at vi vet det sånn ca. min røre ble for tynn, men ville ikke ha i mere melis fordi da hadde den blitt aaalt for søt

  • Kamilla K sier:

   gina: Jeg har aldri tatt mål. Lager alltid litt og litt, så ser jeg an konsistensen underveis 😉 Manuela har sikkert noen gode forslag på passionforbaking.com 😉

 • maria sier:

  nam nam<33

 • Mari sier:

  Hei! Har nettopp laget fire brett med makroner utfra denne oppskriften. Prøvde meg på en annen oppskrift forrige uke, men da slet jeg med at de ikke ville løsne fra brettet. De jeg lagde i dag ble veldig pene (i allefall vaniljemakronene. Sjokolademakronene sprakk på toppen til tross for samme hviletid og steketemperatur), men smakte og føltes mer som marengs enn makroner. Spørsmålet mitt er rett og slett på om dine også gjør det, eller om det er jeg som har oversett noe vesentlig i oppskriften din :p

  • Kamilla K sier:

   Mari: Hei! Hm… Mine smaker makroner, ikke marengs… Nesten så jeg spør om du har hatt i mandler, men det må du jo ha hatt, hehe 😆 Jeg synes det er så vanskelig å svare på spørsmål om makroner, for dette er nøyaktig slik jeg gjør det hver gang (og skal gjøre på onsdag – må ha 17. mai-makroner), og mine blir velsmakende og fine hver gang. Hardt skall som knaser, og myke inni. Så jeg vet dessverre ikke hva som har gått galt.

 • inger sier:

  Dette må prøves . Flott forklaring 🙂 setter pris på d ja 🙂

 • victoria sier:

  Disse var super gode 🙂

  første gang jeg lagde i dag og de ble faktisk vellykket 😀

  Takk for supergod oppskrift 🙂

 • Anne-Kari sier:

  Har hatt varierende hell med makroner og mener se sammenheng mellom fett-redusert mandel-mel og dårlig resultat. Harb du gjort noen lignende erfaringer?

  Ellers gjør makroner alltid stor suksess:-)

  • Kamilla K sier:

   Fettredusert mandelmel har jeg aldri hatt hell med (riktignok «bare» prøvd to ganger). Må ha ordentlig malte mandler! 😉

 • therese sier:

  Jeg har plages med å ikke få til makroner.. Laget så sykt mange ganger at jeg tenkte at nok var nok..
  Kom over denne oppskriften av en kollega av meg, hun sa jeg burde prøve denne her. Tok et forsøk, gjordet det og..

  ** AWESOME OPPSKRIFT! skulle ikke ha hvert lov!.. fikk til på første forsøk og de smaker godt også 😀
  THANK YOU! 😀

 • Tuva sier:

  Har nettopp fulgt denne steg-for-steg oppskriften din og den ble veldig vellykket! Takk for et flott innlegg.

 • Maria sier:

  Hei! Min deig ble for tjukk…. Da jeg skulle sprøyte på rundinger på brettet fikk jeg «fjelltopper» på makronene, men jeg vispet marengsen til det ikke gikk særlig mer, med stavmikser. Hva tror du kan være problemet?

  • Kamilla K sier:

   Hei, Maria! Nå er det noen år siden sist jeg lagde makroner, så jeg har ikke alle små tips og triks i bakhodet lenger, men det høres ut som du har pisket eggehvitene hakket for mye. Hvis det blir så stivt at det ikke flyter noe som helst utover. Det skal gå an å skrive en bokstav eller lage et mønster, men dette skal saaaakte forsvinne dersom det er passe stivt, men ikke så stivt som overhode mulig. Håper det var forståelig forklaring 🙂

   Jeg skal faktisk lage makroner igjen om ikke så lenge, kanskje jeg skal diske opp med et nytt innlegg!

 • Kommenter


  kamilla (a) kamillak.com
  INSTAGRAM: kamillako

  bloglovin

  Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.