29 mai 2011 -- 12:00

Sånn, nå har jeg laget en ny oppskrift til dere på franske makroner. Masse steg-for-steg-bilder.

Makronene skal bli harde/sprø utenpå og myke inni (i motsetning til Pascal sine, som er helt myke). Så da håper jeg at dette faller i smak, og at dere får det til. Det er jo så lekkert å servere til andre.

Til ca. 20 store makroner trenger du (overse kokesjokoladen på bildet, den var til fyllet):

 • 2 eggehviter
 • 60 g sukker
 • 60 g mandelmel
 • 90 g melis
 • Evt. kakao/konditorfarge/vaniljepulver eller lignende. I denne oppskriften har jeg brukt 2 ts kakao.

Jeg valgte å lage sjokolademakroner (min favoritt) og som fyll har jeg brukt:

 • 2 ss smeltet smør
 • 40 g smeltet kokesjokolade
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ss melis

Mandelmel får du kjøpt på helsekosten. Den til venstre er fettredusert, men jeg synes ikke det er like finmalt som det til høyre. Så Atco-mandelmelet er min favoritt. Før malte jeg mandlene selv, og det funker fint.

Du kan piske egg+sukker stivt med maskin, men jeg gjør det for hånd. Har du en bolle som er helt rundt (ikke flat i bunnen) så blir det litt lettere, men det går fint med en vanlig bakebolle.

Ha de to eggehvitene i bollen og pisk til det skummer. Tilsett sukkeret, og pisk til det blir stivt. Dette tar litt tid, og man blir ganske sliten i armene, men det er bare å piske videre. Når du holder på å gi opp; pisk mer!

Det skal bli til marengs som ikke slipper pisken når du holder den opp. For å få løs marengsen kan du bare slå pisken mot siden på bollen noen ganger, og så kan du ta bort pisken. Den har gjort sin nytte nå.

Mål opp melis og mandelmel.

Sil dette ned i marengsen. Jeg silte også kakaoen. Bruker du farge eller smak er dette tidspunktet å tilsette det.

Bruk en slikkepott til å blande alt. Her har konsistensen mye å si. Du skal få ut noe av stivheten i marengsen, men det skal samtidig ikke bli helt rennende. Det skal slippe slikkepotten uten hjelp. Heller litt for flytende enn for stivt.

Jeg bruker «decorating bags» fra Wilton.

Bruker tip nr. 12. Hvis du ikke har slikt utstyr kan du bare ta en frysepose på 1 eller 2 liter, og klippe et passe stort hull i det ene hjørnet. Det kan være en fordel å vente med å klippe til du har fylt posen.

For at det skal bli lettest mulig for meg så trer jeg bagen over et glass, og fyller opp.

Press ut makroner på en stekeplate med bakepapir. Mange sier de skal være på størrelse med en femkroning, men det synes jeg er for lite. Så litt større enn det. Størrelsen er helt opp til deg egentlig.

Så til de to viktige huskereglene for vellykkede franske makroner:

 • La makronene hvile på stekebrettet i minst 30 min før du setter dem i ovnen. På den tiden får makronene tid til å stivne litt, slik at resultatet blir best mulig.
 • I ovnen bør du ha en stekeplate under den med makronene på. I den minste ovnen (som tar kortest tid å varme opp) her så er det tre nivåer å steke på, så jeg setter en stekeplate på det nederste hakket, og så setter jeg platen med makroner på, på det mellomste hakket.

Stek makronene i ca. 10 min (jeg steker alltid 11 min) ved 150 grader.

Ta makronene ut av ovnen og la de avkjøle seg helt før du løsner på dem. Hvis du drar dem av før så kan ofte bunnen henge fast i papiret, og makronen blir dermed ødelagt. Hvis noen holder litt godt på papiret etter at de er avkjølt kan du hjelpe til med en skarp kniv. Bare skjær vannrett i en rask bevegelse; mellom papiret og makronen.

Lag fyllet, og la det stivne litt før du tar ca. en halv teskje mellom to og to makronhalvdeler.

Ferdig!

Såååååå godt! Sprø utenpå og myk inni. Og ganske så mektig. Nå er det bare å servere!

Nevnte jeg at det er utrolig godt?

De rosa har jeg fylt med hvit sjokolade. Fargen er fra americolor.

Jeg lagde makronene i går, og skal servere dem i dag, så da oppbevarer jeg dem i lufttette bokser i kjøleskapet. De blir litt mykere av dette. Holdbarheten er ca. én uke i kjøleskap. De kan også fryses. Tar ca. 30 min å tine.

 

OPPDATERT:

Noen har lurt på hvordan makronene skal se ut under, så her er bilde av det: 

Ellers er makron-tipsene som følger (noen er skrevet tidligere i innlegget):

 • Når du har presset ut makronene på stekebrettet bør du slå bakebrettet i bordet en gang eller to slik at eventuelle luftbobler kommer til toppen. Disse kan du stikke hull på med en tannpirker.
 • Husk å ha et ekstra stekebrett i ovnen, på hakket under den makronene står på.
 • La makronene hvile i ca. 20 min PÅ stekebrettet etter at du har tatt dem ut av ovnen.
 • Makronene kan med fordel lages en-tre dager før de skal serveres. Oppbevar dem i lufttett boks i kjøleskapet.
 • Fettredusert mandelmel gir som regel ikke spesielt bra makroner, så mitt beste tips er å male mandlene selv.
Av Kamilla | 167 Kommentarer »
 1. stine sier:

  Hei! Jeg har saumfart nettet for en enkel oppskrift på makroner, og bestemte meg i dag for å prøve din. Jeg prøvde to ganger, så gav jeg sånn halveis opp. Jeg pisker eggehviten med sukkeret, og den blir akkurat som eggehvite skal være, men når jeg sikter i mandelmelet og melisen og vender det i, blir konsistensen alt for tjukk? jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men jeg har brukt det fettfrie melet, tror du det er grunnen? frustrert,no

  • Kamilla K sier:

   Jeg kan vel nesten garantere at det er grunnen. Ordentlig malte mandler må til for at makronene skal bli ordentlige. Fettredusert gjør at det blir alt for mye fiber og alt for lite fett, så melet vil suge til seg fuktigheten i massen. Prøv å male egne mandler, eller kjøp ferdig malte, så skal du se at det funker 😉 Lykke til!

 2. Gina sier:

  Hei,
  Jeg har tengt til å lage de til et lotteri snart men lurte på noen ting:
  Hvor store/små skal de være?
  Hever de i ovnen, før eller etter?

 3. Marit sier:

  Wiiiiih!!!! Nå har jeg grudd meg i flere dager i frykt for at jeg ikke skulle få de til til jul, men nå har jeg mannet meg opp og de ble PERFEKTE!! Eneste var at de ikke ble brune nok, men de rosa ble superfine!! TUSEN TAKK for fin oppskrift!! 😀

  Og God Jul! 😀

  Marit

 4. Nina sier:

  Prøvde ut disse i dag, og de ble kjempefine, selv ved første forsøk! 😀 men jeg lurer på en ting… er det nødvendig å ta av skallet på mandlene når du ikke kjøper ferdigpose slik du gjør? Det var i hvertfall det som tok tid…:)

  • Kamilla K sier:

   Yey, så gøy! 😀
   Jeg har aldri fjernet skallet, så det trenger du absolutt ikke gjøre. Det tar jo så lang tid, og er så kjedelig 😛 Og har ingenting å si for resultatet.

 5. Nathalie sier:

  Hvor er mandelmelet fra Matco kjøpt? Kjøpt det selv før, men husker ikke hva siden jeg bestilte fra heter… Var noe treningsaktig side…

 6. Helene sier:

  Har lett etter sukkerfri oppskrift – så nå skal jeg hjem å prøve:-)

 7. Askepott sier:

  Hei!
  Lurer på det fyllet du bruker i de rosa makronene. Du skriver hvit sjokolade. Bruker du kun det eller har du i noe mer?

  • Kamilla K sier:

   Hei! Du, dette innlegget er snart to år gammelt, så jeg husker ikke lenger hva jeg brukte. Men siden det står hvit sjokolade brukte jeg nok bare det 😉

 8. Birgitte sier:

  Hei! 🙂

  Tusen takk for oppskriften, og godt forklart! Mine står i ovnen nå, gleder meg til å gi de bort som en del av en bursdagsgave 🙂

  Birgitte

 9. Emilie sier:

  Hei!! Hva hadde du i selve makronene (ikke fyllet) i de rosa makronene?? Veldig godt forklart 🙂

  • Kamilla K sier:

   rosa farge fra americolor, mener jeg å huske. innlegget er veldig gammelt, men ganske sikker på at det var det jeg brukte for å få den fargen 😉

 10. Frøydis sier:

  takk, dette skal vi lage på skolen. Det blir sikkert helt fantastisk. Du er en bra blogger. Du er og veldig flink til å ta bilder. Stå på♥

 11. Marilu sier:

  Første gang selvlaget makron, og veldig gode! Mye bedre enn de sjokolade makroner du kan kjøpe. Fulgte din oppskrift, men måtte ta 3 egg da jeg hadde kjøpt medium str på eggene. Merket at røren ble alt for fast! Så den ble helt perfekt da!:). Nå skal de serveres i besøk av en stolt kokk;). Ps, jeg elsker lakrismakroner. Har du forsøkt å lage det?

  • Kamilla K sier:

   Så bra du fant ut av det, og at det ble bra! 😀 Digg! Jeg har aldri prøvd å lage lakrismakroner nei, har ikke laget makroner i det hele tatt på godt over ett år, tenker jeg. Men du får det sikkert bra til – kos deg 🙂

 12. Aimen sier:

  Hei! Har lyst til å prøve ut denne oppskriften idag. Hvor mye blir 60 g sukker, 60 g mandelmel, og 90 g melis i dl? Har ikke kjøkkenvekt 🙁

  • Kamilla K sier:

   Hei!
   Du, det vet jeg dessverre ikke. Du får høre om noen du kjenner kan sjekke for deg. Dette innlegget er fra 2011, og jeg har ikke laget makroner så mange ganger siden det, så har ikke slike mål i hodet lenger 😉 Og har heller ikke kjøkkenvekt lenger, haha. Håper du finner ut av det!

 13. Lisa sier:

  Skal mandelmelet være fettredusert eller ikke?;)

 14. Linn sier:

  Takk for en så detaljert oppskrift! Mine ble litt hengende fast og ikke så pene som dine, men prøver meg på din oppskrift imorgen 🙂 Gleder meg 🙂

 15. Likerogbake sier:

  Kan man bruke konditorfarge i makronene?

 16. Ellen sier:

  Kan man bruke vanlig konditorfarge? 🙂

  • Kamilla K sier:

   Jeg ville ikke anbefalt det, ettersom resultatet er veldig sårbart, og bittelitt for mye flytende vil kunne gjøre om på hele konsisentsen, og i verste fall gjøre så makronene ikke «bobler» opp i ovnen. Konditorfarge fra butikken er jo nærmest like flytende som vann.

 17. Ellen sier:

  Har hørt at man ikke burde bruke det og lurer på hvorfor

 18. Silje sier:

  De ble kjempegode!!❤️

 19. Blossom sier:

  Ser utrolig godt ut:)
  Skal lage dem:)

 20. Julia sier:

  Hei
  Mine makroner hever bare på den ene siden, og alle hever forskjellig veier.
  Hva gjør jeg galt?

  • Kamilla K sier:

   Hm… Det er vanskelig for meg å gi noe fasitsvar, men det høres litt ut som at eggehviten kanskje ikke er pisket stivt nok?! Eventuelt om du har en ovn som fordeler varmen ujevnt.

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.