12 april 2011 -- 10:24

Jeg sier ikke at dette hjelper for alle, men dette er mine tips til hvordan du kan gjøre en flytur til det bedre. Jeg ble kvitt skrekken for noen år siden, og jeg har holdt den borte! Før var det hyperventilering, tårer i det uendelige, svette, klamme hender, kvalme, og angst i store doser. Og for å si det sånn; på vei hjem fra London sov jeg!

Det som først og fremst kurerte meg var denne boken. EN BOK, dere. Jeg liker ikke engang å lese. Hvis du leser denne boken, og følger de 9 betingelsene, trenger du egentlig ikke lese resten av dette innlegget.

Her kommer mine tips:

FØR REISEDAGEN

 1. Kjøp/lån, og les «Endelig glad i å fly» av Allen Carr.
 2. Unngå å lese om flyulykker og lignende i media. Og ikke se filmer om flystyrt osv. Jeg har sett mange av de, og på den måten vokste også skrekken med rekordfart.
 3. Les info om rutinene til flyselskapet du skal reise med, og les om hvordan et fly fungerer. Bruk google.
 4. Velg «riktig» flyselskap. Min favoritt er SAS. Jeg vet at de er seriøse, og jeg vet at jeg får god service.
 5. Velg «riktig» sete. Hos SAS kan du gjøre dette 22 timer før avgang. Du får sms og mail om det. Folk sier at det er størst sjanse for å overleve flystyrt ved å sitte bakerst, men det er også her det er mest lyder. Sjansen for at flyet ditt styrter er minimal, så hvis det å sitte foran kan gjøre flyturen mer behagelig; gjør det! Jeg foretrekker å sitte ved vinduet, på rad 5 eller 6. (5F er favoritten)

PÅ REISEDAGEN

 1. Beregn god tid! Er du stresset vil dette påvirke skrekken. Uansett hva jeg skal så beregner jeg god tid, men når jeg skal ut å fly beregner jeg så god tid at det nesten er latterlig.
 2. Ikke ta medikamenter, innta alkohol eller gjør annet som påvirker helsen, fordi du har flyskrekk. Hvis det faktisk skulle skje noe, og du er sløv i kroppen, vil utfallet kunne bli verre enn hvis du er helt klar.

PÅ FLYET

 1. Fortell flyvertinnen at du har flyskrekk. Jeg gjorde dette før. Da tar de litt ekstra hånd om deg. Husk at de har trening i det å berolige passasjerene. Og det er IKKE flaut!
 2. Beveg på føtter og nakke underveis på flyturen. På denne måten holder du blodsirkulasjonen oppe, og du føler ikke ubehag i kroppen av å sitte så lenge i samme stilling.
 3. Pilotene er like interessert i å overleve turen som det du er!
 4. Drikk vann!
 5. Hvis det blir turbulens; bruk den! Tenk at du sitter på en berg-og-dal-bane, eller at du danser!

Jeg kan jo la mammas notis fortelle om erfaringen med denne boken, hehe.

Som dere skjønner; det var en bok som kurerte meg. På én dag! Ved hjelp av humor, ironi og masse fakta om hvordan et fly faktisk fungerer, trenger boken inn i psyken din. De første flyturene etter at jeg ble kurert hadde jeg med denne boken i håndbagasjen, og leste den underveis. På den måten følte jeg meg ekstra trygg. Nå slapper jeg helt av under flyturer, og jeg flyr jo til og med alene uten at jeg er noe som helst bekymret. Fantastisk!

Av Kamilla | 9 Kommentarer »
 1. Luisa sier:

  Oi så stilig at boken hjalp 🙂 Jeg er så glad for at jeg ikke har flyskrekk, det må være slitsomt.

 2. Lisa sier:

  Jeg har egentlig aldri lidd av flyskrekk – jeg har selvfølgelig hatt respekt og forståelse for at fly er store maskiner som det kan skje litt av hvert med, men likevel.. De siste flyturene har derimot vært annerledes, jeg klarer ikke slappe av og vil ikke tro at det går bra (for da kan det jo i alle fall ikke gå bra!), så jeg skal jommen lese denne boka! 🙂

 3. Pernille sier:

  Tusen takk for at du skrev om dette! Denne boken skal kjøpes asap!

 4. Takk for boktips. Denne må jeg lese. Jeg er selv livredd for å fly! :/

 5. Katrine sier:

  Vet du, denne skal jeg kjøpe!!!! Tusen takk!

 6. Alexandra sier:

  Oj akkurat hva jeg trenger!
  Har en kommende stor flytur i vente og er allerede skrekkslagen..

 7. Elise sier:

  Så bra at du fikk kurert flyskrekken! Jeg har ikke flyskrekk, men er selvfølgelig ikke begeistret for turbulens. Liker heller ikke når flyet letter og lander! Får se hvordan en flytur på 13+ timer går i august, det blir jo kanskje noe helt annet å være i et fly så lenge :p

 8. Jeg har den samme boken, bare at den gjelder for røykslutt. Flyskrekk eier jeg ikke, men det er jo fantastisk at den faktisk fungerer!! 😀 Må få satt i gang å lest den boken for røykeslutt, så kjæresten min blir fornøyd, håper den funker like bra 😀 <3

 9. Mette sier:

  Hei 🙂
  Jeg har et lite spørsmål ang. foto. Du har sagt tidligere at du som regel bruker funksjonen «P» på kamera ditt. Hva gjør du når du tar bilde inne og det ikke er nok lys til at lukkertiden blir bra? Slik at bilde blir dratt utover.

  Svar: Tar jeg bilder inne, og det ikke er nok lys, pleier jeg å sette på en ekstern blits, evt. sette kameraet stødig og bruke fjernutløser (hvis problemet er at det er jeg som beveger på meg for mye i fohold til lukkertiden). Og gidder jeg ingen av de tingene så tar jeg høyere ISO. 😉 Håper dette var til noe hjelp. Bare å spørre mer!

Kommenter


kamilla (a) kamillak.com
INSTAGRAM: kamillako

bloglovin

Styrkeløft. Friluftsliv. Livsstil. Livsglede.